CES22 ThinkPad-Family 1x1

CES 2022: Rodina ThinkPad X1, desktopy, příslušenství

5. 1. 2022 | 3

Další pracovní zařízení, která Lenovo představilo na veletrhu spotřební elektroniky CES 2022 v Las Vegas, jsou luxusní ThinkPady řady X1 (Carbon Gen 10, Yoga Gen 7, Nano Gen 2), nové All-in-One ThinkCentre M90a Pro Gen 3, miniaturní, modulární stolní počítač TIO Flex (Tiny-in-One) a 27″ profesionální monitory ThinkVision P27 s modulárním příslušenstvím VOIP Modular Stack.

Novinky v rodině prémiových notebooků ThinkPad X1 spočívají především ve výrazně vylepšených schopnostech pro online meetingy (včetně nových kamer, mikrofonů a technologií vylepšení reprodukce a záznamu zvuku od Dolby), dále zde najdeme volitelné OLED displeje, nejnovější procesory Intel Core 12. generace s technologií správy a zabezpečení vPro, další prvky zabezpečení skrze ThinkShield nebo novou technologii Computer Vision (detekce uživatele pro vyšší zabezpečení a úsporu energie).

Řada ThinkPad X1

V roce, kdy ThinkPad slaví 30 let, přichází ve své jubilejní desáté generaci ThinkPad X1 Carbon, legendární prémiový pracovní notebook pro nejnáročnější, který tradičně, rok po roce, nabízí špičkové zpracování kombinující speciální materiály, jako je kov či uhlíková vlákna, nejnovější technologie, extrémně kompaktní provedení a skvělé audio-vizuální schopnosti. Doplňuje jej ThinkPad X1 Yoga Gen 7, která staví na základu Carbonu, přidává však otočný displej pro dotykové ovládání a přesné zadávání perem. Rodinu uzavírá nejlehčí ThinkPad všech dob, ThinkPad X1 Nano Gen 2.

Klíčovým prvkem nové generace ThinkPadů X1 je nový komunikační modul, který v sobě sdružuje Full HD webovou kameru se světelností senzoru f/2.0 pro vyšší rozlišení a lepší jas. Nechybí mechanická krytka a hned čtveřice mikrofonů snímajících zvuk z 360° na větší vzdálenost – jsou ideální pro webové konference, ale také pro hlasové ovládání.

Nová technologie Computer Vision, kterou najdeme v některých modelech, používá Neural Processing Unit. Jednotka NPU pak zpracovává pomocí strojového učení a umělé inteligence data z kamery, aby inteligentněji poznala, zda u notebooku sedí uživatel, či nikoliv, nebo zda se zařízením reálně pracuje a dívá se na něj. Díky tomu dokáže zamykat, uspávat, a naopak probouzet a odemykat zařízení pro vyšší zabezpečení, ale také úsporu baterie. Umí ale také zjistit, zda se na displej dívá někdo, kdo nemá.

Klíčové vlastnosti rodiny ThinkPad X1:

  • Nejnovější procesory Intel Core 12. generace včetně řady U a P
  • Windows 11 Pro
  • LPDDR5 RAM a PCIe Gen 4 SSD pro rychlejší odezvu
  • Vylepšené chlazení díky „dýchající“ klávesnici
  • Jasné a syté displeje až 2,8K OLED / 4K IPS (Carbon) a 4K OLED (Yoga) včetně redukce modrého světla
  • Nová Full HD webová kamera s 1,5 µm snímačem a technologií rozpoznání uživatele Computer Vision
  • Sestava funkcí Dolby pro lepší obraz a zvuk včetně Dolby Voice pro lepší konferenční hovory
  • Wi-Fi 6E, volitelně pak doplněné o LTE, nebo 5G mobilní připojení
  • Ochrana firmware nové generace skrze ThinkShield
  • Computer Vision pro vylepšenou detekci uživatele, zabezpečení, jednodušší přihlašování a úsporu baterie
  • ThinkPady X1 jsou připravené na podporu funkcí Tile pro nalezení ztraceného zařízení až 14 dnů po vypnutí

ThinkPad X1 Carbon Gen 10 a X1 Yoga Gen 7 budou k dispozici v létě zhruba od 49 000 Kč, resp. 52 000 Kč. ThinkPad X1 Nano Gen 2 pak zhruba od 50 000 Kč.

Stolní počítače budoucnosti

Na první pohled se zdá být ThinkCentre M90a Pro Gen 3 jen aktualizací stávajícího prémiového pracovního All-in-One stolního počítače. Tak jednoduché to však není – toto inovované AIO přináší 12. generaci procesorů Intel Core až i9 na platformě Q670 s podporou vPro. Nabídne 23,8″ QHD displej, až 64 GB DDR5 RAM a širokou škálu úložišť a rozšíření. M90a nabízí pro AIO netypicky také obrazové výstupy HDMI 2.0 a DisplayPort, a tak můžete k zařízení připojit druhou obrazovku a díky pokročilému podstavci je používat v režimu na výšku. M90a disponuje také paletou funkcí pro konference.

Klíčové vlastnosti:

  • M90a Pro Gen 3 standardně nabízí kameru s funkcí náklonu s dvěma mikrofony eliminujícími ruchy na pozadí a dvěma 3W reproduktory
  • Volitelně je k dispozici základna pro konferenční hovory se čtyřmi mikrofony snímajícími do velké vzdálenosti v úhlu 360°, pro eliminaci ruchů na pozadí používá umělou inteligenci a díky čtyřem vestavěným reproduktorům Harman se z M90a stane plnohodnotný konferenční počítač; základnu je možné pomocí USB-C připojit k jakémukoliv jinému zařízení
  • M90a Pro Gen 3 nabízí volitelně detekci uživatele skrze Intel Context Sensing Technology, takže se zařízení probudí, když k němu přijde uživatel, a po jeho odchodu se opět uspí
  • Odstranění okolních ruchů skrze neurální technologie Intel
  • M90a nabízí procesory Intel Core 12. generace s vPro pro moderní funkce, zabezpečení a centrální správu

V roce 2014 uvedlo Lenovo první miniaturní modulární počítač, kterému se dnes říká Tiny-in-One. Nyní uvádí novou generaci TIO Flex, kde se soustředí na lepší finanční dostupnost, díky které se zjednoduší náročnost obměny či vylepšování. Toho bylo dosaženo díky zachování podpory pro čtyři předchozí generace desktopů Tiny také v nových, až 27″ obrazovkách. Flex nabízí snadnou rozšiřitelnost a obměnitelnost a jeho modularita má tři části:

  • TIO Flex Stand – stojan pro všechny kompatibilní desktopy Tiny a monitory ThinkVision
  • Do stojanu vložíte Tiny posledních 4 generací (tedy Gen 4 až 8)
  • Na stojan přichytíte monitor ThinkVision T o úhlopříčce 22, 24, nebo 27 palců včetně, nebo bez konferenčních funkcí
  • Na dodatečné VESA (100 mm) úchyty připevníte další monitory

ThinkCentre M90a Pro Gen 3 se bude prodávat od léta 2022 zhruba od 38 000 Kč. TIO Flex bude dostupný od pozdějšího léta, samotný stojan bude stát zhruba 1 500 Kč.

Monitory ThinkVision

Svět se mění a my hromadně přecházíme z klasické práce v kanceláři k hybridní práci. Uživatelé potřebují zařízení, která jim umožní přecházet mezi domovem a kanceláří. Lenovo proto přináší profesionální monitory ThinkVision řady P, které byly na tomto principu navrženy.

ThinkVision P27h-30 a P27q-30 mají téměř bezrámečkový design, který doplňuje krásný 27″ QHD displej s kalibrovanými barvami. Mezi klíčové vlastnosti patří:

  • 95% pokrytí prostoru DCI-P3, 99% pokrytí sRGB, barevný standard BT.709 a podpora pro HDR10
  • Oba monitory nabízí plně nastavitelné stojany a omezené vyzařování modrého světla
  • Balení monitorů je vyrobené z materiálů z udržitelných zdrojů
  • Monitory nabízí hned několik konektorů, software ThinkColour pak vylepšuje ovládání monitorů

Zatímco P27q-30 je klasický monitor, P27h-30 je navržený pro proměnlivé pracovní prostředí, proto nabízí připojení a dokování jedním kabelem s až 100W nabíjením, ethernetem, USB hubem a podporou více obrazovek skrze dodatečný DisplayPort výstup. Nabízí taky přepínač KVM pro střídání vstupních zařízení.

Oba monitory podporují volitelné příslušenství v podobě ThinkVision VoIP Modular Stack modulu, který v sobě dokáže integrovat webovou kameru a soundbar bez kabelů. Nabízí:

  • Modulární soundbar (MS30) s USB stojánkem pro audio konference díky dvěma 2W reproduktorům
  • Modulární webovou kameru (MC60) s USB stojánkem pro čistý záznam obrazu ve Full HD rozlišení včetně automatického ostření, volby šířky záběru a mechanickou krytkou; nechybí dvoupásmové mikrofony pro odstranění ruchů na pozadí

ThinkVision P27q-30 a P27h-30 budou dostupné později v létě zhruba za 15 000 Kč, resp. 17 000 Kč. VOIP Modular Stack potom za zhruba 1 200 Kč (soundbar) a 3 500 Kč (webkamera).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky