ThinkPad X1 Nano 13

ThinkPad X1 Nano: první pohled

19. 3. 2021 | 0

ThinkPad X1 Nano pro mě představuje další krok v kompaktnosti pracovního notebooku – aktuálně ztělesňuje vše, čeho se řada X1 snažila dosáhnout. X1 Nano totiž jde hodně podobným směrem jako svého času X300/X301 – je to plnohodnotný pracovní notebook v co nejmenším a nejlehčím provedení. Je už ale střižený moderními trendy, a tak takové redukce jsou zde naprostou nutností.

Nebudu zastírat – na ThinkPad X1 Nano jsem se moc těšil. O to horší bylo, když se doručení o jeden celý den zpozdilo kvůli nesprávné adrese. Zařízení ale dorazilo a já mám za sebou prvních pár hodin s tímto miniaturním skvostem. Jaké jsou první dojmy?

Na pohled a dotyk

Z malé kartonové krabice vytáhnete ještě menší černo-červenou krabičku, která je jen o pár milimetrů v ploše větší než samotné zařízení. Samostatně je zabalený – taktéž miniaturní – USB-C napájecí adaptér. To jsou běžná poznávací znamení řady X1, která vidíme i v tomto případě.

Z malé černo-červené krabičky (která má mimochodem stejný saténově-měkký povrch jako notebook) vytáhneme maličké zařízení. Je menší než dřívější 12″ ThinkPady (např. X280), ačkoliv má 13″ displej, ani nemluvě o hmotnosti pod 1 kg. Máte prostě pocit, že držíte prázdnou maketu, ne plnohodnotný notebook.

X1 Nano mi připomněl původní X1 Carbon – tělo notebooku je kompaktní, tenké, se saténovým, „pogumovaným“ povrchem („soft touch“), ale nemá ostré hrany, všechny plochy – základna i víko – jsou mírně zaoblené a (působí) maličko vypoukle. Paradoxně člověku připadá víko displeje relativně tlusté, je to ale jen tím, jak malé celé zařízení je a že si drží onen „zaoblený“ vzhled.

Dodám, že mě velmi příjemně potěšily panty víka displeje, které mají jemný a plynulý chod, víko drží, podporují samozřejmě otevření do plných 180°, kdy se víko položí na podložku, navíc lze notebook otevřít jednou rukou (teda šel by otevřít jednou rukou, kdyby nebyl tak lehký, že se začne posouvat po stole, jen k němu přiblížíte ruku).

Displej, klávesnice, polohovadla

ThinkPad X1 Nano nabízí výbornou 13″ obrazovku s nadstandardním jasem 450 nit a vysokým rozlišením 2 160 × 1 350 bodů. Novinkou, kterou X1 Nano nabízí, je – podobně jako u většiny nových letošních notebooků – displej se staronovým poměrem stran 16:10, což znamená více vertikálního prostoru pro obsah. A rozdíl je znát opravdu ihned po spuštění notebooku – jelikož to není 4:3 displej, nevšimnete si toho na první pohled, ale podvědomě vnímáte, že je něco jinak (lepší). Zde určitě palec nahoru!

Nad displejem je IR kamera spolupracující s Windows Hello pro rozpoznání obličeje a nabízí také ThinkShutter pro vaše soukromí.

Potěšila mě klávesnice – má sice velmi mělký stisk, ale je velmi pohodlná a skvěle se na ní píše. Dalším milým překvapením je TrackPoint, který mi přijde lepší než kdy dřív – je citlivější, netrpí žádnými dojezdy… funguje opravdu výborně (až žasnu, co je možné při tak nízkém profilu dokázat). Nepotěšila mě jen nová tlačítka TrackPointu, která jsou zarovnaná s opěrkami zápěstí, a to včetně toho prostředního, rolovacího – hůře se nahmatávají.

Další poznatky

Čtečka otisků prstů nemá diodovou indikaci. A myslím, že je to škoda. Paleta konektorů je omezená – vlastně zde máte jen dvojici Thunderboltů a 3,5mm audio jack. Vše ostatní musíte řešit přes redukce nebo dokovací stanici. Podání zvuku je díky čtyřem reproduktorům (dva na spodu, dva – díky vyššímu displeji – nad klávesnicí) na malý notebook opravdu velmi dobré, prokreslené a hlasité.

Více už v plnohodnotné recenzi, která přijde během pár týdnů!

Máte nějaké speciální otázky? Zajímá vás něco konkrétního? Napište do komentářů pod článkem!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky