ThinkPad P14sP15s

Nové workstationy ThinkPad P14s a P15s

23. 5. 2020 | 0

Lenovo uvádí dvě modernizované tenké mobilní pracovní stanice ThinkPad již s novým produktovým značením – přivítejme P14s a P15s!

Kromě mnohem více známých řad ThinkPad T series a ThinkPad X1 Extreme prodává Lenovo výkonné mobilní pracovní stanice ThinkPad P43s a ThinkPad P53s, které nyní výrobce posouvá na novější generaci spolu s dobovou výbavou. Kromě toho také dostávají i nové pojmenovaní, které je viditelné již u některých aktuálně prodávaných řad. Nové modely se tedy jmenují Lenovo ThinkPad P14s (14″ model) a ThinkPad P15s (15″ model). Z pojmenování víme, že se jedná o pracovní (ThinkPad) výkonné modely (řada P jako „performance“) v tenkém provedení (přídomek „s“ jako „slim“). Pojďme se na ně tedy podívat!

Mobilní pracovní stanice většinou nabídnou procesory řady H, které mají TDP 45 W namísto běžných 15 W. Většinou i proto, že se u nich nehraje na úplně nejtenčí notu, a tak mívají dostatek místa v šasi pro výkonnější chlazení. Na trhu je ale pár výjimek, které tato pravidla nedodržují, u Lenova to doposud byly modely ThinkPad P43s a ThinkPad P53s (včetně jejich předchozích generací, které tradičně vychází z řady T). Ty jsou nyní aktualizovány a obsahují nová CPU Intel s technologií centrální správy a zabezpečení vPro a například také Wi-Fi 6.

Nové procesory Comet Lake U jsou lehce vylepšené čipy z minulé generace Whiskey Lake, je zde ale jedna velká výjimka – v nabídce jsou nové šestijádrové procesory (například Intel Core i7-10810U s vPro technologií). Tento update pro ně tak znamená velký výkonnostní skok (teoreticky 50 % hrubého výkonu navíc), opět ale upozorňuji, že to platí jen pro tyto šestijádrové modely (kde dříve byly maximem čtyři jádra). V oficiální specifikaci Lenovo žádný 6jádrový procesor neuvádí, dá se však předpokládat, že by mohl v budoucnu přijít. Zamrzí, že se změnila skladba displejů, a tak P15s již nenabídne displej se 100% pokrytím Adobe RGB nebo vyšším 4K rozlišením (paradoxně menší model P14s disponuje dle specifikace obojím). Škoda také, že se nestala žádná změna na poli GPU. Stejně jako u odcházející řady, také nástupci nabídnou „jen“ profesionální, ale základní dedikovaný čip Nvidia Quadro P520 (alternativa ke spotřebitelské MX150). Grafická karta je totiž největším rozdílem oproti řadě T, ze které tenké modely P vychází.

Pokud přijdou modely s šestijádrovými procesory, těším se na to, až je vyzkouším!

Lenovo ThinkPad P14s a ThinkPad P15s budou dostupné od května přibližně za cenu od 41 000 Kč (P14s) / 40 500 Kč (P15s).

Produktová specifikace ThinkPad P14s Gen 1 zde.
Produktová specifikace ThinkPad P15s Gen 1 zde.

Zdroj: Notebookcheck.net

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky