20220210 091026134 iOS

ThinkPad X13 Gen 2: Zcela nová třináctka (recenze)

21. 2. 2022 | 0

Po prvním pohledu jsem si dal opravdu načas (měsíc!), ale konečně přináším recenzi kompaktního pracovního notebooku ThinkPad X13 Gen 2. Díky tomu, že jsem s notebookem pracoval opravdu denně, nasbíral jsem spoustu zkušeností, které se vám budu na následujících řádcích snažit v trochu zkrácené formě předat.

Testovaný notebook byl z volného trhu, ale v mezinárodní verzi, proto má anglickou klávesnici a dvoužilovou nabíječku (v Čechách bude klávesnice česko-slovenská s velkým Enterem, menším levým Shiftem a nabíječka bude mít klasický třížílový „Mickey Mouse“ přívod).

Na úvod bych ještě rád navázal na to, co jsem zmiňoval v prvním pohledu, a sice že pojmenování X13 Gen 2 je hodně zavádějící, protože se nový model od toho minulého na pohled liší jen dvojkou v čísle generace a člověk by si mohl snadno pomyslet, že Gen 2 je jen „refresh“ s novými procesory. Opak je ale pravdou – jedná se o úplně nový model, který má modernější design, zcela nové tělo, novou klávesnici, upravená polohovadla, ale hlavně displej s poměrem stran 16:10.

Dnešní recenzi budu opět psát trochu praktičtějším stylem, a tak zcela vynechám syntetické testy (pokud o ně máte zájem, jistě je najdete jinde). Tak jdeme na to!

Vzhled, provedení, zpracování

Až na pár skoků je design oblastí, ve které se ThinkPady za svých 30 let měnily jen minimálně. A je to dobře, protože právě vzhled a provedení je něco, co dělá ThinkPad tím, čím je. Je to určitá forma stability, případně kontinuity. A ačkoliv ThinkPad X13 Gen 2 přichází s novým tělem a modernizovaným designem, netrénované oko pozná možná tak nový (světlejší) odstín černé, ve které se novinka ukazuje. Jinak se pořád jedná o černý, matný monolit (pravda, nyní už se zaoblenými hranami) a natočeným logem ThinkPad s červenou stavovou diodou. Po otevření víka displeje (mimochodem nelze otevřít jednou rukou), které drží dvojice masivních kovových pantů zakusujících se do základny, a které na pohled působí tlustší než v případě minulé generace, na nás vykoukne zase o trochu uhlazenější design – celá lícní plocha základny se jaksi zarovnala a opticky z ní už nic nevyčnívá, upraven byl i rámeček klávesnice, který je méně výrazný. Z plochy však hezky vystupuje mřížka reproduktorů nad klávesnicí. Velmi potěší tenké rámečky displeje, které se ale ukázaly už na minulé generaci. Celkově tak musím vzhled hodnotit pozitivně – je stále tradiční, ale moderní.

Konstrukce by měla být u řady X, tedy řady primárně určené na přenášení, velmi dobrá, včetně materiálů. Mohu s potěšením konstatovat, že jsem se zpracováním ani tuhostí neměl problém – vrzání ani jiné „pazvuky“ se nekonají, tělo je kompletně kovové a tuhé, víko plastové, dostatečně pevné. Při porovnání s minulými generacemi vnímám ale trochu menší tuhost víka, které ochotněji pruží, což je samozřejmě dáno vypuštěním vyztužených plastů.

Dodám jen fyzické parametry notebooku, které odpovídají 13″ stroji s poměrem stran 16:10, a sice 305,8 × 217,06 × 18,19 mm, hmotnost 1,31 kg.

Obraz, zvuk

Jak jsem zmínil, asi největší, snadno viditelnou změnou je poměr stran displeje, kdy ThinkPad X13 Gen 2 – po vzoru jiných modelů – přechází z „filmového“, úzkého poměru stran 16:9 na pracovně použitelnější 16:10, který nabídne víc řádků textu či tabulek. Pokud bych chtěl být jízlivý, napíšu, že se pomyslně vracíme do roku 2008. V testovaném notebooku jsme našli 13,3″ IPS panel s rozlišením 1 920 × 1 200 bodů, dotykovým ovládáním vestavěným v panelu a jasem 300 nit. Displej nabídl poměrně solidní kontrast a subjektivně docela reálné podání barev (ačkoliv papírově nabídl pouze 72% pokrytí NTSC ), jen nepatřil k nejrychlejším, takže rychlé pohyby s velkou barevnou změnou se neobešly bez duchů, což jinak pozitivní zážitek, pravda, trochu sráží.

Dvěma 2W reproduktorům vylepšuje zvuk software Dolby, jsou umístěné nad klávesnicí za mřížkou a na poměry pracovních notebooků jejich zvukové podání chválím – jsou dostatečně hlasité, nerezonují a zvuk je rozumně čistý. Oproti reproduktorům menších ThinkPadů umístěných na rubu základny, je to o třídu lepší zážitek.

Nad displejem pak najdeme webovou kameru s HD rozlišením (720p), jejíž kvality a vyrovnávání bílé jsou pro online konference více než dostatečné, podporuje navíc snímání infračerveného spektra, což v kombinaci s IR zářičem zajistí podporu přihlašování pomocí obličeje skrze Windows Hello. Potěší mechanická krytka ThinkShutter. Snímání zvuku je podobně kvalitní, starají se o něj dva mikrofony s eliminací okolních ruchů rovněž nad displejem.

Klávesnice, polohovadla

V oblasti klávesnice se oproti minulým generacím udály jen malé, ale znatelné změny. Stále se jedná o šestiřadou ostrůvkovou klávesnici, stále je v pravé části u 13″ modelu trochu stísněná a, jak to tak bývá, opět se o něco snížila hloubka stisku. Horní řada upřednostňuje vedlejší funkce před F1-F12, což lze trvale přepnout FnLockem, případně nastavením v BIOSu. Okraje bloků jsou trochu zaoblenější, aby působily opticky ještě více odděleně – působí trochu jako nabídky Windows 11 (nevím, zda to byl záměr, nebo náhoda). Maličko se změnila grafika šipek a také pár funkcí v horní řadě bylo nahrazeno za ovládání hovorů, což se v době home officů a práce na dálku hodí dvojnásob (obzvlášť pokud nemáte lepší headset s tlačítky). Na klávesnici se mi psalo velmi dobře, pomohl k tomu i ergonomický půdorys a tvar kláves. Stisk byl jistý a jasný se znatelným, ale kultivovaným zvukem, jak se na ThinkPad sluší a patří, nižší zdvih mi spíše vyhovoval.

Ani polohovadla nepřekvapila – samozřejmostí rodiny ThinkPad je červený klobouček TrackPoint, pod ním trojice tlačítek, která jsou nově zarovnaná s povrchem opěrek a touchpadu, zároveň mají mělčí stisk a jiné ukotvení, kdy se tisknou vážně jako tlačítka a ne jako klapky; ve finále jsem z nich měl hlavně díky mělčímu stisku preciznější pocit, pokud se to tak dá napsat. Jen zvuk jejich stisku mne neuchválil – je hlučnější, než bych si přál. Ačkoliv jsem si nejprve myslel, že jsou všechna stejně vysoká a bude problém se v nich po hmatu vyznat, za pár hodin používání jsem zjistil, že na nich drobné výškové rozdíly jsou (prostřední vystupuje nad ostatní), vaše prsty se jim přizpůsobí a TrackPoint se vám pak bude používat stejně dobře jako vždy. Touchpad je mylarový, velký, poměrně pohodlný a citlivý. Ani v jednom případě nemám námitek, tak příjemný jako skleněné touchpady ale samozřejmě není.

Připojení a konektivita

ThinkPad X13 Gen 2 nabízí stejnou konektorovou výbavu jako minulé generace, jen se tu a tam některý konektor posunul nebo zmodernizoval. Vlevo je to dvojice Thunderboltů 4 (oba lze použít k napájení, data i obraz až 5K/60) a miniaturní proprietární ethernet konektor (všechny tyto konektory buď slouží dohromady jako mechanické dokování, nebo lze redukcemi vyvést vše potřebné), pak plnohodnotný HDMI 2.0 (4K/60) pro připojení projektorů a displejů, stále napájený USB 3.2 a 3,5mm audio jack. ThinkPad X13 Gen 2 podporuje až čtyři nezávislé obrazovky (1 interní + 3 externí). Napravo je to pak jen zdířka pro zámek Kensington a USB 3.2. Některé modely pak ještě nabídnou čtečku čipových karet, na zadní hraně zase šuplík na nanoSIM, pokud je notebook vybaven mobilním připojením.

Z bezdrátové komunikace byla k dispozici kombinace AC Wi-Fi 6E AX210 (2×2) a Bluetooth 5.0 od Intelu. Wi-Fi byla stabilní, příjem silný a přenosové rychlosti v pořádku. Nové možnosti Bluetooth 5 jsou příjemné – rychlé párování je návyková věc. Některé modely mohou nabídnout také LTE mobilní připojení.

Výkon, chlazení, baterie

13″ pracovní notebook nemá být trhačem asfaltu, nicméně ThinkPad X13 Gen 2 si ve svém segmentu nevede špatně – testovaná výbava byla celkem běžná, takový rozumný střed. Základem byl čtyřjádrový procesor Intel Core i5-1135G7 (Tiger Lake) s integrovaným grafickým jádrem Intel Iris Xe, doplňovalo je 16 GB DDR4 RAM (dual channel) a 512GB M2 SSD disk. Zopakuji, co jsem psal v prvním pohledu (a co píšu vždy) – pokud můžete, nekupujte už notebooky s 8 GB RAM, je to na dnešní dobu zbytečně omezující a operační paměť už nerozšíříte, protože je součástí základní desky.

Výsledkem byla velmi pohodlná a nerušená práce, kdy se notebook samozřejmě nezadýchal během žádné, byť náročnější, pracovní činnosti. Rychlý SSD disk a dostatek paměti RAM v tandemu zajištovaly práci bez prodlev, procesor zase bez problému zastal i náročný výpočet (třeba když jsem převáděl video).

Docela pozitivně se stavím i k chlazení, které je při provozu na baterii de facto zcela pasivní, tedy nehlučné, přitom teploty jsou v pořádku i pro práci na klíně. Zapojíte-li ale notebook do elektrické sítě, uzda procesoru se náležitě povolí a na zahřívání a foukání už narazíte. Inženýři, kteří navrhovali chlazení ThinkPadu X13 Gen 2, sáhli po řešení nárazového vydechování – notebook je obvykle zcela tichý, jen si čas od času na chvíli odfoukne. Já jsem obecně spíše fanouškem kontinuálního provozu ventilátoru na nízkých otáčkách, ale díky docela nerušivému zvuku ventilátoru v tomto ThinkPadu jsem se nezlobil (nehledě na to, že podobný trend vidíme de facto u všech novějších notebooků na světě). S maximálním zatížením si notebook poradí.

Lenovo ve svých prospektech mluví snad o 15hodinové výdrži baterie. Nevím, za jakých laboratorních podmínek se to povedlo, ale špatné hodnoty notebook s 54Wh vestavěnou baterií (a kompaktní 65W nabíječkou) nepodává – myslím, že 7-8 hodin provozu není velký problém. Když začnete šetřit, lze se dostat ještě dál, ale to už pak není práce, ale spíše utrpení…

Zabezpečení

Vedle infračervené kamery je hlavním prvkem biometrického zabezpečení samozřejmě čtečka otisků prstů. Ta se po vzoru ThinkBooků ukrývá v tlačítku napájení a nechybí jí ani diodová indikace, jak je u vyšších řad ThinkPadů zvykem. Ačkoliv je otisk samozřejmě o něco bezpečnější než snímání obličeje infračervenou kamerou, přihlašování obličejem je násobně pohodlnější – otevřete víko notebooku a, aniž byste se čehokoliv dotkli, jste během pár vteřin přihlášení ve Windows. IR kameru lze se softwarem Mirametrix Glance použít k inteligentnímu přepínání displejů podle toho, na který se zrovna díváte, kamera může taky kontrolovat, zda na váš displej nekouká ještě někdo další, ale také může sledovat vaši přítomnost a zamknout notebook po vašem odchodu. Bohužel kamera pak musí být stále aktivní, svítí IR zářič a celkově je celé řešení trochu těžkopádné (v porovnání s velmi elegantním řešením v ThinkPadu X1 Nano).

Samozřejmostí je TPM 2.0 čip (a podpora Windows 11) a kompletní zabezpečení hesly už na úrovni základní desky (správce, uživatel, po spuštění, pevného disku). No a dle procesoru taky podpora centrální správy Intel vPro.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky