Procesor opět ukazuje správné takty (výchozí takt je v tomto případě pouze 1,8 GHz).

Řešení: nefunkční Turbo Boost v ThinkPadech T14/s a T15

8. 8. 2020 | 2

Běží váš nový ThinkPad až velmi podivně pomalu? Je procesor nepochopitelně omezen na základní takt? Řešení je snadné!

Na testování jsem obdržel zbrusu nový ThinkPad T14s. Jde o velmi kompaktní a v ruce solidně působící zařízení, které si na první pohled získá kde koho, kdo jej skutečně vezme do ruky. Na recenzi jsem obdržel konfiguraci s procesorem Intel Core i7-10510U (4 jádra, 1,8/4,9 GHz). Dle prvních obecných výsledků se zdá, že letos bude AMD Intelu více než rovnocenným soupeřem. Přes to mě zarazilo, že notebook po vybalení běžel až překvapivě pomalu. Zaregistroval jsem dokonce takové nesmysly, jako zasekávání při pohybem kurzoru, když byl notebook ve větší zátěži.

Brzy se ukázalo, že na vině je omezení výkonu procesoru. Ten se, navzdory všem dostupným aktualizacím (Lenovo Vantage, Windows Update), zasekl na výchozí frekvenci 1,8 GHz, a odmítal pracovat s násobičem. Tento takt bylo možné zaznamenat jak skrze Správce úloh, tak přes jiné utility (HWiNFO). Situace byla o to podivnější, že v BIOSu bylo všechno správně povoleno. Při spuštění utility Intel XTU byla položka Turbo Boost vyšedivělá, nebylo možné Turbo Boost aktivovat.

Notebook tak ve všech situacích běžel velmi potichu (větráček se zapínal pouze málokdy). Chyběl typický zvuk coil whine. A samozřejmě – naměřené výsledky v benchmarcích byly vyloženě tragické. Stranou padají i urážky na účet operačnímu systému Windows 10, chyba se dle dostupných informací týká i uživatelů s Linuxem.

Resetujeme výchozí nastavení BIOS

Pokud jste na svém novém ThinkPadu s procesorem Intel Core 10. generace zaznamenali něco podobného, chybu lze velmi snadno vyřešit. Jednoduché uvedení do funkčního stavu zmiňují kolegové ze serveru Notebookcheck.

Dojde ale k vymazání nastavení BIOS, což může v některých případech vést k nemožnosti nabootovat operační systém. Pokud se o Vaše zařízení stará někdo jiný, tento úkon s ním nejprve zkonzultujte!
  1. Vstupte do BIOSu: Restartujte notebook, a na úvodní obrazovce s červeným logem Lenovo stiskněte klávesu F1
  2. Po načtení BIOSu klikněte na položku Restart
  3. V menu možností vyberte Load Setup Defaults (tím uvedete BIOS do továrního nastavení)
  4. Konečně zvolte Exit Saving Changes (uložit nastavení a opustit BIOS)

Tím by měl být problém vyřešen, alespoň do doby, než Lenovo vydá opravenou verzi BIOS.

Zdroj: Notebookcheck

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky