Lenovo Essential FHD Webcam foto 12

Lenovo Essential FHD Webcam: kvalitní USB webkamera (recenze)

8. 7. 2021 | 0

Přiznáme se bez mučení: moc často na blogu příslušenství netestujeme. Ano, občas se podíváme na nějakou klávesnici, myš (typicky herní) či sluchátka, zřídkakdy na batoh či brašnu. Webkameru jsme snad ještě netestovali, a tak nastal čas toto změnit.

Dnes se podíváme na webovou kameru z dílny Lenova, konkrétně Lenovo Essential FHD Webcam. Hned na úvod asi trochu vyzradím tón recenze, ale zcela upřímně mne překvapuje, že této kameře Lenovo říká „Essential“ (tedy „základní“). Kamera nabízí snad úplně vše, co by běžný smrtelník mohl od webové kamery očekávat. Ledaže by Lenovo chtělo oddělit běžné webkamery od těch s infračerveným rozpoznáváním obličeje certifikovaných pro Windows Hello nebo profi kamer s autofokusem a podobně.

Kamerku koupíte na běžném trhu kolem 1 300 Kč s DPH, takže nejlevnější není, ale za drahou ji považovat také nemůžeme, protože už na první pohled se nejedná o šunt za pár stovek. Jak si kamera vedla v našem testu?

Proč externí webovou kameru?

Než se pustíme do samotného (krátkého) hodnocení, je třeba odpovědět na otázku, proč by v dnešní době vůbec někdo uvažoval nad externí webovou kamerou, když ji v sobě má vestavěnou každý notebook, All-in-One, tablet a mobil.

V první řadě – externí webová kamera bude mít v drtivé většině případů (dovolil bych si tvrdit vždy) výrazně vyšší kvalitu obrazu (senzoru) než kamera vestavěná v notebooku. Takže pokud nejste spokojeni s kvalitou obrazu, externí webkamera je cesta k úspěchu.

Jsou ale také případy, kdy vaše zařízení webovou kameru nemá, nebo k ní byl znemožněn přístup. Jednoduchým příkladem prvního scénáře je klasický stolní počítač. K němu máte připojen monitor, který obvykle webovou kamerou nedisponuje. Není tak nic snazšího než připojit kameru externí. Podobný problém můžete mít s notebookem v dokovací stanici.

Vzhled a provedení

Webová kamera Lenovo Essential FHD Webcam dorazí v poměrně kompaktní, ale ne úplně lehké hnědé kartonové krabičce. Z té vybalíte černou, plastovou kamerku poměrně bytelné konstrukce (130 g) a překvapivě velkého těla – zapomeňte na maličkou lesklou pecku s čočkou a pofidérní, tenkou klipsou na uchycení. Tato webová kamera působí spíš jako maličký Kinect.

Elektronika kamery je vestavěná v zhruba 9 × 3 cm velké, obdélníkové hlavě, která vystupuje další 3-4 cm dozadu. Lícní strana je lesklá, uprostřed významně ukazuje svou čočku s 2MPx senzorem, kterou můžete zakrýt vestavěným jezdcem pro vyšší soukromí (podobné ThinkShieldu z notebooků ThinkPad). Hlava kamery ukrývá už jen dvojici stereo mikrofonů pro záznam zvuku a dvě indikační diody – bílou, která ukazuje, že je kamera napájená, a zelenou, která indikuje aktivní snímání. Ze zadní části hlavy pak vystupuje poměrně silný, ale docela ohebný, 1,8 metru dlouhý USB kabel.

Hlava je spojená s podstavcem tuhým, ale ohebným kulovým kloubem, díky kterému můžete nastavit poměrně přesně také výsledný úhel snímaní (odhadem 5° dolů, 10° nahoru a neomezeně do stran). Překážet při ohybu dolů ale bude posuvná krytka čočky, kterou však lze odcvaknout.

Podstavec slouží jako základna (kamera může na podstavci stát třeba na stole), dá se však rozevřít a funguje jako klasická klipsa na monitor, kdy se zapře o horní hranu a otevírací částí zajistí opřením o záda monitoru. Nejste omezeni tloušťkou – kamera bude bezpečně přichycená k monitoru i tenkému víku notebooku. Aby nedošlo k poškrábání vašeho zařízení, podstavec (klipsa) má samozřejmě pogumované plochy. Dodám, že kamera dokonce nabízí i závit pro stativ – pokud jej snad používáte, Lenovo Essential FHD Webcam vám vyjde vstříc.

Obraz a zvuk

Dle specifikace nabízí kamera 2MPx CMOS snímač (tedy ideální pro Full HD snímání), který převádí obraz do MJPEG při 30 snímcích za vteřinu. Výsledkem je velmi plynulý obraz za všech okolností. Za dobrého světla má kamera špičkový obraz. Zklamáním může být zrnění za horšího osvětlení, které já ale za problém nepovažuji – běžnou praxí je, že webové kamery redukují šum, a tak je obraz neostrý, barvy slité a snímková frekvence (tedy rychlost) rapidně klesá. To se tady neděje, přežít ale budete muset trochu šumu.

Porovnání fotek z webové kamery Lenovo Essential FHD Webcam a ThinkPadu T14 Gen 2:

Pro někoho výhodou, pro jiného nevýhodou bude poněkud nadstandardní šíře záběru, kterou kamera nabízí – konkrétně celých 95°. Shrnul bych to tak, že kamera zabírala víc, než bych vyloženě chtěl ukázat, a tak úklid, nebo funkce rozmazání pozadí byly nutností…

O záznam zvuku se stará dvojice vestavěných mikrofonů a ani zde nemám námitek – zvuk snímají velmi přirozeně, hlas je slyšet perfektně, i když mluvíte potichu. Tady nemám naprosto žádných námitek.

Lenovo Essential FHD Webcam – testovací video (Lenovo Blog CZ)

Testovací záznam snímání zvuku a videa webové kamery Lenovo Essential FHD Webcam pro Lenovo Blog CZ (https://www.lenovoblog.cz).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky