20221129 161712-1

Lenovo Ideapad 5 Pro 16 (recenze)

12. 12. 2022 | 0

Lenovo proslulo tím, že z jeho nabídky si dokáže vybrat prakticky každý a obzvláště cenová relace od 20 000 do 30 000 Kč je toho důkazem. Nalezneme v ní ideapady, thinkbooky, thinkpady i yogy. Jak se tedy odlišuje IdeaPad 5 Pro 16 a pro koho je určen? Právě na to se v dnešní recenzi pokusím odpovědět. Ještě musím zmínit, že na test jsem dostal verzi XiaoXin Pro 16 ARH7, což je verze určená pro čínský trh, nicméně odlišnosti oproti verzi určené pro náš trh jsou minimální.

20221129 161712-1

Testovaná konfigurace

  • CPU: AMD Ryzen 7 6800H s Radeon Graphics, 3.20 GHz
  • RAM: 16,0 GB DDR4 (použitelné: 13,7 GB)
  • GPU: nVidia GeForce RTX 3050 Laptop GPU
  • Displej: 16″ IPS WQXGA (2560×1600), 16:10, jas až 350 nitů, 100% pokrytí gamutu sRGB, 120Hz
  • ROM: 1 TB SSD, PCIe NVMe (Kioxia 1T)
  • Bezdrátová konektivita: WiFi 6, Bluetooth v5.1
  • Webkamera: přední HD
  • Konektorová výbava: USB-C 1×, USB 3.2 Gen 1 (USB 3.0) 2×, HDMI 1×, Combo Audio Jack 1×, čtečka SD karet
  • Baterie: 75 Wh
  • Rozměry: 356 mm × 18,4 mm × 251 mm
  • Hmotnost: 1,9 kg

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

IdeaPad 5 Pro je vyveden převážně z hliníku. Plastový je pouze obal kloubu displeje a spodní část. Celkově působí přesvědčivě pevně, základna se ani nehne. To samé mohu říci i o víku, kde uprostřed lze pozorovat náznak vůle, ale to samozřejmě běžně uživatel nezkouší a na samotném displeji se to nijak nepromítá. Notebook působí v testované šedé barvě poměrně nenápadně.  Zpracování jako takové mohu jednoznačně ocenit. Nutně musím vyzdvihnout možnost otevření displeje jednou rukou. Zároveň výrobce neopomenul detaily, jako elegantní zbroušení okrajů touchpadu či své vytlačené logo do základny a také do víka.

K dispozici je také HD webkamera, která by mohla mít o něco ostřejší obraz, ale na videohovory zcela postačí. Přítomen je i IR senzor pro Windows Hello. Krytky kamery jsme se však v tomto případě nedočkali.

Zamrzela mě absence čtečky otisků prstů. Upřímně řečeno si myslím, že v této cenové kategorii by měla být samozřejmostí, ať už notebook cílí na domácnosti, anebo korporátní klientelu. Obzvlášť vzhledem k tomu, že zařízení nese v názvu slovo „Pro“, uvítal bych krytku kamery a hlavně čtečku otisků prstů o to více.

S hmotností 1,9 kg už je zařízení v brašně celkem znát a o nějaký ten gram nižší hmotnost by určitě nezaškodila.

Z konektorové výbavy zmiňme USB-C, kterým se IdeaPad 5 Pro zároveň i nabíjí, dále tu máme na levé straně  USB 3.0, HDMI konektor a dostalo se i na audio jack. Na pravé straně nás pak čekají další dvě USB 3.0 a nakonec také čtečka SD karet.

 

 

Displej

Jednoznačně největší tahák tohoto zařízení. K 16″ antireflexnímu IPS WQXGA displeji se 120Hz obnovovací frekvencí, schopností 100% reprodukce sRGB a přesně kalibrovanými barvami opravdu není co dodat a bude vám dělat radost při jakékoliv činnosti. I na přímém slunečním světle je na displeji vše pěkně vidět, netřeba asi zmiňovat perfektní pozorovací úhly. Osobně by mi ke štěstí stačilo ještě dotykové ovládání. To bohužel žádná varianta neumožňuje. Za displej jednoznačně palec nahoru!

 

 

Klávesnice a touchpad

Klávesnice neurazí, ani nenadchne. Je prostorná, nabídne 2 stupně podsvícení a osobně chválím za numerický blok, na který jsem zvyklý z desktopu a i přes teď už většinové používání notebooku jsem si nedokázal odvyknout. Jde bohužel znát, že tento notebook není určený primárně na práci, a tak má klávesnice poněkud kašovitý chod, který není tak precizní, jako třeba u thinkpadů. Je nicméně příjemně tichá. Ocenit určitě musím pro Lenovo typický tvar kláves. Verze pro ČR samozřejmě má české popisky.

Touchpad už je ale jiná. Má velmi příjemný sametový povrch, je více než prostorný a lze ho stisknout přibližně do horní poloviny. Samozřejmostí jsou multidotyková gesta. Za touchpad tedy chválím. Takhle by to mělo vypadat.

20221129 160701

Zvuk

Zvukový výstup je patrně nejslabším místem notebooku. I přes certifikaci Dolby Atmos a celkem široké možnosti nastavení zůstává zvuk tak trochu plechový a příliš nevyniknou basy. To je vzhledem k displeji celkem škoda, protože to sráží zážitek ať už ze hry, anebo sledování filmu. Při vyšší hlasitosti má reproduktor občas tendenci i trochu zapraskat. Nevím, jestli šlo pouze o záležitost testovaného kusu, propadák to ale zase není. Hru či film vám nezkazí, na druhou stranu je znát, že zde se šetřilo. Externí reproduktor tak nebude pro lepší zážitek rozhodně na škodu.

Výkon, výdrž

Uvnitř notebooku tiká osmijádrový AMD Ryzen 7 6800H se 16 vlákny a standardní frekvencí 3,2 GHz, kterou dokáže vyhnat až na 4,7 GHz. V testované konfiguraci jej doplňuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce RTX 3050, která sice nepatří mezi to nejlepší pod sluncem v oblasti herních karet, ale o tom IdeaPad 5 Pro není. Tato kombinace se nezalekne kterékoliv náročnější operace či hry. S přihlédnutím k ceně okolo 30 000 Kč za testovanou variantu je výkonu spousta. Doplňme, že RAM paměť typu DDR4 čítá 16 GB a SSD v tomto případě od japonské Kioxie poskytne 1 TB úložiště pro vaše data. Jak start, tak následný pohyb systémem Windows 11 Home je jednoduše bleskurychlý. Po zapnutí je notebook připraven k práci během několika málo vteřin. Pro zapnutí stačí notebook pouze otevřít, netřeba mačkat zapínací tlačítko. Jednoduché, komfortní. Tuhle funkci je možné vypnout v aplikaci Vantage.

Při klasickém zatížení, které zahrnuje práci s několika okny v prohlížeči, Wordem, Excelem a nějakým tím filmem na pozadí, se notebook nijak nezahřívá, je slyšet pouze tichý ševel větráčků. Při hraní mého oblíbeného Fortnitu (na plné detaily) už je zahřívání o něco znatelnější a větráčky už jsou celkem slyšet, ale stále nic tragického. Naštěstí se nijak nezahřívá spodní část základny a ani vysoká zátěž tak neznemožňuje komfortní psaní. Na výsledky benchmarku Superposition se můžete podívat níže.

Při běžné zátěži, která zahrnuje výše zmíněné, jen po většinu času bez filmu, jas na 45 %, jsem se dostal zhruba na 8 hodin výdrže. Věřím, že desetihodinová meta udávaná výrobcem je tedy dosažitelná. S přiloženou nabíječkou se z nuly na sto dostanete zhruba za 2 hodiny.

 

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky