ThinkPadX1ex3

ThinkPad X1 Extreme Gen 3: první pohled na extrém

29. 10. 2020 | 0

Honza v dnešním článku přibližuje úvodní pocity a dojmy z aktuální generace vrcholného ThinkPadu.

Dlouho jsem neměl v rukou dražší pracovní nástroj, proto jsem si vzal jeden na recenzi. Jedná se o vrcholný model řady ThinkPad X1 Extreme Gen 3. Mělo by jít o TOP korporátní stroj, který by se měl uplatnit hlavně managmentu, ale věřím, že všem, kterým to firemní rozpočet dovolí, bude také vyhovovat. Mezi jednotlivými konfiguracemi je cenově velký rozdíl, ale to si pak projdeme v plné recenzi. Pojďme se podívat, co to tady tedy přesně máme.

Balení je standardní, ale to bude spíše záležitost předprodukčního kusu. Kromě samotného laptopu a zdroje o výkonu 135 W v něm nic jiného nenacházím. První pocit v rukou je perfektní, předpokládám, že hlavně kvůli uhlíkovému vrchního krytu Carbon-Fiber Weave, který je dostupný jen s dotykovým 4K panelem. Velikostně jsem sice čekal něco více kompaktního, ale notebook je tenký dost (18,7 mm). Další rozměry jsou pak 361,8 × 245,7 mm. Váhově to pak dělá krásných 1,81 kg. Hmotnost by sice mohla být 1,7 kg, ale ta se týká konfigurací bez dotykového displeje.

Nyní něco k moji specifikaci. Na papíře vypadají parametry opravdu dobře. Srdcem je zde procesor Intel 10. generace, přesněji Core i7-10750H (6 jader/12 vláken, až 5 GHz). Výkonu po této stránce bude dost. Operační paměť je o velikosti 16 GB DDR4 3200MHz, ale možnosti konfigurace končí na 64 GB. Možnosti konfigurace si pak přiblížíme v recenzi. O grafický výkon se zde stará NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti Max-Q 4 GB, což by zde mělo být také dostačující i na hraní novějších her v menších detailech. Chloubou by měl být dotykový displej 15,6″ 4K UHD (3 840 × 2 160) OLED, anti-reflective, anti-smudge, HDR s Dolby Vision o svítivosti 400 nitů. Na data je mém případě přípravený 512 GB M.2 NVMe SSD disk. Na práci dostačující, ale na hry je kapacita spíše menší. To se ale dá vyřešit, protože má notebook ještě druhý volný M.2 slot. Doplňuji ještě velikost 4článkové baterie, která je 80 Wh. Jsem zvědavý na reálnou výdrž.

U konektorové výbavy se můžete spolehnout na 2× USB 3.2 Gen 1 (Always-On), 2× USB 3.2 Gen 2 Type-C s Intel Thunderbolt 3 (Power Delivery, DisplayPort, Data transfer), 4-v-1 čtečka paměťových karet, kombinovaný konektor pro sluchátka a mikrofon, HDMI 2.0 a nakonec zámek Kensington. To je asi tak vše, co byste měli potřebovat. Samozřejmě je zde i klasický nabíjecí konektor. Trochu mne mrzí, že zde není použitý nabíjecí zdroj s USB-C, vzhledem ke spotřebě je to ale pochopitelné. Z ovládacích prvků je zde pak klasická ThinkPad klávesnice s TrackPointem (spolu s tlačítky pod mezerníkem) a velký touchpad. Klávesnice neobsahuje numerickou část, která bývá běžná u notebooků s touto velikostí displeje, rozložení tlačítek nicméně vypadá ideálně.

Uvidíme, jak se s novým X1 Extreme bude pracovat delší dobu!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky