Lenovo Business Casual 15-6 Topload foto 03

Lenovo Business Casual 15,6″ Topload: lehká pracovní brašna (recenze)

23. 7. 2021 | 0

Máte-li notebook a cestujete (ať už dopravou, nebo letadlem), potřebujete jej zákonitě v něčem přenášet. Nejste-li příznivcem batohů (nebo se nehodí k vašemu vytříbenému business casual stylu), mohla by vás zaujmout lehká brašna do ruky s decentním designem Lenovo Business Casual 15,6″ Topload, kterou pro Lenovo vyrábí (jak je již dlouho zvykem) Targus.

Lenovo Business Casual 15,6″ Topload (tedy brašna s otevíráním nahoře v uvolněném business stylu pro až 15,6″ notebook), na kterou se podíváme v dnešní recenzi, najdeme na volném trhu v ČR kolem 1 100 Kč s DPH. To není vysoká cena, ale zároveň by nám měla dát tušit, že se nebude jednat o lacinou tašku za pár stovek. Výrobce u ní navíc slibuje kromě elegantního a kvalitního provedení taky nějakou tu vychytávku navíc. Dostojí svým slibům?

Vzhled, provedení, materiály

Brašna je celá vyvedena v tmavě šedé barvě – většina povrchu je hrubší, žíhaná, pár míst je však hladkých, jen zipy a madla jsou barevně odlišené, černé. Každý jezdec zipu má poutko s plastovým koncem, zip oddílu s příslušenstvím a dokumenty je barevně odlišený (bílým lemováním), což dává smysl, protože do něj budete nejčastěji vstupovat.

Celá brašna je z polyesteru kombinovaného s TPU a nepromokavou povrchovou úpravou. Docela dobře na mě v tomto ohledu působí i zipy, kterým nechybí lemování redukující možnost vniknutí vody. Tři hrany brašny (spodní a boky) jsou mírně vystlané, aby ochránily jeho obsah.

Jezdce zipů i karabiny popruhu přes rameno jsou kovové, madla z tuhého nylonového popruhu s mírným vystláním (které nestačí). O trochu lépe je vystlaný oddělitelný popruh přes rameno, který nabízí pohyblivý, tuhý „polštářek“.

Kapsy a oddíly

Vezmeme to odzadu, kde najdeme oddíl pro notebook s mírně vystlanou přihrádkou z gumovým lemem. Notebook ochrání dostatečně, ale na hrubé zacházení brašna rozhodně není. Teoreticky se k notebooku vejde ještě pár dokumentů. Následuje hlavní oddíl za rovněž polstrovanou přepážkou. Ten, jak jsem zmínil, má barevně oddělený zip a uvnitř najdeme přihrádku pro dokumenty na jedné stěně, na druhé stěně pak menší přihrádky na příslušenství, jako je powerbanka, psací potřeby, sluchátka nebo mobil.

V horním rohu přední stěny tohoto oddílu najdeme průchodku pro napájecí kabel – otvor je dobře chráněný i před počasím a pohodlně skrz něj projde i několik napájecích kabelů. Navíc hned u této průchodky je kapsa, která velikostně odpovídá větší power bance. V brašně tak můžete mít schovanou power banku a bez toho, aniž byste ji museli vytahovat, si můžete během čekání na letadlo, v autobuse či během prezentace nabít zařízení (notebook). Výrazně se vám tím zjednoduší rychlé přesuny – znáte to, sedíte u gatu na letišti, zabraní do práce a najednou se ozve „final call“. Tak se rychle zvedáte, vše zavíráte, smotáváte kabely, balíte do brašny… To můžete zde výrazně urychlit.

Poslední oddíl (nebo spíš kapsa se zipem) zcela vepředu není nijak zvlášť chráněný, nepojme nic objemného, ale na nabíječku nebo pro uložení odepnutého ramenního popruhu poslouží dobře.

Praktické zkušenosti

Nyní bych ještě alespoň v bodech zmínil pár dalších praktických zkušeností:

  • Brašna je spíše úzkého typu, a tak určitě neočekávejte, že do ní budete schopni dát objemné předměty (třeba plastovou krabičku s jídlem). Prostoru je v brašně dost na blok či zápisník i většího formátu, externí disky, powerbanky, USB disky, mobil, nabíječku a notebook. Třeba sluchátka musí být skládací, jinak budou v brašně překážet (takové ThinkPad X1 ANC Headphones v pouzdru do brašny nacpete jen těžko). Samozřejmě ale alternativou je, že budete v ruce místo úhledné brašny nosit hroudu podobnou bramboře s popruhem či madly, jak to dělají někteří kolem nás, ale do této skupiny snad patřit nechcete; případně nastřádejte trochu víc peněz a pořiďte některou z ThinkPad brašen s větší kapacitou.
  • Přední kapsa nemá žádný svůj vyhrazený prostor – je to vážně jen kapsa, takže cokoliv do ní dáte, bude vystupovat ven a/nebo bude ubírat životní prostor ostatnímu obsahu brašny. Takový 65W napájecí adaptér s přívodním kabelem bude pro tuto kapsu až až.
  • Dva tenké notebooky přenesete (např. Carbon a ThinkPad T), ale už budete muset šetřit s prostorem v dalším oddílu, případně se smířit s vyšším tlakem na veškerý obsah brašny – brašna skutečně není stavěná na více než jeden notebook.
  • A s nakládáním brašny bych to také nepřeháněl – jak jsem zmínil, madla nejsou zrovna nejpohodlnější a – i když jsou mírně polstrovaná – velkou hmotnost bych vám přenášet nedoporučoval.
  • Ramenní popruh má docela šikovné karabinky, které jsou ploché, a tak se snadněji skládá. Zároveň se nebudou tolik otáček a přesně padnou do hranatých ok k tomu určených.
  • Na zadní straně najdeme klasický popruh se suchým zipem pro připevnění k letištnímu zavazadlu, takže se s brašnou dá cestovat i letecky a pohybovat se po letišti.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky