Picture1

Lenovo vybavilo celý ostrov moderními technologiemi, poslouží ochranářům a místním obyvatelům

12. 7. 2022 | 0

V rámci iniciativy Work for Humankind (práce pro lidstvo) a skrze partnerství s organizací Island Conservation (ochrana ostrovů) vybudovalo Lenovo technologické a datové centrum na ostrově Robinsona Crusoe ze souostroví Juana Fernándeze u Chile v Tichém oceánu.

Přestože se jedná o jeden z nejlidnatějších ostrovů tohoto souostroví, žije na něm pouze 900 obyvatel, drtivá většina pak ve městě San Juan Bautista na severu ostrova. Obyvatelé se tradičně věnují rybolovu humrů. Ostrov je však především domovem pro ohroženou faunu a flóru, ostatně souostroví Juana Fernándeze a oblast 286 tisíc km2, kterou pokrývá, je od roku 1995 mořským parkem a od roku 1977 dokonce biosférickou rezervací UNESCO.

Na ostrově Robinsona Crusoe vybudovalo Lenovo datové a technologické centrum a skrze iniciativu Work for Humankind vyslalo na ostrov 16 dobrovolníků různých odborností (od komunikace až po biologii). Díky moderním technologiím (infrastruktura ThinkServer a ThinkEdge, zařízení ThinkPad, Yoga, Legion nebo ThinkBook, brýle pro rozšířenou a virtuální realitu, konferenční systémy) a obrovskému navýšení rychlosti připojení z původního 1 Mb/s na až 200 Mb/s zvládli dobrovolníci roky práce během pouhých 8 týdnů. Sběr fotografií a videí ze 70 kamer rozmístěných po celém ostrově probíhal vzdáleně. Analýza fotografií se zrychlila natolik, že tým denně zpracoval na 400 tisíc snímků a na pevninu do Chile posílal již finální, zpracovaná data, namísto předchozích měsíčních prodlev.

Posbíraná data bude tým v následujících měsících používat v kvantitativním modelování, jehož výsledky poslouží k vytvoření strategie ochrany a zachování přírody na ostrově.

Nebojte se ale, až veškerý výzkum skončí, Lenovo neplánuje počítače a servery zase sbalit a odvézt, naopak! Ostatně už nyní je aktivně používá třetina ostrova, Lenovo komunitě už na stovku zařízení darovalo. Technologie se přesunou do knihovny ve městě San Juan Bautista, aby byly všem přístupné, rychlé internetové připojení Lenovo zachová a navíc ostrovu daruje 100 tisíc dolarů na údržbu technologického centra.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky