Virtuální garáž Ducati

21. 8. 2021 | 0

Omezení vynucená globální pandemií vyvolala i v MotoGP nutné změny, přičemž hlavně různá omezení, týkající se velikosti týmů, vrhla vidle do běžného dění na okruhu a kolem něj. Tým Ducati si dokázal poradit s omezeními elegantně, virtualizací své „garáže“, díky technologiím partnera Lenovo jsou členové týmu schopni provádět téměř vše na dálku.

 

V roce 2020 se doslova změnil chod světa a ani chod světa motoristického nebyl výjimkou.

 

Sezóna MotoGP, jejíž začátek byl díky pandemii opožděn, začala v Jerezu v červenci, nikoli v březnu jak je obvyklé. Díky pandemii nastaly velké problémy v oblasti cestování, právě ty se dotkly i týmů cestujících se závodníky a jejich stroji. Do dějiště závodů již nebylo možné cestovat ve stejných počtech, jako za starých časů, bylo tedy nutné přijít s efektivním řešením. Díky technologiím partnera Lenovo se naskytla možnost virtuálního propojení garáže se vzdálenými místy.

Vznikla jakási virtuální „garáž“. Technologie umožnily informacím proudit přímo ze závodního okruhu do centrály v Bologni a opačným směrem tak, aby bylo možné provádět úpravy v reálném čase a stejně kvalitně i v omezeném počtu přímo na místě konání.

Díky technologiím Lenovo jsme mohli vytvořit virtuální garáž. V zásadě naši inženýři, kteří s námi nemohli být na závodní dráze, byli v závodním oddělení v Bologni spojeni živě s okruhem a dokázali pracovat podobným způsobem, jakým by pracovali, kdyby byli přítomni na trati.“ řekl Paolo Ciabatti, sportovní ředitel Ducati Corse.

Virtuální garáž je nejnovějším vývojem probíhajícího vztahu založeného na inovacích, který bude dále rozšiřován tak, aby inženýři měli přístup k výkonným výpočetním zařízením odkudkoli. To je dnes již absolutně klíčové, protože data jsou zásadní pro úspěch v dnešním MotoGP.

Data jsou pro nás jednou z nejdůležitějších věcí, protože prostřednictvím senzorů zpracováváme obrovská množství informací.“ řekl Ciabatti.

Na každém motocyklu Ducati je více než 50 senzorů které sledují vše od rychlosti přes přilnavost až po zrychlení. Edge servery ThinkSystem SE350 jsou dostatečně výkonné na to, aby mohly analyzovat tuto záplavu dat, takže je lze transformovat do použitelných poznatků, díky kterým se lze přiblížit vítězství.

Myslím si, že všechny problémy, které byly způsobeny pandemií, nás naučily pracovat jiným způsobem. Je zřejmé, že připojení a schopnost rychle zpracovávat data pomocí výkonného stroje prostřednictvím výkonných serverů je klíčem k úspěchu – zvláště v dnešní době, kdy se naše prostředí změnilo.“ řekl Ciabatti.

Všechny tyto změny určitě posílily Ducati. Až totiž budou původní problémy pryč, veškeré poznatky z této doby Ducati již zůstanou a velká část inovací se zachová.

Je to něco, co nám zůstane do budoucna, jsme schopni využít naši pracovní sílu efektivněji, úplně stejně, jako kdyby byli přítomni všichni. Je to díky technologiím Lenovo a podpoře, které se nám dostalo.“ Řekl Ciabatti.

Jsem překvapen, co jsme zvládli za tak krátkou dobu. Tohle je budoucnost. Jsem si zcela jistý.“ řekl Gabriele Conti, manažer elektronických systémů společnosti Ducati. „Obvykle se ale ve sportu říká že pokud jsi šťastný, neposouváš se kupředu. My tedy šťastní nejsme, chceme se i nadále posouvat.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky