TW21 Project-Unity 1x1

Lenovo Tech World 2021: Tablety s AMOLED, 5G a software Project Unity

8. 9. 2021 | 0

Lenovo na své (dnes již tradiční) konferenci Lenovo Tech World, která se letos koná online od 8. září 2021, ukázalo dva nové tablety (resp. 1,5 nového tabletu) – starší model rozšířený o 5G připojení, nový model se skvělým AMOLED displejem, ale také unikátní software Lenovo Project Unity, který váš tablet Lenovo promění v dodatečnou obrazovku vašeho počítače. Pojďme se na novinky v krátkosti podívat!

Lenovo Tab P11 5G

Tablet Lenovo Tab P11 pro nás není novinkou – vyšší model této řady, Tab P11 Pro, jsme ostatně nedávno testovali a, až na software, z něj byli nadšení. Lenovo vzalo tento povedený kus hardware se všemi jeho přednostmi, mezi které patří např. útlé a kompaktní hliníkové tělo, 11″ 2K displej s podporou Dolby Vision, čtveřicí JBL reproduktorů s rozšířením Dolby Atmos, až 8 GB RAM a 256 GB interní paměti, a rozšířilo jej o 5G mobilní připojení.

Lenovo Tab P11 5G – Express yourself. Entertainment & versatility at the speed of 5G

Buffeted by 5G’s ultra-high speeds and lower latency, dive into the most immersive and cinematic entertainment and highest quality video calls possible on th…

Rychlost tabletu zajišťuje osmijádrový 5G čipset od Qualcommu, Snapdragon 750G. Tablet neztratil podporu přesného aktivního pera Lenovo Precision Pen 2 (nabíjí se pomocí USB-C konektoru) ani možnost přicvaknutí klávesnice a touchpadu s krytem a stojánkem, to abyste mohli P11 použít také na práci. Změnil se design zad zařízení, který je nyní kvůli mobilním 5G anténám skleněný s aktrylickým, dvoutónovým efektem (který vypadá opravdu velmi vkusně).

Tablet vydrží až 12 hodin na baterii a podporuje 20W rychlé nabíjení.

Lenovo Tab P12 Pro

Úplnou novinkou je pak o palec větší, tablet Lenovo Tab P12 Pro. A tady jsme se skutečně posunuli dopředu v každém směru! Chloubou tabletu je 12,6″ AMOLED displej s poměrem stran 16:10, 120Hz obnovovací frekvencí a jasem až 600 nitů. Díky vysokému jasu, širokému pokrytí barev a (díky OLED technologii) absolutní černé podporuje HDR10+ i Dolby Vision. Prošel také certifikací TÜV, takže tolik netrápí oči.

Čtveřice reproduktorů JBL s Dolby Atmos si našla své místo i zde, takže můžeme čekat skvělý zvuk, výkon poskytuje o řadu vyšší čipset Snapdragon 870 s až 8 GB RAM. Tablet bude k dispozici jak s Wi-Fi (6), tak volitelně s 5G připojením.

Odemknout tablet můžete pomocí čtečky otisků prstů vestavěné ve vypínači.

Lenovo Tab P12 Pro – Stay ahead. Entertainment at home and versatility on the go.

Melt into your favorite shows on the 12.6″ 2K AMOLED display. Surround yourself with cinematic moving audio, via JBL Quad-speaker and Lenovo Premium Audio so…

Volitelná klávesnice je podobná té z P11, stejně se i připojuje, díky větší úhlopříčce a poměru stran 16:10 ale není tak stísněná, což platí i pro její touchpad. Hloubka stisku kláves je 1,3 mm. Obrovský posun vpřed zaznamenalo aktivní pero Lenovo Precision Pen 3, které se nově dobíjí bezdrátově tak, že jej magneticky přicvaknete na záda tabletu. Pero podporuje i funkci dálkového ovládání, takže může díky vestavěnému, konfigurovatelnému tlačítku sloužit jako prezentér.

Na to dokonce myslel i přídavný zadní kryt se stojánkem, který nabízí kapsu pro pero. Tablet vás dokonce upozorní, pokud někde pero zapomenete – jakmile je pero mimo dosah, tablet si vyžádá vaši pozornost a zapomnětlivci vyčiní.

10 200Ah baterie zajistí až 17hodinovou výdrž na jedno nabití, které probíhá až 45W napájecím adaptérem.

Project Unity

Nejen o hardwaru Tech World jest, což platí pro tuto konferenci asi dvojnásob. Svou premiéru si odbyl také software, který Lenovo nazývá Project Unity (uvidíme, zda nakonec dostane jiný název).

Project Unity bude software propojující zařízení Lenovo, která předtím snadno propojit nešla. K dispozici má být předinstalovaný na tabletu Tab P12 (říjen 2021), ke stažení bude také na všech Lenovo počítačích a noteboocích s Windows 10 a 11 a také Android tabletech s verzí 11 a výše (o podpoře pro nižší verze Androidu se uvažuje, ale žádné sliby zatím nepadly).

Lenovo popisovalo propojení zařízení s Windows se zařízeními s Androidem (typicky tablety). Tedy propojení zařízení, která již pravděpodobně vlastníte. Nastíněny byly funkce jako snadné sdílení dat nebo správa zařízení.

Lenovo Tech World 2021: Announcing Lenovo’s Project Unity

Starting later this year, you can pair your PC and Android tablet – wirelessly extend your screen, share files, and collaborate in new ways through a unified…

V ukázce však Lenovo demonstrovalo propojení Windows notebooku s Android tabletem. Skrze aplikaci Project Unity se zařízení přes místní bezdrátovou síť propojila pouhým zadáním šestimístného PINu. V tu ránu se tablet proměnil v plnohodnotnou druhou obrazovku pro notebook – bez drátů, po domácí Wi-Fi. Přetahování oken nebo správa ploch tedy nebyl problém. Zachovány však zůstaly všechny dotykové schopnosti Android tabletu, a to včetně podpory pera, takže z obyčejného notebooku přesunete okno s grafickou aplikací na tablet a tam vše pohodlně ovládáte prstem či dotykovým perem, jako byste měli grafický tablet.

Nebudeme si nic namlouvat, není to poprvé, co něco takového vidíme. Jiné softwary tohoto druhu ale typicky omezují využití tabletu – když je aktivní režim rozšíření obrazovky, tablet je nepoužitelný, Android se de facto deaktivuje. To zde neplatí – tablet můžete stále používat, přepínat mezi aplikacemi nebo fungovat v režimu obraz v obraze (během práce třeba sledovat video).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky