ThinkPad X1 Nano foto 26 celek

ThinkPad X1 Nano: nový král notebooků (recenze)

13. 4. 2021 | 5

Z mého poměrně dlouhého prvního pohledu bylo, myslím, zřejmé, že mě ThinkPad X1 Nano, tenhle miniaturní, černý krasavec, zaujal. A světe, div se – ani po několika týdnech nadšení neopadlo. Ano, v některých ohledech jsem „vystřízlivěl“, takříkajíc sundal růžové brýle, ale ve většině směrů se spíš stal pravý opak a já bych řekl, že se mi zařízení líbí snad víc než na začátku. Ale to předbíhám – pojďme si zařízení zhodnotit krok za krokem, jak se sluší a patří!

V první řadě bych rád rozklíčoval, o jaké zařízení se jedná – co vlastně ThinkPad X1 Nano představuje, čím chce být a čím naopak ne. Pokud rozebereme název zařízení, už se nám nějaká myšlenka rýsuje – jedná se o ThinkPad, tedy pracovní notebook. Řada X1 značí nejvyšší, luxusní model. A přídomek Nano? Tak to je novinka – předpokládám, že se Lenovo snažilo nový model odlišit od Carbonu a Yogy, no a „Nano“ celkem jasně vystihuje, že tady se bavíme o opravdu kompaktním zařízení.

Základní rozbor je za námi – prémiový (luxusní, chcete-li) pracovní notebook s miniaturním („nano“) provedení. Čím chce ale ThinkPad X1 Nano být ve skutečnosti? Ze specifikace vyplývá, že Nani nabízí hmotnost pod jeden kilogram, 13″ displej s poměrem stran 16:10, tedy velmi kompaktní provedení, vůči kterému všechny 12″ a 13″ 16:9 modely jen blednou závistí, odolné provedení, dlouhá výdrž na baterii, plnohodnotný výkon pracovního notebooku a volitelné 5G připojení… To v mých očích jasně ukazuje, že ThinkPad X1 Nano je pracovní notebook pro všechny, kteří tráví hodně času na cestách, případně prací mimo kancelář, přičemž omezovat by uživatele neměl tam ani tam.

Intel Evo

Lenovo „vybavilo“ ThinkPad X1 Nano certifikací Intel Evo, která – podobně jako svého času označení „Ultrabook“ – unifikuje a dává garanci, že notebook splňuje vysoké nároky na výkon (nejnovější procesor Intel Core 11. generace, dostatek operační paměti a rychlý SSD disk), rychlý start (notebook musí naskočit z některého z moderních režimů spánku během vteřiny a přihlašování musí probíhat pohodlně a bezpečně přes biometriku – otisk prstu nebo rozpoznání obličeje), implementuje funkce umělé inteligence (toto berte s rezervou, jedná se ale obvykle o inteligentní záznam zvuku, v němž je dynamicky odstraňován ruch, chytré vylepšení videa nebo dynamická správa napájení), nabízí dlouhou výdrž na baterii (v reálném, Intelem definovaném testu musí notebook vydržet 9 hodin, zároveň musí podporovat rychlé nabíjení), disponuje moderní konektivitou (Wi-Fi 6 a Thunderbolt 4) a vyžadováno je také minimální rozlišení, úhlopříčka displeje, tenké rámečky nebo nízká tloušťka.

Upozornění: Testovali jsme předprodukční mezinárodní kus, který však odpovídá běžně prodávaným modelům. Nabídl však proto anglické rozložení klávesnice. Nebojte se, kusy z českého trhu budou mít české rozložení včetně diakritiky a velkého, dvouřadého Enteru.

Vzhled a provedení

ThinkPad X1 Nano vám dorazí v obyčejné kartonové krabici s logem ThinkPad, ve které se ukrývá další, menší a tentokrát již designová krabička v černo-červeném, „soft-touch“ provedení, po jejímž otevření se na vás usměje samotný Nano. Nabíječka je zvlášť, u notebooku už najdeme jen pár krátkých dokumentů.

Vlastním ThinkPad X1 Carbon a od té doby, co jsem vzal do ruky Nano, mi Carbon přijde humpolácký, velký a těžký. Když tedy ThinkPad X1 Nano uchopíte do ruky, držíte tenké, lehoučké, kompaktní, ale velmi pevné a bytelné zařízení v černé barvě s velmi příjemnou, soft-touch povrchovou úpravou. Přestože Lenovo říká, že je to plnohodnotný pracovní notebook pro cestovatele, vážně těžko se věří tomu, že něco tak malého a lehkého může zastat vážnou práci. Těm dříve narozeným připomene X300 (zvlášť černé panty a 13″ 16:10 displej udělají své), jiným zase první X1 Carbon. Oproti X300 je ale Nano mnohem uhlazenější, samozřejmě – žádné výstupky, žádné výstřelky; v porovnání s X1 Carbon zase žasnete, kolik materiálu se ještě dalo odebrat, ačkoliv vy jste si mysleli, že to není možné. Tak či onak, uchopit X1 Nano je zážitek, který vás neomrzí ani po několika týdnech.

Rozměry ThinkPadu X1 Nano jsou 292,8 × 207,7 × 13,87-16,7 mm při hmotnosti neuvěřitelných 907 gramů (náš kousek, díky vestavěnému 5G modemu a jeho anténám, vážil 940 gramů).

V oblasti provedení a kvality zpracování opět nemohu mít nejmenších výtek. Základna je – tradičně – vyrobena z bytelného a tvrdého hořčíku, víko zase z pevného, ale pružného karbonu. Výsledkem je příkladná tuhost tenoučké základny a až překvapivá tuhost víka, které nezkroutíte, neprohnete, ani nevykouzlíte duchy na obrazu. I mým oblíbeným testem úchopu za roh plně otevřeného víka prošel Nano bez potíží, při jeho váze jsem ale nic jiného nečekal.

Obraz a zvuk

Karbonové víko displeje se základnou spojuje dvojice černě zbarvených, kovových pantů, které se zakusují do základny. Mají neskutečně jemný chod, víko tak lze otevřít – i přes nízkou váhu základny – jednou rukou, přesto drží v nastavené poloze dostatečně pevně – zde má ode mě Lenovo další pozitivní body. Víko lze otevřít, jak se na ThinkPad sluší a patří, do plných 180° (což se může hodit u modelu s dotykovým panelem, kdy pak obrazovku opřete o podložku).

Po otevření víka se na nás usměje 13″ matná obrazovka s poměrem stran 16:10 (volejme třikrát sláva!), kolem které jsou jen velmi tenké rámečky po všech stranách. Až se divím, že se nad obrazovku vešla HD webová kamera s infračerveným snímáním pro rozpoznávání obličeje, mechanickou krytkou ThinkShutter a ještě čtveřicí všesměrových mikrofonů. Za dobrých světelných podmínek je záznam videa solidní, v opačném případě je to spíš rozmazaná hrůza. Mikrofony odvádí svou práci velmi dobře.

Displej s širokými pozorovacími úhly nabízí vcelku impozantní papírové vlastnosti – 2K rozlišení (2 160 × 1 350 pixelů), čili téměř 200 bodů na palec, zmíněný poměr stran 16:10, který představuje po letech s 16:9 displeji skutečnou úlevu (jak jsem psal v prvním pohledu, zcela jasně vnímáte, že je něco lepší, ale nedokážete ukázat prstem na to, co to je), vynikající svítivost 450 nit (potvrzena v nezávislých testech včetně jen minimálního prosvítání podsvícení), díky které displej podporuje nejenom HDR zobrazení Dolby Vision, ale hlavně s ním můžete pracovat i venku na slunci a pořád toho na něm dost uvidíte. Zobrazovací schopnosti v podobě barev jsou také na velmi dobré úrovni – displej pokrývá 100 % prostoru sRGB (přičemž už z výroby přijde obrazovka solidně kalibrovaná) a kontrastní poměr 1 000:1 také potěší.

Zcela prakticky se jedná o displej s výborným, přirozeným podáním barev, skvělým kontrastem a skutečně vysokým jasem, kdy po většinu času – i ve dne – budete držet podsvícení na maximálně 75 %. Je na něj radost pohledět, a ještě větší radost na něm pracovat.

Velmi mě potěšily i zvukové schopnosti tohoto drobečka. Díky čtveřici reproduktorů (dva 2W basové nad klávesnicí, dva 1W výškové na rubu základny) a již obligátnímu rozšíření Dolby Atmos hraje ThinkPad X1 Nano nejenom nahlas, ale s velmi dobrým prokreslením zvuku s přirozeným přednesem. Zamrzí snad jen, že při maximální hlasitosti už dokážou repráčky rezonovat.

Klávesnice a polohovadla

A je to tu, zásadní test ThinkPadu – klávesnice a polohovadla… Chcete spoiler? Klávesnice je skvělá, i když mělká, TrackPoint snad lepší než kdy dřív a touchpad? Koho zajímá!

Díky 13″ úhlopříčce nabízí X1 Nano to „menší“ rozložení z 12″ ThinkPadů (její pravá strana je tak poněkud stísněná, odnesl to dokonce Insert, který je vestavěný v klávese End jako vedlejší funkce). Šestiřadá ostrůvková klávesnice, se kterou se setkáváme už osmý rok, je tu samozřejmě taky, nabízí tradičně ergonomické klávesy pro psaní bez překlepů (tvarované jak ploškou, tak mírným klenutím, které vede prsty), předsunutý blok s šipkami, ale také snížený zdvih. Mechanika pod klávesami je ale pořád kvalitní, stisk je jasný, chod kultivovaný a popravdě nižší zdvih (1,35 mm) mi vůbec nevadil a rychle jsem si zvykl. Klávesnice nabízí bílé podsvícení ve dvou krocích a čtyři indikační diody v Caps Locku, FnLocku a ztlumení zvuku (reproduktory i mikrofon). Nově přibily v horní řadě klávesy pro ovládání hovorů, kompatibilní s Microsoft Teams nebo Skype – ty se budou hodit nejednomu náruživému „konferenciérovi“, zvláště v „home office“ časech. Pomohou i headsetům bez tlačítek ovládání hovoru, jako je recenzovaný Lenovo 100 Stereo USB Headset.

Marně byste hledali kolem klávesnice vypínač, ten se schoval na pravý bok do vzdálenějšího rohu. Někteří asi budou mrmlat, já to také nechápal, ale má to velký smysl – tak, jak je tento moderní notebook nastavený, vypínač za normálního provozu de facto nepotřebujete – otevřením víka notebook nastartuje z některého z inteligentních režimů spánku a po zavření víka se notebook zase postará, aby se řádně uspal. Je ale moment, kdy se vypínač na boku hodí – když dokujete. Dnešní docky přechází na konektory Thunderbolt, namísto „stanice“, do které se notebook zacvakne, zde máme krabičku s kabelem. Notebook tak nijak nezapneme. S vypínačem na boku ale nemusíme ani otevřít víko, jen připojíme dock a stiskneme tlačítko. Chytré!

A co polohovadla, další modla ThinkPadů? Touchpad odbudu rychle, ten nepoužívám – ThinkPad X1 Nano nabízí poměrně velký clickpad se skleněným povrchem, jak se na řadu X1 sluší a patří. Polohování na něm je velice pohodlné, stisk je tichý, mělký a kultivovaný.

Teď ale k tomu hlavnímu – zlatému, tedy rudému hřebu – TrackPointu. Jeho čepička je tenčí než kdy dříve, nově jej dodává Elan namísto Synaptics. To vás asi začne znepokojovat jako mě. Výsledek? Těžko uvěřit, ale je to ten nejlepší TrackPoint, který jsem kdy na ThinkPadu používal. Práce s ním je jemná, citlivě reaguje na povely a netrpí naprosto žádným dojezdem nebo záseky. Jen k jeho tlačítkům bych měl výtku – jsou srovnaná s opěrkami, již nevystupují, a to ani to prostřední, občas se mi proto stávalo, že jsem se maličko přehmátl. Kromě toho nemám jinou výtku. Opravdu dobrá práce!

Připojení a konektory

Model, který jsme dostali na test, byl – jak jsem zmiňoval – předprodukční mezinárodní kus. Díky tomu nabídl kromě modulu Intel AX201 2×2, který kombinuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2, také 5G modem Qualcomm Snapdragon X55 se čtveřicí antén. Zajímavostí ThinkPadu X1 Nano je fakt, že všechny antény (v tomto případě všech šest) jsou ukryté v základně, nikoliv ve víku displeje, jak to bývá běžné. Dále je potřeba zmínit, že Wi-Fi modul Intel je součástí základní desky, nelze jej tak samostatně vyměnit.

S bezdrátovým Wi-Fi připojením nebyl žádný problém, nezaznamenal jsem zhoršený příjem ani žádné výpadky (a to jak na 2,4GHz, tak na 5GHz síti). 5G modem jsem otestoval pouze krátce, takže dalekosáhlé zkušenosti nabídnout nemohu, nicméně přenosová rychlost byla výborná, v LTE režimu dvakrát vyšší než na mém mobilním telefonu za stejných podmínek.

Rychle budeme hotoví s konektory, které jsou na celém notebooku pouze tři – jeden sdružený 3,5mm audio jack nalevo, vedle něj pak dvojice moderních Thunderbolt 4 portů pro nabíjení (USB-C, podpora PowerDelivery 3.0 a DisplayPort 1.4a pro až 5K/60Hz obraz) a veškerou konektivitu (obrazovky, příslušenství, docky). Je tedy jasné, že bez dokovací stanice na pracovním stole a redukcí či rozbočovačů na cestách se neobejdete – pokud často prezentujete, USB-C na HDMI (případně USB-C na VGA) bude nutnou výbavou do brašny; potřebujete-li spravovat sítě, přikupte USB-C na ethernet. Notebook podporuje tři nezávislé displeje – vedle toho interního také dva externí. Na zadní straně pak najdeme šuplík, který pojme nano SIM kartu pro mobilní připojení, notebook ale podporuje také načtení eSIM (technicky tak můžete mít v notebooku dvě SIM a přepínat mezi nimi).

Výkon, chlazení, baterie

Na test nám Nano přišel v mezinárodní konfiguraci v podstatě s tím nejlepším, co v tomto malém krasavci můžete mít (ostatně neumím si představit, kdo by si notebook v této cenovce kupoval s výbavou nižší – konfigurace podobná testovanému kusu se na volném českém trhu prodává za cca 72 000 Kč s DPH) – základem byl výkonný čtyřjádrový procesor Intel Core i7-1160G7 (11. generace Tiger Lake, 4 jádra/8 vláken, 2,1-4,4 GHz, 10nm výrobní proces) „otevřený“ až do celkového výkonu 40 W. Ten v sobě ukrývá také integrované grafické jádro Intel Iris Xe. Výkonný procesor je doplněn o 16 GB DDR4 RAM v čtyřkanálovém zapojení (existuje i varianta s 8 GB, kterou bych ale dnes nedoporučoval) a 1TB M.2 NVMe (PCIe 3.0) SSD (v našem případě Western Digital).

Dodám, že kromě SSD disku (a 5G modemu) uživatel nevymění či nerozšíří nic – všechny čipy jsou součástí základní desky, což platí jak pro procesor, tak pro paměť RAM. Dobře si proto rozmyslete, jakou konfiguraci kupujete – nebude ji možné upravit. Proto jsem zdůrazňoval pořídit model s 16 GB RAM.

V běžném pracovním nasazení (od Office až po internet) je notebook extrémně svižný – rychlý SSD disk spolu s výkonným procesorem a pamětí RAM skutečně ukazují své schopnosti každou chvíli a zcela upřímně je velká radost s ThinkPadem X1 Nano pracovat. Oproti moderním notebookům obdobné kategorie za poslední 2-3 roky zpět nebude rozdíl zásadní, ale přesto znatelný. Také start notebooku je otázkou několika vteřin. Překvapivě si ale tenhle karbonový drobek poradí i s nějakou tou hrou, kdybyste vyloženě museli – starší hry poběží svižně na střední detaily.

Chlazení ThinkPadu X1 Nano zabírá v miniaturním těle relativně velký prostor. Samotný tenoučký ventilátor s radiátorem na pravé straně vizuálně pokryje téměř čtvrtinu obsahu notebooku, z něj pak vede jedna teplovodivá trubice heatpipe k procesoru. Zajímavé je, že NVMe SSD disk je také chlazen měděným překryvem.

Za běžného provozu na baterii, při kancelářské práci na klíně, se ventilátor občas spouští v delších intervalech (což preferuji před nárazovými krátkými pulzy), ale je de facto neslyšný. Lícní teploty kolísají kolem 30°C a ty rubové nepřekročí tělesnou teplotu.

V zátěži se náš Nano choval zcela obdobně jako jiné tenké notebooky a vlastně mi hodně připomněl Carbon – ve zkratce: chlazení je stavěné na krátkodobou vysokou zátěž především procesoru (typicky pracovní použití – otevřete velký Excel s makry nebo složitými výpočty či kontingenčními tabulkami nad velkým množstvím dat, notebook pár vteřin „chroustá“, krátce vyskočí takty procesoru, spustí ventilátor a pak už opět pokračujete v běžné, nižší či střední zátěži). Zatížíte-li CPU i GPU zároveň, jejich výkon se sníží tak, aby se spolu vešly do výkonnostního limitu celého procesoru.

Po 30 minutách maximálního zatížení FurMarkem (CPU i GPU) se ventilátor roztočil do vysokých otáček, přičemž hlučný rozhodně nebyl, ale – díky svému tenkému profilu – byl jeho chod spíše svištivý s vyššími tóny. Teploty povrchu notebooku stouply – lícní strana dosáhla maxima 43 °C v levém horním rohu, což je stále velmi uspokojivý výsledek. Rubové teploty už ale byly o poznání vyšší, zde v rohu u napájecího konektoru, kde se nachází procesor, ukázal teploměr až 51 °C, takže provoz na klíně v takovém zatížení se samozřejmě nedá doporučit (ostatně to ani u jiných notebooků). A co teploty čipu a takty? Procesor se po zatížení grafického jádra podtaktoval na zhruba 1,2 GHz (oproti základní frekvenci 2,1 GHz) a udržoval si teplotu kolem 70 °C.

ThinkPad X1 Nano nabízí 48Wh baterii Simplo, o jejíž nabíjení se stará velmi příjemně kompaktní 65W cestovní adaptér s USB-C koncovkou. Díky podpoře rychlého nabíjení dobijete baterii do 80 % kapacity už za hodninu. V běžném kancelářském provozu (aktivní Wi-Fi, 75% jas, práce s Office či internetovým prohlížečem) se můžete spolehnout na zhruba 8-10hodinovou výdrž. Ve vysoké zátěži to bude hodin zhruba 5-6. To jsou na malý notebook s vynikajícím displejem, poměrně vysokým výkonem a překvapivě nízkokapacitní baterií velmi solidní výsledky.

Zabezpečení, záruky, inteligentní funkce

Jak jsme si již několikrát dokázali, klamání tělem je druhou přirozeností ThinkPadu X1 Nano. Nenechte se proto zmást ani v tomto případě – ten méně než kilo vážící drobek, co před vámi sedí, nabídne veškeré bezpečnostní funkce, na které jste z jiných ThinkPadů zvyklí. A ještě trochu navíc. Základem je samozřejmě bezpečnostní TPM 2.0 čip, spolupracující s BitLockerem, který šifruje SSD disk. Hesla pro vstup do BIOSu nebo spuštění notebooku jsou k dispozici také. Na pravé opěrce zápěstí najdeme čtečku otisků prstů s vlastním bezpečnostním čipem, která pracuje rychle, spolehlivě, ale už nenabízí diodovou indikaci jako dřív (škoda). V modulu webové kamery najdeme rovněž vestavěnou infračervenou kameru kompatibilní s Windows Hello pro rozpoznávání obličeje. Ve výsledku se tak obvykle k otisku prstu ani nedostanete, protože kamera vás pozná mnohem dříve (viz náš předchozí článek na toto téma) a je to velmi návykový způsob přihlašování. Dodám jen, že pokud kameru zakryjete ThinkShutterem, rozpoznávání obličeje nefunguje (i když infračervený zářič stále bliká, čočka kamery je zakrytá, a tak nefunguje snímání – v takové chvíli se hodí čtečka otisků).

V základu zakoupíte ThinkPad X1 Nano – podobně jako jeho kolegy v prémiových řadách – s 3letou zárukou s odezvou následující pracovní den a opravou výjezdním technikem u vás doma. Kdyby vám takové krytí nestačilo, není problém rozšířit až na 5letou záruku včetně možnosti ponechat si SSD disk.

Za zmínku stojí některé inteligentní funkce, které ThinkPad X1 Nano (nejen díky Intel Evo) nabízí. Zmíním dvě – v první řadě je to automatické vypnutí obrazovky, odhlášení a uspaní, když od notebooku odejdete; jakmile se k němu vrátíte, hned se probere, rozsvítí a díky infračervené kameře vás pozná a ihned přihlásí. Neskutečně návykové! Velmi příjemná je také automatická regulace výkonu a spotřeby – notebook dynamicky mění výkon podle toho, co na něm děláte, což má zásadní vliv na výdrž a, musím uznat, vážně to funguje a ani na baterii jsem neměl pocit, že mě notebook omezuje. To ještě lze kombinovat s funkcí automatického rozpoznání vašeho rozvrhu, kdy notebook pozná, kdy jej obvykle během dne používáte, a tak bude v této době rychleji startovat, naopak mimo tuto dobu se uspí hlouběji a velmi efektivně spoří baterii. Dodám, že nastavení těchto funkcí provádíte skrze aplikaci Lenovo Vantage, takže doporučuji ji nainstalovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky