Zabezpečení webkamery na notebooku

4. 5. 2020 | 3

Máte v notebooku vestavěnou webovou kameru a bojíte se, že vás přes ni někdo sleduje? Tento problém má snadné řešení (a nemusí to být lepící páska)!

V dnešní době různých útoků a prolamování soukromí se lidé často setkávají s potřebou nebýt špehováni skrze vlastní kameru v počítači nebo notebooku. Útočník je schopen spustit vaši kameru a nerušeně natáčet to, co vidí. Není ale třeba podléhat panice, protože to není zase tak jednoduché, ale není to nic nemožného. Možná máte notebook, který nemá z výroby konstrukčně řešenou krytku webové kamerky, a tak své bezpečí chráníte různým zalepením čočky kamerky. Toto řešení je sice levné, ale ne vždy může být bezpečné a v horším případě může dojít k poškození krycího plastu a tím pak následnému zhoršení obrazu vaší kamerky. Může vám tak pomoci krytka kamery, která se dá jednoduše nalepit a pak je zakrytí průhledu snadné a jednoduché. Jako příklad dávám svůj ThinkPad E580.

Instalace je velice snadná – stačí jen krytku nalepit na správné místo a potom vše funguje, jak má. Můj notebook i pěkně detekuje, že je kamera zakrytá a ukáže o tom i hlášku. V případě, že se vám nechce takhle notebook vylepšovat, nezbývá než doporučit nějaký novější model notebooku z dílny Lenovo, kde už delší dobu můžete nalézt ThinkShutter, což je originální řešení, vypadá velmi efektně a je to užitečná věcička.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky