IMG 0578

Lenovo Legion KM300: Herní myš a klávesnice (Recenze)

2. 7. 2020 | 0

Kombinace drátového herního příslušenství střední cenové kategorie v podobě myši a klávesnice Lenovo Legion KM300. Tichá membránová klávesnice, RGB podsvícení a programovatelné klávesy/tlačítka myši.

Právě zmiňovaná herní kombinace se mi dostala do rukou pro podrobnější testování a pokusím se vám tedy popsat nejdůležitější vlastnosti a mé zkušenosti. Podle mých informací by měly být produkty dostupné i každý zvlášť, v mém případě se však jedná o jedno balení s oběma kusy zároveň, tedy klávesnice K300 a myš M300.

Vlastnosti klávesnice (K300)

Jak jsem již zmínil výše, jedná se o klávesnici membránovou, ne mechanickou. Disponuje RGB podsvícením v pěti zónách, s různými režimy světla. Anti-ghosting až 24 kláves, zamykání kláves a zkratek, jako je například Windows tlačítko nebo kombinace Alt-F4. Nakonec tu máme i voděodolnost a odtokové kanálky v klávesnici, což je z mých zkušeností velmi užitečná „funkce“.

Na první pohled velmi jednoduché, ale funkční zpracování, klávesnice nemá nic navíc, ale také jí z mého pohledu nic nechybí. Rozměry jsou 456 × 151 × 35 mm s hmotností pár gramů přes 1 kg. Opravdu kompaktní a lehká herní klávesnice s českou lokalizací! Připojení pomocí 1,8m obyčejného kabelu USB 2.0.

Jaké bylo používání klávesnice?

Instalace

Klávesnici stačí po rozbalení připojit a během pár vteřin vše funguje. Pro nastavení maker, různých barevných režimů, nebo vytvoření profilů je potřeba stáhnout Legion software, ve kterém je vše skvěle intuitivní a jednoduché. Klávesnice je podsvícením rozdělena na pět částí, u kterých lze nastavit jednotlivé barvy a i zmiňované režimy svícení/blikání. Pro rychlou změnu osvětlení je na klávesnici přítomno funkční tlačítko (Fn), s jehož pomocí lze měnit podsvícení na předdefinované profily. Zkratkami s funkčním tlačítkem jde ovládat například i hrající hudba.

Používání

Hned po prvních pár úderech na klávesy jsem si klávesnici opravdu oblíbil. Je velmi tichá, tlačítka mají vyšší zdvih a příjemný odpor při mačkání. Během prvního dne jsem si na ni zvykl a od té doby je pro mě používání opravdu příjemné. Během přípravy na zkoušku z programování jsem napsal stovky řádků programů, mezi tím jsem zabrousil do nějakých her a i tento článek vzniká na popisované klávesnici. Z mé zkušenosti se rozhodně jedná o jednu z nejpříjemnějších membránových klávesnic, se kterými jsem se zatím setkal. Ze spodní strany má klávesnice poměrně velké gumové protiskluzové plošky, díky kterým drží na místě pevněji, než jsem byl zvyklý, což je další velká výhoda. Vyklápěcí nožky pro změnu úhlu jsou samozřejmostí, i ty jsou zakončené gumou. Jsou však plastové, což hlavně hráči s hrubší manipulací (jistě vědí, o čem mluvím) neocení, půjdou snadno zlomit.

Snad jediný nedostatek, který jsem zaznamenal, je absence podložky pod dlaně. Klávesnice je vyšší a má ostré hrany, chybějící podložka pod dlaně je tedy asi největší zápor, na který jsem narazil, jde však o preferenci každého, mně v tomto případě chyběla.

Vlastnosti myši (M300)

Hned na úvod je důležité zmínit, že je myš absolutně symetrická, takže je vhodná i pro leváky. Maximum je 8 000 DPI a nastavit lze i rychlost odezvy (dotazování) – až 1 000 Hz. Programovatelných tlačítek je 8, jsou v nich ale započítána i dvě hlavní tlačítka a kolečko, které lze kromě klasického rolování pouze stlačit, není možnost mačkat do stran, jako tomu je u jiných myší. Nastavitelné RGB podsvícení Legion loga je součástí. Rozměry 128 × 68 × 42 mm s hmotností 119 g. Kabel opět 1,8 metrů dlouhý, s koncovkou USB 2.0.

Jaké bylo používání myši?

Instalace

Opět stačí zapojit a vše funguje. Tlačítko za kolečkem lze zmáčknout na dvou místech, v přednastaveném stavu lze jeho pomocí měnit DPI.
Barevné režimy, nastavovaní maker a profilů se opět ovládá pomocí Legion software. Jak myš, tak klávesnici najde software téměř ihned a můžete se jednoduše vrhnout přímo na personalizaci příslušenství.

Používání

Hned na první doteky je myš příjemně zpracovaná. Na bocích zvrásněný měkký plast, respektive nejspíš plast s vrstvou gumy, aby myš neklouzala z ruky. Myš je opravdu lehká, větší odpor než váha samotné myši dělá gumový kabel, jelikož myš klouže neskutečně lehce a hladce. Jsem zvyklý spíše na těžší myši, s možností si přidat závaží, ale během týdne jsem si zvykl i na lehkou variantu bez problémů, upřímně se však těším, až vezmu do ruky zpátky tu svojí, těžší. Citlivost je z mého názoru naprosto dostačující, s nastavením si jde opravdu pohrát a myš si svým požadavkům přizpůsobí každý běžný uživatel velmi jednoduše.

Pokud mám vypíchnout opět nějaký nedostatek, jsou to boční tlačítka. Jak jsem zmínil, myš je velmi lehká, tudíž jsem ji častěji zvedal a při jejím zvednutí se mi stávalo, že jsem zmáčkl boční tlačítka a to hlavně na pravé straně, kde nemám palec. Tlačítka jdou stlačit velmi lehce a i přes malou váhu samotné myši se stane, že se stlačí jen opřeným prstem při zvedání myši z podložky. Nebyl by to samozřejmě problém, pokud právě na těchto tlačítkách nemáte žádné makro, ale pak tlačítka samotné ztrácí smysl. Například hráči MMORPG her, kteří si makra a bindy rádi tvoří, tuto vlastnost rozhodně neuvítají.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky