Lenovo-IdeaPad-Flex-5i 14in 7 Hero Family Shot-copy

MWC 2022: Notebooky, Chromebooky a tablety na doma

3. 3. 2022 | 0

Poslední salva novinek Mobile World Congressu 2022, který právě vrcholí v Barceloně, zahrnuje vícerežimová zařízení, a to jak v podobě ohebných notebooků, tak zařízení 2 v 1, Chromebooky a tablety. Pojďme se na ně podívat!

Více z Lenovo MWC 2022:

  • Domovská stránka Lenovo MWC 2022 zde.
  • Novinky a tiskové zprávy zde.
  • Virtuální prohlídka Lenovo IDG zde.

Doposud jsme se bavili o specifických zařízeních – do firem, na práci, případně na hry. To ale nejsou produkty pro většinu, právě naopak. Dnes se tak podíváme na ta běžnější zařízení, která se pravděpodobně ocitnou u vás doma, ať už přímo ve vašich rukách, nebo rukách partnerů, sourozenců či ratolestí.

V první řadě to jsou ohebné notebooky IdeaPad Flex 5 ve verzi s procesory Intel i AMD a 14″ i 16″ úhlopříčce s volitelnou podporou přesného pera. Vybrat si tak můžete nejen podle preferencí, ale také rozpočtu a způsobu použití. Zajímavě pak vypadá také zařízení 2 v 1 s oddělitelnou klávesnicí, IdeaPad Duet 5i, který je se svou 12″ úhlopříčkou velmi kompaktní, přitom nabízí plnohodnotný Windows 11 jako jeho větší sourozenci.

Nezapomnělo se ani na oživení Chromebooků Lenovo, které si získávají čím dál větší popularitu díky své relativně dostupné cenovce a nekomplikovanému použití. Prvním z nich je ohebný IdeaPad Flex 5i Chromebook (ve 14″ variantě s procesorem Intel), dále ohebný IdeaPad Flex 3i Chromebook (15″) a nakonec zařízení 2 v 1 s oddělitelnou klávesnicí, IdeaPad Duet 3 Chromebook (11″ úhlopříčka).

Z klasických tabletů byla představena nová verze Android tabletu Lenovo Tab M10 Plus (3. generace) s podporou zadávání perem.

Ohebné IdeaPady Flex 5

Nové IdeaPady Flex 5, které byly představeny jak s procesory Intel (12. generace Intel Core U), tak AMD (AMD Ryzen 7), nabízí přepracovaný design, jehož součástí jsou panty otočné o 360°, díky kterým zařízení nabízí hned několik známých režimů použití pro práci, konzumaci obsahu, tvorbu a zábavu. Nově panty po otevření mírně nadzvedávají základnu nad podložku pro lepší chlazení, pohodlnější polohu pro psaní na klávesnici, ale také pro mírně ergonomičtější polohu displeje.

IdeaPady Flex 5 budou dostupné s 14″, nebo 16″ obrazovkou s poměrem stran 16:10 a rozlišením až 2,8K s volitelným OLED panelem, 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3, jasem 400 nitů a – samozřejmě – certifikací TÜV garantující redukci modrého světla, které díky automatické úpravě zobrazení napomáhá systém Lenovo Eye Care. Nechybí vylepšená Full HD webová kamera a funkce pro čistší video a audio hovory.

Lenovo IdeaPad Flex 5i Product Tour

With a 360° drop-down hinge that lifts up the keyboard for easier typing and more screen, the Lenovo IdeaPad Flex 5i adapts to whatever you’re doing for limi…

Podpora USB-C je samozřejmostí, navrch je pak přidaná konektivita Thunderbolt 4 pro rychlé datové přenosy, obraz, zvuk a napájení. Notebooky mohou být vybaveny až 16 GB RAM, rychlým 1TB PCIe SSD úložištěm, jistotou jsou reproduktory s Dolby Audio a 65W nabíječka s podporou rychlého nabíjení.

Nový design IdeaPadů Flex 5 je tenčí, lehčí a kompaktnější než dříve, zároveň je ale k dispozici paleta jemných barevných tónů, ze kterých si může každý vybrat. Volitelně lze pro tvorbu grafiky či poznámky použít pero Lenovo Digital Pen, nebo Lenovo E-Color Pen.

Zařízení 2 v 1 IdeaPad Duet 5i

Stylový a tenký – tak můžeme v rychlosti popsat IdeaPad Duet 5i. Jedná se o 9,45mm tenký tablet s Windows 11 s 12″ obrazovkou a oddělitelnou Bluetooth klávesnicí v balení. Pozitivem je, že pokud zrovna nepotřebujete klávesnici, můžete ji odepnout a zbavit se tak nepotřebné zátěže a komplikací. Během vteřiny je ale opět připojená a tablet se promění v notebook na práci. Díky stojánku sám drží podepřený, a to jak s klávesnicí, tak bez ní pro nerušené sledování filmu či kuchařského receptu, bez nutnosti tablet držet v ruce.

12″ 2,5K IPS dotykový displej s poměrem stran 16:10, 96% pokrytím profesionálního barevného spektra DCI-P3, jasem 450 nitů a podporou Dolby Vision HDR poslouží velmi univerzálně na práci, tvorbu i zábavu, kterou ještě umocňuje zvukový zážitek z Dolby Atmos.

12. generace procesorů Intel Core i7, dvoukanálová paměť, Wi-Fi 6, USB-C porty, 5MPx IR kamera a podpora rychlého nabíjení vlastnosti tabletu uzavírají.

Chromebooky IdeaPad

IdeaPad Flex 5 ale není stroj pouze pro Windows. Lenovo design použilo také pro verzi Chromebooku – přenosných zařízení, která jsou vybavená cloudovým operačním systémem od Googlu. Ten si získává čím dál větší oblibu pro svou jednoduchost, přitom dokáže nabídnout vše potřebné pro běžného domácího uživatele. IdeaPad Flex 5i Chromebook se bude nabízet ve 14″ provedení s procesory Intel Core 12. generace. Nechybí mu Full HD IPS displej s poměrem stran 16:10, jasem až 400 nitů a 100% pokrytím barevného prostoru sRGB. Podpora dotykového pera je rovněž k dispozici. Příjemná je i možnost volitelné čtečky otisků prstů nebo vylepšená Full HD webová kamera s krytkou a čistým záznamem zvuku.

Také ostatní vlastnosti dědí IdeaPad Flex 5 Chromebook po svém bratru s Windows, takže nabízí rovněž vylepšené 360° panty, které nadzvedávají základnu, reproduktory tentokrát s rozšířením MaxxAudio, až 10hodinovou výdrž na baterii a rozhraní přizpůsobené pro dotyk i ovládání myší.

Podobným, ale znatelně levnějším modelem pak je IdeaPad Flex 3i Chromebook, který povyrostl na 15,6″, zachovává ale loňský design s IPS displejem o poměru 16:9, Full HD rozlišením, dotykovým ovládáním a také kvalitním zvukem MaxxAudio. Uživatel není ochuzen o paletu konektorů, o výkon se pak stará základní procesor Intel Pentium Silver N6000, který asfalt netrhá, ale pro Chromebook je dostačující. Méně něž 19mm tloušťka, hmotnost 1,91 kg a atraktivní barevné provedení v arktické šedé, nebo hlubinné modré zaujmou. Díky větší úhlopříčce nechybí rovněž větší touchpad a numerický blok pro práci s čísly a tabulkami.

Posledním Chromebookem pak je IdeaPad Duet 3 Chromebook v kompaktním provedení 11″ tabletu s oddělitelnou klávesnicí. Tablet má tloušťku pouhých 7,9 mm a je zcela bez ventilátoru, tedy nehlučný, přesto nabízí více než solidní výkon a 12hodinovou výdrž na baterii. To vše díky ARM procesoru Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2. Oproti minulé generaci má novinka o palec větší displej s 2K rozlišením a minimálními rámečky. Nechybí certifikace TÜV ohledně šetrnosti k očím a vylepšené reproduktory.

Tento tablet s Chrome OS bude v nabídce v modré a šedé barvě s přídavnou klávesnicí, která je odolná vůči vodě a vylamování kláves, tablet navíc klávesnici automaticky deaktivuje v režimu tabletu, aby nedocházelo k nechtěným stiskům. Volitelné pero, které lze přichytit k přídavnému krytu odepínacím držákem, nabídne uživateli psaní poznámek a malování. Dva USB-C porty zajistí nabíjení a konektivitu, tabletu nechybí ani výklopný stojánek nebo 5MPx přední a 8MPx zadní kamera.

Android tablet Lenovo Tab M10 Plus

Lenovo Tab M10 Plus 3rd Gen – Binge longer. Study smarter.

Binge in cinematic quality on the 10.6″ 2K IPS display of the 3rd gen Lenovo Tab M10 Plus. Listen to enveloping audio that flows above and around you via Dol…

Už roky slýcháme, že Android tabletům odzvonilo. Přesto se stále objevují nové modely, které pak vidíme v rukách dětí doma, ale i na cestách v autech, autobusech, vlacích a letadlech. Nový tablet Lenovo Tab M10 Plus (3. generace) míří do trochu vyšší ligy, na což poukazuje i svým kovovým, dvoutónovým provedením a 10″ displejem s minimálními rámečky, jemným 2K rozlišením a solidní svítivostí 400 nitů, takže by tabletu nemělo dělat problém ani použití venku na slunci. Potěší také výborné zvukové schopnosti, kdy Tab M10 Plus nabídne hned čtveřici vestavěných reproduktorů, jejichž schopnosti rozšiřuje Dolby Atmos.

O výkon se stará osmijádrový čipset, který doplňuje až 6 GB RAM a 128GB úložiště. Dodáván bude tablet s Androidem 12, ale počítat můžeme s upgradem na verzi 13. Softwarovou novinkou je tzv. režim čtení, který přepne displej do méně saturovaných barev, případně černobílého zobrazení pro menší namáhání očí během čtení. Ten je podpořený ještě certifikací šetrnosti vůči zraku TÜV. Díky volitelnému peru Lenovo Precision Pen 2 s 4 096 úrovněmi citlivosti na tlak můžete malovat, případně psát poznámky.

Tablet v atraktivním dvoutónovém designu váží pouze 465 gramů a díky baterii s kapacitou 7 700 mAh vydrží až 12 hodin nabitý.

Dostupnost, ceny a specifikace

IdeaPad Flex 5 14″ bude dostupný v létě od zhruba 12 500 Kč s DPH (Intel) a 13 500 Kč s DPH (AMD).

IdeaPad Flex 5 16″ bude dostupný v létě od zhruba 17 500 Kč s DPH (Intel i AMD).

IdeaPad Duet 5i s přídavnou klávesnicí v balení by se měl prodávat koncem léta za cenu od 18 500 Kč s DPH.

IdeaPad Flex 5i Chromebook (14″) má být dostupný v létě za cenu od 13 500 Kč s DPH.

IdeaPad Flex 3i Chromebook (15″) bude dostupný v létě od 11 500 Kč s DPH.

IdeaPad Duet 3 Chromebook (11″) se má začít prodávat v létě od 8 500 Kč s DPH.

Lenovo Tab M10 Plus (3. generace) startuje koncem jara na cenovce 6 500 Kč s DPH.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky