Lenovo Yoga AIO 7 27ACH recenze foto 24

Lenovo Yoga AIO 7 27ACH6: počítač pro celou domácnost (recenze)

6. 6. 2022 | 1

Po několika týdnech zkušeností se dnes v již plnohodnotné recenzi podíváme na velmi zajímavé, domácí, stylové AIO z rodiny Lenovo Yoga řady 7 s 27″ displejem. Skrze unikátní otočný displej, bezdrátový přenos obrazu, výkonné komponenty nebo USB-C dokování se snaží být středobodem domácnosti a (tak nějak) sloužit všem. Jak se mu to daří? Ale hlavně: působí v reálném použití stejně dobře jako v teorii na papíře?

Nejprve ale k samotné recenzi – testovaný kus byl finální český model, který je dostupný na trhu. Jedná se o jednu z nejvyšších konfigurací, která ukázala reálný potenciál tohoto stroje. Syntetické testy budou jistě důležité, ale v mé recenzi bych se chtěl zaměřit především na zkušenosti z provozu, které jsem za těch pár týdnů nabral – jak zařízení působí, jaké je reálné využití jeho specifických vlastností a jak celkově působí.

Testovaná konfigurace:

  • Displej: 27″ IPS 4K 10bit panel (350 nit, 100% sRGB), matná povrchová úprava
  • CPU: AMD Ryzen 7 5800H (7 nm, 45 W, 8 jader / 16 vláken, 3,2-4,45 GHz)
  • RAM: 32 GB DDR4 RAM (2× 16 GB)
  • GPU: AMD Radeon RX 6600M, 8 GB GDDR6 paměti
  • Úložiště: 1TB NVMe SSD Hynix
  • Napájení: 300W externí zdroj

Balení, vzhled a konstrukce

Lenovo Yoga AIO 7 je Al-in-One počítač, tedy – lidově řečeno – „počítač v monitoru“, protože na rozdíl od běžného počítače nemá komponenty ve skříni (ta „bedna“ pod stolem), ale má je poskládané za obrazovkou. Na pohled tak vypadá jako (větší) monitor.

Asi nepřekvapí, že 27″ „monstrum“ má adekvátně monstrózní balení – přijde vám velká, tmavá kartonová krabice s obrázkem zařízení a oranžovými prvky Lenovo Yoga, která váží celá odhadem kolem 20 kg (pozn. red.: reálně to je 16,5 kg). V ní pak najdeme samotný počítač pečlivě obložený měkkými výplněmi, aby se nemohl ani pohnout (vzhledem k otočnému displeji a pohyblivé konstrukci je to více než rozumné).

Není vůbec snadné počítač z balení dostat. Není to jen kvůli zmíněnému pečlivému obložení, které je poměrně komplikované, ale je to hlavně proto, že je jen jediné místo, za které je možné s počítačem hýbat – základna kovového stojanu. Pokud počítač chytíte instinktivně jako monitor či jiný All-in-One (tedy za obrazovku), se zlou se potážete a navíc můžete počítač poškodit.

Když pak počítač z balení dostaneme, naskytne se nám pohled na velmi stylově vyvedený All-in-One, který kombinuje převážně stříbrné části s matně bílými zády a několika černými detaily kolem displeje – podstavec počítače je kovový a velmi, velmi těžký (předpokládám kvůli rovnováze). Se samotným plastovým tělem je podstavec spojený kloubem, který trochu připomíná Yoga Tab. Tělo, které ukrývá veškeré komponenty, vypadá jako součást stojanu, tyčí se vzhůru a přechází v displej. Jak jsem zmínil, záda těla jsou matně bílá s lesklým logem YOGA, zatímco ostatní plochy, včetně žebrovaných boků s chlazením, jsou již v klasicky matně stříbrné. Dodám ještě, že pod displejem na lícní straně najdeme látkou pokrytou plochu s plaketkou Lenovo, za kterou sídlí reproduktory, v levém spodním rohu displeje nás pak za oko chytí červený proužek pryže, který vyloženě vyzývá k dotyku…

Z konstrukčního hlediska zaujme nejprve těžký, kovový stojan, který umožňuje náklon obrazovky až do úhlu 20° vzad a displej spolehlivě drží ve zvolené poloze. Potěšující je fakt, že náklon zvládnete jednou rukou, bát se nemusíte (i když se napoprvé budete nejspíš bát) – zde pomůže váha základny a dostatečně rozměrný podstavec. Větším konstrukčním „majstrštykem“ je pak uchycení displeje – velkou, 27″ obrazovku totiž můžeme otáčet do dvou poloh: standardně je na šířku, ale jedním snadným pohybem ji přetočíme do režimu na výšku. Stačí jen mírně zatlačit na onen červený pryžový proužek a obrazovka se ochotně otáčí. Podívejte se na video níže, jak snadno to jde! Díky gyroskopu se pak ihned otočí i zobrazení.

Lenovo Yoga AIO 7 27ACH6 otáčení obrazovky

Ukázka otáčení obrazovky na All-in-One počítači Lenovo Yoga AIO 7 27ACH6 pro Lenovo Blog CZ (https://www.lenovoblog.cz).

Z nějakého důvodu se Lenovu podařilo udělat z toho opravdovou „wow“ funkci. A vážně – otáčení si budete užívat, je to událost, protože působí snadno, jde to lehce, nikde nic nepřekáží, nemusíte nic nastavovat, což je v kontrastu s běžnými monitory, kde je otáčení do režimu na výšku (tzv. „pivot“) vždycky spojené s nějakou přípravou – zvednout displej, aby se při otáčení nezasekl rohem o stůl, zkontrolovat délku kabelů a tak podobně. To tady nehrozí, žádné takové problémy nejsou. Režim na výšku Lenovo ukazuje na sdílení obrazu z mobilu, kdy je zobrazení obvykle na výšku a na běžné televizi či monitoru je obraz buď maličký, nebo musíte otáčet hlavou do nepřirozených úhlů, abyste něco viděli. Ale i pro pracovní použití se tato funkce může hodit, znám spoustu lidí, kteří preferují režim na výšku, protože data a aplikace, se kterými pracují, tak fungují lépe.

Doplním jen rozměry a hmotnost samotného počítače – 614 × 108 × 460 mm, náš konkrétní kus s dedikovanou grafickou kartou a bez dotykového displeje vážil 11,83 kg. Absolutní hodnota hmotnosti se nezdá být tak výrazná, nicméně většina váhy je na jednom místě, což ji zvýrazňuje.

Obraz a zvuk

Jak jsem již několikrát zmínil, Lenovo Yoga AIO 7 nabízí 27″ 4K panel, což už jej samo o sobě předurčuje k solidním kvalitám. Na výběr je ze tří možností – displej s pokrytím sRGB a 350 nit, ten samý ještě s dotykem, nebo displej s 99% DCI-P3 a Adobe RGB, ovšem s 300 nity. My jsme dostali ten první jmenovaný (BOE MV270QUM-N20) a – ačkoliv to nebyla nejvyšší varianta – byla to lahůdka! IPS panel má široké pozorovací úhly, solidní kontrast (udávaný 1 000:1), ale hlavně 10bitové zpracování obrazu, takže nabízí výborné podání barev – velmi dobře poslouží na tvorbu a úpravu grafiky, fotek či videa (ač třetí jmenovaný displej bych vyzkoušel ještě radši). Pro domácího všeuměla trochu chybí dotykové ovládání, jinak je to ale vynikající obrazovka, na které bylo skutečně radostí pracovat. Rozlišení je velmi jemné, přesto se i při zvětšeném zobrazení Windows na displej vejde spousta obsahu, například hned čtveřice oken (případně dvě velká vedle sebe).

Také zvukové vlastnosti jsou na velmi dobré úrovni, tomu ostatně napovědělo už logo JBL na boku a velký prostor s mřížkou – dva poměrně velké, 5W reproduktory hrají hlasitě, díky Dolby dostatečně prokresleně, takže nebudete vyloženě potřebovat externí řešení na hudbu ani film.

V balení jsme našli taky přídavnou 5MPx webovou IR kameru – počítač má na horní hraně obrazovky USB-C konektor (standardně za pryžovou krytkou), do kterého webová kamera přesně padne včetně vodicích kovových trnů. Dodávaná kamera je kvalitní, nabízí polohování (náklon vpřed) i mechanickou krytku, obraz je velmi dobrý, nejen na videokonference poslouží skvěle. K tomu nabízí modul kamery také infračervený zářič a snímání, takže podporuje přihlašování Windows Hello obličejem.

Připojení a konektivita

Konektivita je další téma, ve kterém má Lenovo Yoga AIO 7 nějaký ten trumf v rukávu. Jen nemusí být patrný na první pohled, Lenovo jej navíc příliš nepropaguje. Ale pojďme postupně…

Bezdrátové připojení je samozřejmostí, v této oblasti testované AIO takříkajíc strčí do kapsy kdejaký notebook – moderní kombinace Wi-Fi 6 (dvě pásma, 802.11ax) a Bluetooth 5.0 (technicky 5.2, až jej bude Windows umět využít) od Intelu nedělá problémy, připojení i komunikace je stabilní.

Fyzické konektory jsou pak na levém boku a vzadu. Hlavní paletu nabídne bílý rub, najdeme zde čtveřici USB (dva USB 3.2, dva USB 2.0), HDMI 2.0 výstup, napájení (hranatý SlimTip) a gigabitový ethernet. Levobok pak skrývá USB 3.2, 3,5mm kombinovaný audio jack a také USB-C 3.2 pro tzv. „Link Mode“, ke kterému se vrátíme.

Z tlačítek to je vlevo přepínač vstupů, vpravo pak vypínač tři tlačítka pro ovládání menu monitoru.

Teď k těm zajímavostem ohledně připojení… Tu první Lenovo rádo zmiňuje ve svých propagačních materiálech (ačkoliv mně nepřijde tak zajímavá), a sice bezdrátové promítání obrazu typicky z mobilních zařízení, kde Lenovo Yoga AIO 7 slouží jako přijímač, podobně jako chytré televize. Je třeba nainstalovat si aplikaci Lenovo Screen Share (Android, iOS), počítač přepnout do režimu bezdrátového promítání pomocí tlačítka na levé straně a aplikací naskenovat QR kód z počítače, čímž se zařízení propojí. V tomto režimu otočíme displej do režimu na výšku, abychom mohli sdílet stejně otočený displej telefonu či tabletu. Jak jsem psal, díky tomu, že můžeme provozovat počítač v režimu na výšku, nebudeme mít problém s obráceným, nebo malým obrazem z mobilu, na rozdíl od televize. Lenovo toto ve svých propagačních materiálech docela výrazně zmiňuje, asi si udělali průzkum, takže budu věřit, že je to něco, co lidé hledají.

Pro mě mnohem, mnohem zajímavější funkcí pak je zmíněný „Link Mode“ – pomocí bočního USB-C 3.2 totiž můžeme připojit notebook. V ten moment máme napájení (až 65 W), USB hub se dvěma USB 3.2, webovou kameru (s Windows Hello), zvuk a samozřejmě 27″ obrazovku. Tohle je pro mě „killer feature“. Proč, když to samé umí spousta monitorů? Protože tato funkce naše AIO skutečně promění ve středobod domácnosti! Představte si scénář, kdy pracujete s notebookem, máte děti, domácnost. Vy můžete během dne se svým notebookem použít AIO na práci jako dock se všemi výstupy a periferiemi. Děti na něm mohou odpoledne a o víkendech pracovat a – díky výkonnému hardwaru – hrát, tvořit… No a není problém na něm pustit nějaký film, případně jej využít na promítání fotek z telefonu. Za mě geniální!

Výkon a chlazení

Hardwarovou konfiguraci jsem v úvodu zmiňoval, takže ji jen proletím a zaměřím se na zkušenosti. Osmijádrový notebookový AMD Ryzen 7 5800H jen tak neutaháte (výkonnostně se pohybuje na úrovni Core i7 10. a 11. generace), radost mu budou dělat především náročné, vícevláknové úlohy. Doplněný je o rozumnou porci 32 GB RAM a solidní grafickou kartu AMD Radeon RX 6600M s vlastními 8 GB GDDR6 paměti, která je postavená na architektuře RDNA 2 a výkonnostně se pohybuje mírně pod GeForce RTX 3070, což v překladu znamená dostatečný výkon i na nejnovější hry v rozumné kvalitě (jen při 4K rozlišení budete muset snižovat detaily). Zapomenout nesmím na 1TB NVMe SSD od Hynixu, který ukázal rychlost sekvenčního čtení zhruba 3 600 MB/s, zápis pak 3 300 MB/s, což jsou velmi dobré hodnoty.

Ve zkratce máme před sebou počítač s vynikajícím displejem, výborným zvukem a výkonem i na ty nejnovější hry. Testoval jsem v krátkosti mé oblíbené hry z Xbox Game Passu (který, mimochodem, dostanete k počítači zdarma) – Forza Horizon 5 běžela i v nativním 4K rozlišení na 55 FPS (Ultra) a 60 FPS (High). Gears 5 v nativním 4K pak 59 FPS (Ultra), 60 FPS (High), 58 FPS (Ultra+). Krátce jsem prověřil také Halo Infinite (60 FPS ve 4K na High) a Halo MCC (obdobně 60 FPS ve 4K na High). Pokud byste trochu snížili rozlišení (např. na 1440p), případně využili dynamické rozlišení, určitě nebude problém udržet stabilních 60 FPS v nových hrách na (téměř) nejvyšší nastavení.

A co takové chlazení? Obecně je v počítači jeden ventilátor, který produkuje docela nerušivé, hlubší hučení různé intenzity, dle zatížení; ten nasává a vyfukuje průduchy na boku, přičemž nejvíc teplého vzduchu vychází vpravo. Ventilátor se spouští nárazově, ale spíš v delších intervalech a přišel mi trochu hlučnější, než bych si představoval – upřímně bych si představoval, že během běžného použití bude počítač téměř neslyšný. V maximální zátěži se rozfouká rychle a silně, teploty se ustálily na 91°C na CPU a 69°C na GPU, procesor si držel nominální takty, ačkoliv se chvíli pokoušel o turbo.

Dodám, že Lenovo Yoga AIO 7 v konfiguraci s dedikovanou grafickou kartou napájí externí 300W napájecí zdroj, stejný, který se používá pro některé vysoce výkonné notebooky a mobilní pracovní stanice. Jedná se o velký černý těžký adaptér, který budete muset schovat někde pod stolem.

Příslušenství

V krabici s počítačem najdeme také pár kusů příslušenství. Odnímatelnou webovou kameru jsme si už probrali v sekci o obrazu a zvuku. Milým překvapením je krátký USB-C kabel, kterým můžete nabíjet klávesnici, ale také jím připojíte notebook pro dokování.

V samostatné krabičce uvnitř balení najdeme stylový bezdrátový set klávesnice a myši, kterému Lenovo říká Enterpe a je v elegantní bílo-stříbrné barvě. V myši najdeme malý USB dongle, kterým se jak myš, tak klávesnice připojují k počítači (doporučuji jej zapojit do levé zadní části, do jednoho z USB 3.2 konektorů, pak bude součástí hubu dostupného i pro připojený notebook). Jak myš, tak klávesnice mají vypínač. Zatímco klávesnice má vestavěný dobíjecí článek (dobíjí se USB-C kabelem), myš má klasickou tužkovou baterii.

Myš je poměrně pohodlná do ruky, citlivá, ale nabízí jen naprosté minimum – dvě tlačítka a kolečko. Zapomeňte na comba, nastavení citlivosti nebo dodatečná tlačítka. Je ale kultivovaná, nehlučná a celkově jsem s ní byl – na to málo, které nabízí – spokojený.

Zato klávesnice… Zato ta klávesnice… No, asi rozumíte, že ta mě nenadchla a velmi rychle jsem ji přestal používat. Klávesnice má zajímavý design, kdy tvar a vzhled bílých kláves imituje ostrůvkové notebookové klávesnice, ale konstrukce je klasická, takže klávesy vypadají, jako by se vznášely ve vzduchu. Rozložení je pak celkem klasické, ačkoliv mírně kompaktní – část mezi numerickým blokem a zbytkem klávesnice je zmenšená, šipky jsou trochu posunuté vlevo, ale jinak asi není, na co si stran rozložení stěžovat; připomíná spíše notebookovou klávesnici. Mechanika kláves mi ale nevyhovovala vůbec – jsou tužší, trochu gumové a po chvíli psaní začne být klávesnice zbytečně namáhavá. Proto šla pryč. Jsem si ale jistý, že s ní nemusíte mít žádný problém. Berte to spíš takto – pokud vám vyhovují notebookové klávesnice (síla a hloubka stisku), tahle vám vyhovovat nebude. Pokud ale nejste vybíraví, problém s ní mít nebudete, v ostatních ohledech je povedená.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky