Yoga-tab-11-5

Yoga Tab 11: Návrat krále (recenze)

14. 2. 2022 | 0

Řadu Yoga Tab určitě všichni znají. Aby ne, je pro ni charakteristický bateriový grip, za který se tablet skvěle drží při používání, a navíc v sobě skrývá integrovaný stojánek. Tohle prostě jiný tablet nenabízí. K tomu se přidaly dokonalé reproduktory a perfektní displej. Oproti předchozím generacím jde s dobou i co se týče výkonu a rozhodně nezaostává. Co víc si můžete od tabletu v ceně kolem 11 tisíc přát?

Parametry

  • Displej: 11″, 2K (2000 × 1200), 400 nitů, IPS, Dolby Vision
  • Procesor: MediaTek Helio G90T, 8 jader: 2x A76 + 6x A55
  • GPU: ARM Mali-G76 MC4 GPU
  • Paměť: 8 GB RAM, 256 GB vnitřní úložiště s možností rozšíření paměťovými kartami až o 1TB
  • Fotoaparát: Zadní 8Mpx, 1080p při 30 FPS, přední 8Mpx, 1080p při 30 FPS, TOF, širokoúhlý
  • Baterie: 7 700 mAh, s podporou rychlonabíjení
  • Konektivita: Wi-Fi 802.11 a/ac/b/g/n 2,4 GHz + 5 GHz, Bluetooth 5, LTE, GPS, A-GPS, Glonass, Beidoum, Dual SIM, NFC
  • Operační systém: Čistý Android 11
  • Rozměry: 256.8 x 169.0 x 7.9-8.3 mm
  • Hmotnost: 650 g

Obsah balení

Testovaná konfigurace tabletu Yoga Tab 11 dorazila ve standardním balení, ve kterém se nachází vše potřebné pro jeho plnohodnotné používání. Obsahuje tablet, nabíječku a USB kabel s USB-C koncovkami na obou stranách. Nabíječka má příkon 20W, takže slibuje plné nabití tabletu za čas lehce přes dvě hodiny.

Je podle mě škoda, že se u nás neprodává se stylusem jako součást balení. Aktivní stylus, Lenovo Precision Pen 2, je potřeba si v případě zájmu dokoupit zvlášť. Displej podporuje standardních 4096 úrovní přítlaku a mrzí mě, že jsem stylus spolu s tabletem nemohl otestovat.

Vzhled a zpracování

Ve vzhledu Yoga Tab 11 kopíruje své předchůdce, došlo zde ale k některým vylepšením. Stojánek na zadní straně bateriového výstupku už netvoří kovová placka, ale stylové očko, za které lze tablet mnohem snáze pověsit. Nevýhodou ale je, že nesplývá se zády a tvoří tak rušivý prvek, který je znát i při používání. Příjemnou změnou je použití látky na části zad tabletu. Čelní strana je zajímavá velkým soundbarem na spodní straně a displejem s relativně tenkými rámečky. Boční strany skrývají reproduktory, napravo jsou pak tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapnutí spolu s šuplíčkem pro paměťovou kartu a SIM kartu. Kromě zmíněné látky je tablet tvořen kovem (hliníkem) a plastem. Nikde nic nevrže a vše perfektně lícuje. Tablet váží kolem 655 gramů, což je na jeho velikost optimální.

 

Hardware a výkon

Do vínku dostal tablet ověřený procesor MediaTek Helio G90T s osmi jádry, dvěma s taktem 2 GHz a čtyřmi s taktem 2,05 GHz. 8GB RAM paměť mu zajišťuje dostatečnou svižnost i pro náročné aplikace, a grafické jádro ARM Mali-G76 MC4 zajišťuje perfektní vykreslení obrazu při hraní náročných her. Korunku jeho výbavě nasazuje 256GB úložiště, které je podle mého pro tablet ideální.

Byl jsem překvapen, jak je systém, mimochodem Android ve verzi 11, perfektně odladěný. Tablet je neskutečně svižný, neseká se a funguje přesně tak, jak by měl. Při hraní náročnějších her dochází k typickému zahřívání, to ale není natolik citelné, jako u jiných tabletů. Nejvíce se zahřívá prostor kolem kamery, takže v části, která není tolik používaná. Očekával jsem, že se kvůli zadnímu látkovému krytu bude hůře chladit, ale není tomu tak.

I s hraním náročných her neměl Yoga Tab 11 problém. Bez jediného záseku zvládal vše bravurně. Nejsem ale hráč, nevyužíval jsem jej primárně na hry, ale věřím, že i náruživé gamery tablet uspokojí.

Displej

Pokud bych měl označit jednu vlastnost tabletu Yoga Tab 11 za klíčovou, tak to bude bezesporu displej, který má úhlopříčku rovných 11“ s poměrem stran 15:9. Nabízí jemné rozlišení 2K, což při této úhlopříčce čítá 213 pixelů na palec. Obraz je tedy jemný a krásně čistý. Zárukou skvělých barev je technologie IPS a pokrytí 70 % barevného spektra NTSC spolu s Dolby Vision HDR. Nesmím opomenout už jednou zmíněnou podporu aktivního stylusu.

Nicméně i displej má své mouchy. Nejsou ale tak fatální, nicméně zamrzí. Obnovovací frekvence je pouhých 60 Hz, očekával bych více. Druhým neduhem je hladina minimálního jasu, v noci bych jej přeci jen uvítal ještě o něco nižší. Na druhou stranu s aktivním režimem večerky, při kterém bylo nastaveno zešednutí obrazu, si nemám na co stěžovat. I maximální jas bych uvítal vyšší, 400 nitů může při letním slunci poskytovat o něco menší komfort. Zklamalo mě také, že displej není tvořen ochranným sklem, například Gorilla Glass, ale pokud tablet neplánujete nosit v jedné kapse batohu spolu s klíči, je to maličkost.

Nemohu opomenout certifikaci TUV Eye Care. Dává vám jistotu, že tablet má funkci pro minimalizaci modrého světla a flicker-free technologii pro eliminaci mihotání obrazu.

Baterie

Baterie má kapacitu 7 700 mAh, na tablet úctyhodná hodnota. Jak bylo zmíněno, nabití trvá něco přes dvě hodiny ve vypnutém stavu, při obvyklém používání se plně nabil za tři hodiny.

Při třetinovém jasu s obvyklým používáním se zapnutou Wi-Fi vydržel bez problémů fungovat 13,5 hodiny. Při spuštěném lokálním FullHD videu ve smyčce se vybil za 18 hodin. A maximální zatížení na 100 % jej dokázalo vyšťavit za tři a půl hodiny. Myslím, že co se týče výdrže budete s tabletem spokojeni. Očekává se od něj standardní multimediální využití, takže pokud na něm nebudete od rána do večera, rozhodně jej nebudete muset mít neustále na nabíječce.

Yoga-tab-11-23

Zvuk

Nejsem audiofil, a tak se obávám, že nedokážu naplno vystihnout zvuk reproduktorů. Začnu proto papírovými parametry – Yoga Tab 11 má reproduktory hned čtyři. Dva jsou ukryté v soundbaru, každý z nich má výkon 2W. Další dva reproduktory jsou po stranách, ty jsou slabší, jejich výkon je 1W. Reproduktory jsou od JBL, využívají řešení Lenovo Premium Audio a optimalizované jsou s technologií Dolby Atmos.

A – hrají skvěle. Opravdu si nejsem jist, zda jsem se setkal s tabletem, u kterého bych byl se zvukem spokojenější. Nicméně hodnotit další parametry si netroufnu, takže tohle nechám ryze na vašem úsudku. Vyjádřím se pouze k hlasitosti, tablet má zásluhou výkonných reproduktorů i poměrně hlasité podání.

Fotoaparáty

Od fotoaparátů v tabletu jsem si zvykl neočekávat zázraky. Přeci jen, na momentky člověk stejně používá telefon. I přes škaredé a zamračené počasí vycházely z tabletu fotky průměrné kvality. Ale na videohovory a příležitostné vyfocení bohatě stačí.

Konektivita

K internetu tablet připojíte přes Wi-Fi, podporovaný je standard 802.11ac, na novější 802.11ax si u tabletů v této cenovce ještě chvíli očividně počkáme. Signál přijímal v dostatečné kvalitě, k tomuto bodu nemám výtky. Nesmím opomenout ani Bluetooth ve starší verzi 5.0.

Yoga Tab 11 je dostupný i v provedení s podporou LTE, tato verze jako jediná podporuje GPS a GLONASS. Verze s Wi-Fi tuto vlastnost nemá. U obou verzí pak chybí podpora rádia.

Z konektorů je v tabletu pouze USB-C. Který kromě samotného nabíjení (standard Power Delivery 2.0) podporuje i OTG pro přenos dat. Možná jste postřehli, že vyšší Yoga Tab 13 podporuje také přenos obrazu, to zde chybí a jedinou možností připojení externího monitoru je bezdrátově skrze funkci Wi-Fi display.

Jak jste si určitě všimli, absence 3,5mm jack konektoru dostihla i tento tablet. Jelikož v balení není redukce z USB-C na jack, budete si ji muset dokoupit, nebo přejít na bezdrátová sluchátka. Redukce, které jsem sám na tabletu vyzkoušel ale nefungovaly, domnívám se tak, že tablet podporuje pouze bezdrátová sluchátka.

Zabezpečení

Yoga Tab 11 bohužel do výbavy nedostal čtečku otisků prstů, za to však podporuje odemykání obličejem, které je přesné a poměrně rychlé. Ve tmě mě ale tablet i přes silný jas displeje nedokázal rozpoznat a vyklikávat pin nebo čmárat gesto postaru je přinejmenším otrava.

Systém

Za dobu používání tablet dostal několik bezpečnostních aktualizací. Verze systému Android je aktuálně 11, přičemž právě dle Upgrade Matrixu probíhá aktualizace na Android 12. Systém byl, jak jsem již zmínil, odladěn natolik, že jsem se nesetkal se sekáním. Jedinou výtku bych měl k defaultně zapnutému Google Entertainment Space, který ale jde snadno vypnout. Systém obsahuje i dětský režim Google Kids Space, takže je ideální i pokud máte doma děti, které si s ním občas hrají – budete mít jejich aktivitu pod kontrolou.

Návod na vypnutí Google Entertainment Space naleznete zde: Návod: Jak vypnout posuvné multimediální menu (Google Entertainment Space)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky