Lenovo 100 Stereo USB Headset foto 01

Lenovo 100 Stereo USB Headset: dostupná sluchátka pro konference (recenze)

15. 4. 2021 | 0

Poměrně nedávno se Lenovo pustilo také do kancelářského příslušenství, jako jsou konferenční prostředky. Výrobce si plácl také s Jabrou, se kterou spolupracuje na některých konferenčních reproduktorech a sluchátkách. Protože má práce obnáší zhruba 5-8 hodin denně v online konferencích (Teams, Zoom, Skype), rád jsem využil příležitosti otestovat základní USB sluchátka s mikrofonem, Lenovo 100 Stereo USB Headset. Jak si Lenovo se svými sluchátky vede?

Lenovo 100 Stereo USB Headset: představení

Než se pustím do popisu a hodnocení, sluší se zmínit, s jakým zařízením máme tu čest. Inu, Lenovo 100 Stereo USB Headset je náhlavní stereo sluchátková sada přes hlavu s mikrofonem, která se připojuje výhradně USB konektorem, je určená pro online audio konference a nabízí pasivní potlačení okolního hluku (skrze těsnící náušníky). Cenově se sluchátka řadí mezí základní modely předních výrobců kancelářských headsetů, seženete je do 1 000 Kč s DPH (28 USD v USA).

Cílovou skupinou pro toto příslušenství by měli být lidé, kteří se pravidelně účastní online konferencí, kde nestačí kompromisní řešení, jako je mikrofon a reproduktory v notebooku nebo obyčejné pecky s mikrofonem na kabelu. Cílovkou ale nebudou uživatelé, kteří tráví v online konferencích velkou část své práce – pro ty bude hned několik vlastností tohoto headsetu omezujících, ale ti to zřejmě pochopí již po prvním pohledu na sluchátka.

Vzhled, provedení

Náhlavní souprava má velmi jednoduchý design – vlastně je celá matně černá s několika lesklými prvky. Na jedné mušli je lesklé logo Lenovo, které najdeme i na mikrofonu na druhé straně, kovově stříbrné se značkami, které usnadňují shodné nastavení obou mušlí, jsou pak posuvníky.

Most je z měkkého materiálu podobného gumě se saténovým povrchem (je velmi pohodlný a na hlavě netlačí). Mikrofon je na „nožce“, je otočný (chod je plynulý, nikoliv odstupňovaný – otáčí se kolem osy mušle do obou směrů), takže je možné mít mikrofon vlevo, nebo vpravo dle osobní preference. Mušle a náušníky jsou menší – nezakrývají celé uši, ale dosedají na ně. Náušníky jsou z měkkého materiálu, který se díky paměťové pěně překryté koženkou příjemně „přilepí“ na uši a částečně je utěsní. Náušníky jsou naštěstí do všech směrů mírně pohyblivé (náklon zhruba 6 mm), takže se dobře přizpůsobí vašim uším a nebudou vás tlačit jako levnější sluchátka, která mají mušle pohyblivé jen v jednom směru.

Celkově hodnotím dílenské zpracování sluchátek velmi pozitivně – váží 137 gramů, most vypadá, že vydrží, mušle taktéž. Náušníky jsou velmi příjemné, jak jsem zmínil výše; otázkou pouze je, jak dlouho vydrží – kdy rozpraská koženka, nicméně obavy bych neměl. Lenovo zvolilo jednodušší konstrukci s pohyblivými náušníky, a tak nemusí řešit žádné klouby v mušlích. Nevýhodou zde je pouze omezená skladnost – mušle nelze sklopit ani otočit, a tak neuspoříte žádné místo při přenášení. Ani mikrofon nenabízí žádné lůžko nebo úchtku, bude tak vždy mírně trčet. To jsou vše ale běžné věci, nevidím je jako problém v dané cenové kategorii.

USB kabel je pevně spojený s mušlí, na které je mikrofon, má délku 1,8 m, což je adekvátní, a nabídne i stahovací pásek na suchý zip, který sice působí dobře a hodnotně, ale vzhledem k tomu, že sluchátka obecně nejsou určená k přenášení, podle mě postrádá smyslu.

Zvuk a ovládací prvky

Nejprve obecné specifikace – měniče v mušlích mají 30 mm, zkreslení zvuku by mělo být méně než 3%, frekvenční rozsah je 20 Hz až 20kHz s impedancí 20Ω a výkonem 20 mW. Mikrofon je jednosměrový.

Tolik oficiální specifikace, jaké jsou ale reálné výkony? Sluchátka jsem trochu zapřáhl a strávil s nimi půlku pracovního dne. Jak jsem zmínil, drtivá většina mé práce jsou online meetingy (typicky přes Teams, výjimečně Zoom a Skype), u konferenčních sluchátek je pro mě proto důležité, aby byla právě na konference (tj. přenos hlasu) laděná. Zvukový výstup Lenovo headsetu je laděný spíše univerzálně až do hlubších tónů, a tak na mě hlas působil trochu zastřeně. Je to ale o zvyku, protože v každém případě poskytují sluchátka vyvážený, jasný a dostatečně hlasitý zvuk. Problém jsem neměl žádný ani s mikrofonem, který můj hlas snímá dle očekávání zcela v pořádku.

Jedinou výtku, kterou vůči sluchátkům mám, je absence jakýchkoliv ovládacích prvků (ostatně to mi mohlo být jasné, když na krabičce ani ve specifikaci není žádná zmínka o certifikaci pro kteroukoliv významnější konferenční aplikaci, jako jsou právě Microsoft Teams). Znamená to, že pomocí sluchátek nepřijmete ani neodmítnete hovor, neztlumíte mikrofon ani nezměníte hlasitost. To je pro mě osobně poměrně omezující.

Zkušenosti z používání, pohodlí

Jak jsem zmínil, náušníky jsou měkké a pohodlné, přizpůsobí se perfektně vašim uším, zároveň ale částečně (víc, než jsem čekal) eliminují okolní ruchy (toliko k „pasivnímu odhlučnění“). Zde se budete muset zamyslet nad tím, zda je toto něco, co hledáte, nebo ne. Protože nepracuji v hlučném prostředí nebo velké sdílené kanceláři, nemám osobně rád odhlučnění okolí, ale věřím, že spousta z vás to ocení. Další dopad „těsnění“ náušníků je také mírné, ale znatelné zahřívání uší a tím i hlavy – pokud netrávíte na meetinzích hodiny a hodiny denně, asi vás to trápit nebude, v opačném případě zbystřete, protože by vám sluchátka vyhovovat nemusela.

Podobný komentář budu mít ke zkušenostem s kabelem a absencí ovládacích prvků – protože na meetinzích trávím celé dny, stalo se pro mě důležitým, abych mohl se sluchátky chodit po místnosti či kanceláři. To s drátovým headsetem samozřejmě možné není. Omezující je i fakt, že chybí ovládací prvky – je běžné, že během (zvláště dlouhých) meetingů pracujete na jiných věcech a do meetingu se zapojujete jen tehdy, probíráte-li vaše téma. Za normálních okolností budete mít ztlumený mikrofon a během potřeby se tlačítkem na headsetu „aktivujete“. Bez ovládacích prvků musíte myší hledat tlačítko v aplikaci pro zrušení ztlumení. Ještě víc omezující pak je, když headset nemá žádnou indikaci ztlumení – v lepším případě budete mluvit, když máte, ale zapomenete zrušit ztlumení. Pak nastane ono: „Matěji? Slyšíš náš? My tě neslyšíme – pokud něco říkáš, jsi ztlumený!“ V horším případě se zapomenete ztlumit a řeknete něco, co byste říct nechtěli… Opět, tohle nebude trápit občasného návštěvníka konferencí, protože ten zřejmě bude bedlivě sledovat celý její obsah a nebude bokem dělat nic jiného.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky