01 TP X1 Titanium Home Office WWAN

CES 2021: Ultratenký ThinkPad X1 Titanium Yoga a další z řady

13. 1. 2021 | 0

Letošní CES 2021, každoroční veletrh spotřební elektroniky, kterým tradičně začíná technologický rok hned po vánoční pauze, je jiný než obvykle – namísto v Las Vegas se koná vlastně u nás doma, protože se kvůli celosvětové pandemii přešlo na online formát. Kolem CESu je vždy rušno, letos ale snad ještě víc než jindy, protože jediným komunikačním kanálem je online a „vystavovatelé“ to dobře vědí.

Zpět ale k Lenovu – to zahájilo CES 2021 samozřejmě bombasticky. A co zajímavějšího a atraktivnějšího mohl výrobce ukázat než luxusní řadu přenosných pracovních zařízení ThinkPad X1. Kromě nové generace ThinkPadu X1 Carbon (9. generace) a X1 Yoga (6. generace) byl představen také nejtenčí ThinkPad všech dob, model X1 Titanium Yoga, a oddělitelný tablet X12. Všechna zařízení běží na platformě Intel Evo s 11. generací procesorů Intel Core a podporou centrální správy a zabezpečení Intel vPro včetně bezpečnostních technologií Lenovo ThinkShield a Intel Hardware Shield, mohou být doplněny o 5G připojení a novinkou je také chytré dokovací řešení.

Jak jsme nakousli už v úvodu, posledních 9 měsíců si musel celý svět zvyknout na obrovské změny, které – kromě jiného – ovlivnily způsob, jakým pracujeme. Kdo může, pracuje (převážně) z domova. Audio a video konference, univerzální způsoby připojení příslušenství pro vytvoření „domácí kanceláře“ a stabilní a rychlé připojení jsou neoddělitelnou součástí tohoto režimu. Lenovo na ně reaguje lepšími displeji (16:10, 3:2, HDR), rozšířenými zvukovými schopnostmi svých zařízení (Dolby Vision, Dolby Atmos, Dolby Voice), univerzálním a chytřejším dokováním, ale také podporou 5G nebo Wi-Fi 6 připojení.

ThinkPad X1 Titanium Yoga – nejtenčí ThinkPad

11 mm tenký konvertibilní notebook v titanovém krytu s 13,5″ 2K HDR displejem (Dolby Vision, 450 nit, 100 % sRGB) s poměrem stran 3:2, reproduktory Dolby Atmos, podporou 5G připojení a samozřejmě ThinkPad designem, ergonomií a oblíbenými vlastnostmi, jako je podsvícená ostrůvková klávesnice s TrackPointem.

ThinkPad X1 Titanium Yoga nabídne 44,5Wh baterii s výdrží až 10 hodin. Dvojice Dolby Atmos reproduktorů směřuje k uživateli a čtveřice všesměrových mikrofonů se postará o dokonalý záznam zvuku. Notebook podporuje zadávání perem, které se k němu magneticky připne. Dvojice Thunderbolt 4 portů zajistí plnohodnotné dokování.

ThinkPad Titanium Yoga se začne ve světě prodávat v lednu od 1 900 USD (cca 55 000 Kč s DPH).

ThinkPad X1 Carbon 9. gen, X1 Yoga 6. gen – nyní s 16:10

Kromě zbrusu nového modelu ale Lenovo pokračuje také v klasických modelech rodiny ThinkPad X1, kterými jsou tenký a lehký luxusní pracovní notebook s konstrukcí z karbonových vláken, X1 Carbon (již 9. generace) a X1 Yoga (již 6. generace), konvertibilní alternativa k Carbonu s dotykovým, otočným displejem a perem. Obě zařízení dostala do vínku přepracované tělo díky použití displejů s poměrem stran 16:10 a funkcí redukce modrého světla pro menší namáhání očí. A jak se zdá, 16:10 se vrací do módy, protože se tento formát displejů objevuje napříč všemi řadami a rodinami nejen v nabídce Lenovo, což je velmi pozitivní zpráva. Oba modely také nabídnou čtečku otisků prstů vestavěnou ve vypínacím tlačítku.

Ani zde nechybí podpora 5G, Dolby Vision (HDR), Dolby Atmos, ale také Dolby Voice, což je systém, který má zajistit lepší zvuk během audio a video konferencí – s podporovaným hardware vylepšuje záznam hlasu, skrze prostorový zvuk vám usnadní sledovat mluvčí v konferenci a oddělit jejich hlasy, ale také automaticky reguluje úroveň mikrofonu a reproduktorů.

Lenovo se chlubí také podporou ComputerVision Experiences (CVx), což je soubor technologií pro bezkontaktní detekci uživatele – v ideálním případě nebudete muset přikládat prst, ale počítač pozná, že jste k němu přišli, identifikuje vás a přihlásí, aniž byste se ho dotkli skrze rozpoznání obličeje. Tím však funkce nekončí – systém umí počítač uzamknout, když od něj odejdete, nebo upozornit na skutečnost, že vám někdo (takříkajíc) kouká přes rameno.

ThinkPady X1 Carbon (9. gen.) a X1 Yoga (6. gen.) budou dostupné ve světě v února od 1 500 USD (cca 45 000 Kč s DPH).

ThinkPad X12 Detachable – tablet s oddělitelnou klávesnicí

Posledním představeným zástupcem ultrapřenosných mobilních pracovních počítačů ThinkPad je X12 Detachable. Jedná se o 12,3″ tablet s oddělitelnou klávesnicí, která je podsvícená. Také X12 nabídne sadu vylepšení Dolby pro špičkový obraz i zvuk. Samozřejmostí je ochrana displeje tvrzeným sklem Gorilla Glass a vedle dotykového ovládání také podpora přesného zadávání perem.

ThinkPad X12 Detachable se začne prodávat ve světě v lednu od 1 150 USD (cca 35 000 Kč s DPH).

Inteligentní USB-C a Thunderbolt 4 docky

Už s uvedením aktuální, tj. minulé generace docků bylo jasné, že specifickým dokovacím řešením s proprietárním konektorem odzvonilo. A díky hromadnému nasazování USB-C a Thunderbolt portů nastala doba jejich univerzálnosti využít. Lenovo tak přichází s ThinkPad Thunderbolt 4 a USB-C Universal a Smart Docky, které připojíte právě skrze Thunderbolt 4, nebo USB-C. Nové dokovací stanice podporují automatickou aktualizaci firmware na pozadí, Smart Docky, za využití technologie Microsoft Azue Sphere, dokonce nabídnou vzdálenou správu, aktualizace a monitoring, aniž by musel být notebook připojen.

Dostupnost a ceny dokovacích stanic zatím nebyly zveřejněny.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky