ThinkPad-P1-Gen-3 Engineering-768x513-1

Nové pracovní stanice ThinkPad s režimem ultra výkonu

18. 6. 2020 | 3

Lenovo představilo nové mobilní pracovní stanice ThinkPad P spolu s novým režimem Ultra Performance (ultra výkon). Máme se na co těšit?

Určitě ano, protože se jedná o docela široké portfolio od ThinkPad P15, přes ThinkPad P17, spolu s ThinkPad P1 3. generace a úplně nové řady ThinkPad P15v. Spolu s nimi je tady také ThinkPad X1 Extreme 3. generace, jako nevýkonnější komerční kousek ze série X. Všechny jsou vybaveny vysoce výkonnými procesory Intel 10. Gen třídy H.

Tyto ThinkPady nabízí nově Ultra Performance Mode a dávají uživateli plnou kontrolu nad nastavením výkonu jejich stroje. Rodina ThinkPad je známá svou kvalitou zpracování, ale u řad P jsou uživatelé nároční i na výkon a výbavu. Například hlučnost chlazení tradičního ThinkPadu v zátěži nepřesáhne 38 dBm, ale pro uživatele pracovních stanic je důležitější vyždímat z jejich hardwaru maximum. Ultra Performance Mode ve zkratce vytáhne plný potenciál vašeho CPU a GPU s tím, že nebude dbát tolik na hlučnost. Z mého pohledu jsem opravdu zvědavý, zda se pak stejně nezastaví vše u odvádění tepla a nenastoupí throttling, jak tomu běžně bývá u výkonného hardware v noteboocích.

Z pohledu toho, co Lenovo udělalo, si ale myslím, že by to mohlo fungovat. Celý návrh dle Lenova začal od začátku. Výsledkem je, že P15 a P17 mají nyní o 13 % vyšší průtok vzduchu a o 30 % větší chladič CPU. K tomu připočtěte věší ventilátory (pak kde se asi vzalo o 13 % lepší air flow…) a navíc nový materiál okolo, který by měl odvádět teplo rychleji. Za mě to vypadá opravdu jako snaha něco vylepšit, protože často se u výrobců setkáme jen s obměnou CPU a GPU na základní desce.

ThinkPad P15 a P17

Zajímavé také je to, že Lenovo přistoupilo na modularitu, a proto nyní nabídne u P15 a P17 4× vyšší počet konfigurací CPU a GPU než minulá generace. Samozřejmostí jsou NVIDIA Quadro RTX GPU. Napájení nyní může být 90W (oproti předchozím 80 W), respektive 110W (z předchozích 90 W). To ve mně zas vyvolalo otázku, jak velkou cihlu asi dostanete k takovému stroji v balení. Ještě k těmto strojům uvedu, že je možno mít až 94Wh baterii, 4TB datové úložiště a až 128 GB DDR4 pamětí. UHD Dolby Vision HDR displeje jsou už jen třešinkou na dortu. Prodej začíná v červenci za ceny zhruba od 50 000 Kč.

ThinkPad P1 3.generace

U nejtenčího a nejlehčího ThinkPadu P1 3. generace přichází nové funkce, které vylepší jak výkon, tak i prémiový vzhled. Například nový povrch omezí viditelnost otisků prstů na jeho těle. Dále pak má nové reproduktory a UHD displej s jasem 600 nit. Od července bude dostupný od cca 50 000 Kč.

ThinkPad X1 Extreme 3. generace

U nového X1 Extreme 3. generace nyní můžete počítat například s konfigurací výkonného CPU Intel Core 10. generace H včetně vPro a příplatkové GPU NVIDIA GeForce 1650Ti na skoro bezrámečkovém 15″ displeji s jasem 600 nit. V rámci konektivity nově s WiFi 6, příplatkové CAT16 LTE-A Wireless WAN. Rychlost připojení vás určitě limitovat nebude – teda možná zezačátku ano, protože kdo z nás má dostupný WiFI 6 router, ale to je opět otázkou času. Dostupnost je opět v červenci za ceny očekáváme od 45 000 Kč.

Lenovo ThinkPad P15v

Nyní něco o nové řadě P15v. Ta míří na uživatele, který nepotřebuje maximální výkon, ale výkon integrované GPU mu nestačí. Tento stroj nabídne procesory Intel Core H 10. generace a kombinaci s UHD 15″ displejem o 600 nitech a GPU NVIDIA Quadro P620 GPU (pro srovnání výkonnostně mezi MX250 a GTX1050). Je tedy strojem, který se nepronese, bude kompaktní, ale i rozumně výkonný, pokud bude třeba. Opět prodej startuje v červenci za ceny od cca 35 000 Kč.

Celkově si myslím, že se opravdu máme na co těšit. Určitě se nejedná o levné stroje, ale jsou určeny do prostředí, kde čas jsou peníze a rychlejší rendering může pomoci víc než náklad na stroj, který si stejně firma hodí do nákladů.

Zdroj: Lenovo TZ

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky