IMG 20210602 140208

Lenovo ThinkPad X1 ANC sluchátka (recenze)

7. 6. 2021 | 0

I k mému překvapení se na trhu, poměrně nedávno, objevila náhlavní bezdrátová sluchátka Lenovo ThinkPad X1 ANC, podle názvu lze vytušit, že nabízí i aktivní potlačení okolního hluku. V dnešní recenzi se s vámi podělím o své pocity a zkušenosti s nimi.

V balení najdeme tvrdé pouzdro, které ochrání sluchátka při případném převozu, 1,3 m dlouhý nabíjecí kabel, jednoduchý obrázkový letáček s návodem na ovládání a komplexnější návod k obsluze.

Seznámení

Sluchátka jsou poměrně lehká (195 g), nabízí dva 40mm měniče s rozsahem 20-20 000 Hz a impedancí 32 Ω. Podporují připojení dvou zařízení (to aby vám neutekl žádný telefonní hovor, i když jste připojeni k notebooku) a širokou škálu kodeků: SBC, AAC, aptX, aptXLL, HP1.7, mSBC – ty zaručí bezdrátový (Bluetooth 5.0) přenos zvuku. Baterie by měla vydržet až 14 hodin s vypnutým noise cancellingem, nebo neomezeně při připojení kabelem k jakémukoliv USB zdroji. Sluchátka jsem vždy používal denně pár hodin a večer u PC nechal pár desítek minut nabíjet, baterie se stále drží cca na polovině. Sluchátka vám samy stav baterie hlásí verbálně a na mém telefonu je zobrazen stav baterie i v notifikační liště. U některých zařízení lze využít kabel i k přenosu zvuku, ale ne na všech naleznete podporu USB-C do USB-A.

Ovládání je poměrně jednoduché: na levém sluchátku je zdířka pro USB-C konektor, posuvník pro zapnutí sluchátek a párování, nad ním už je pouze tlačítko, kterým lze přijímat a ukončovat hovory a ovládat hrající hudbu. Na pravém je potom ovládání hlasitosti, mezi nímž je tlačítko, kterým se cyklicky ovládá noise cancelling, má dvě úrovně a vypnutý režim. Zbývá už jen posuvník pro ztlumení mikrofonu.

Jedná se především o konferenční sluchátka, jsou poměrně dobře uzpůsobená k hovorům, ale díky absenci zasouvacího mikrofonu s nimi lze bez problému vyrazit například do města, nebo kamkoliv jinam, kam sluchátka nosíte. Konektivita je výborná, připojení bylo i na první pokus opravdu otázkou pár vteřin.

Provedení

Designově se Lenovo sluchátka snažilo připodobnit k ThinkPadům řady X1, což se celkem povedlo, nejvýraznějším prvkem je právě logo X1 na náušníku. Sluchátka jsou z kvalitních materiálů, náhlavník má poměrně tenkou měkkou vrstvu, ale nevadila by mi vrstva lehce silnější. Jinak je konstrukce, i vysouvací část, tvořena z většiny kovem, je tedy bytelná a určitě by snesla i lehce hrubší zacházení.  Náušníky lze vysunout o celkem velký kus, na každé straně cca 6 cm, a otočit přibližně o 90 stupňů. Věřím, že padnou téměř na každou hlavu.

Celkově je design decentní, mám však mírné výhrady. Výše jsem zmínil náhlavník, který by mohl být pohodlnější, ale to samé platí i pro celé náušníky, které nejsou moc široké, což samo o sobě tolik nevadí (ostatně ne každý vyznává obrovská sluchátka přes celé ucho), ale jsou poměrné vysoké. Hmotnost je rozložena daleko od hlavy, při prudším otočení hlavy tedy trochu „létají“, nejsou dobře použitelná pro sport, cvičení a podobně.

Zvuk

U konstrukce ještě krátce zůstaneme. Náušníky, které nejsou široké, se alespoň podle mého názoru lehce perou s noise cancellingem. Pokud totiž neobklopují celé ucho, nedokáží tak dobře utěsnit okolní zvuky a odbourání okolního hluku nemůže nabýt svého plného potenciálu. Aktivní potlačení je tedy spíše průměrné. Dokáže odbourat tišší zvuky, větrák PC celkem s přehledem, ale cokoliv více pronikavého jen lehce utlumí. Prostě žádný zázrak. Například Sony dokáže nabídnout jednoznačně lepší funkci, ovšem i cena je téměř dvojnásobná.

Zvuk jako takový je ale v pořádku. Hovory jsou naprosto bezproblémové, i s integrovaným mikrofonem je vše slyšet zřetelně, díky technologii ANC, která dokáže velmi dobře odbourat zvuky z pozadí. Při poslouchání hudby sluchátka jednoznačně nezklamou a mohou se rovnat téměř všem ve své cenové kategorii, přesto, že to není jejich hlavní zaměření, jsem si poslech hudby moc užil. Poměrně vyvážený zvuk, s možná trochu silnějšími basy, bylo na poslech hudby, převážně elektronické, naprosto v pořádku.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky