Lenovo ThinkBook Urban Backpack title

ThinkBook 15.6″ Laptop Urban Backpack: stylový batoh na notebook (recenze)

13. 5. 2021 | 0

Po několika noteboocích ThinkBook a myši se mi dostal do ruky na test také batoh značky ThinkBook, konkrétně „městský“ batoh pro až 15,6″ notebook ThinkBook 15.6″ Laptop Urban Backpack. Na test jsem se nijak nepřipravil, a tak, abych řekl pravdu, se po rozbalení dostavilo poměrně velké zděšení – namísto generického, usedlého černého batohu s nalepeným logem ThinkBook, který jsem očekával, na mě vykoukl šedo-stříbrný ruksak poměrně netradičního provedení. Ano, k řadě ThinkBook a jejímu stylu se skvěle hodí, ale není ta stříbrná už trochu moc? A co netradiční provedení se zipy na bocích? To už si zhodnotíme v dnešní recenzi!

Vzhled a provedení: stylová kvalita

Jak jsem zmínil, batoh má světle šedou, díky vzoru částečně lesklou barvu, a tak občas působí až kovově stříbrně. Ostatně zcela dle vzoru notebooků ThinkBook. Vzhledem k cenovce kolem 800 Kč asi nepřekvapí, že je vyroben z umělých, nepromokavých materiálů. Design se nese v jakémsi vrstveném stylu – hlavní, největší oddíl tvoří jakýsi prostřední základ, ze kterého na jednu stranu vystupuje menší, polstrovaný oddíl pro notebook se síťovinovým povrchem, aby záda, ke kterým bude plocha doléhat, částečně větrala. Přes něj ještě vedou dva popruhy (také se síťovinovým rubem) a madlo s umělou kůží. Na druhé, lícní straně z hlavního oddílu vystupují dvě menší kapsy – nahoře a dole. Spodek hlavního oddílu má nepromokavý povrch z umělé kůže do zhruba 5cm výšky, což rozhodně chválím – není to u levných batohů běžné!

V dané cenové kategorii nemám k provedení batohu výhrad – myslelo se zde na víc, než bych čekal, všechny hrany jsou opatřené pevnými lemy, oddíl pro notebook je poměrně slušně polstrovaný.

ThinkBook Urban Backpack je alternativou k Lenovo Urban Backpacku. Liší se od sebe jen a pouze barvou (a samozřejmě logem ThinkBook v prvním případě). Na rozdíl od ThinkBook batohu je ten univerzální tmavě modrý s hnědými prvky, což mi přijde velmi vkusné.

Úložné prostory: prostorné, ale nelogické

Zádový oddíl pro notebook má dostatečnou velikost, aby pojmul notebook až do úhlopříčky 15,6″. Jak jsem zmínil, nabízí solidní polstrování a horní zip se dvěma jezdci. Trochu lepší by mohla být ochrana notebooku u dna, ale to je výtka, kterou bych mohl mít téměř ke každému batohu, zvláště těm levnějším. Součástí tohoto oddílu je ještě – dnes už celkem běžná – ukrytá bederní kapsa např. pro doklady či peněženku. A i u tohoto batohu platí, že pojme jen tenké a skladné předměty, jinak vás budou tlačit do zad. Co však někdo vyloženě nedomyslel, jsou popruhy přes tento oddíl – vypadá to efektně, ale je to zcela nepraktické, protože pokaždé, když budete ukládat notebook, musíte popruhy odklonit. To samé, když jej budete vytahovat. Potěší alespoň, že na každém ramenním popruhu najdeme po dvou závěsných okách a dvou úchytech.

Dvě přední kapsy zabírají každá zhruba polovinu líce batohu a nabídnou poměrně velkorysý prostor. Obě se dají využít buď celé (vejde se do nich i velká 135W nabíječka s přívodním kabelem, velký headset, menší knížka či blok), případně v nich najdeme kapsy, do kterých se vejde menší příslušenství, flash disky, myši, externí disky, vizitky; spodní kapsa má prostor na dvě propisky a karabinku na klíče.

Zcela na spodu batohu, pod umělou kůží chráněným dnem, najdeme dva délkově nastavitelné popruhy, které mohou sloužit např. pro uskladnění oblečení. To je poměrně praktické, třeba i na obyčejnou bundu, kterou smotáte a nemusíte ji nosit v rukách. Na druhou stranu batoh nenabízí žádné kapsy na pití.

Co odlišuje ThinkBook Urban Backpack od jiných batohů, je provedení hlavního úložného prostoru, který je až překvapivě prostorný. Nezapíná se nahoře, jak bývá zvykem, ale z boků. Pozitivní na tom je, že voděodolnost horní části tak nenarušuje zip (ačkoliv oddíl s notebookem jej nahoře má). Tím ale výhody bohužel končí. Delším zipem nalevo se dostanete do hlavní části hlavního oddílu, která zabírá de facto jeho celý objem. Na její stěně najdeme dvě kapsy na menší předměty (může se hodit na příslušenství, nabíječku nebo třeba lahev). Tím, že zip nesahá až do krajů, budete muset jakýkoliv větší předmět vkládat šikmo. To je trochu nepraktické.

Zip na pravé straně hlavního oddílu vede do tenké části mezi hlavním oddílem a kapsou na notebook. Ta je ještě rozdělená na dvě části – menší a větší. Do té menší se, předpokládám, má vkládat tablet či zápisník formátu A5, což funguje dobře. Tu větší lze použít jako oddíl na dokumenty, ale v praxi je to nepohodlné kvůli krátkému, protože jakékoliv papíry větší než A5 budete vkládat s obtížemi, ještě méně pohodlně je pak budete vytahovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky