IdeaPad S540-15IML: První pohled

7. 5. 2020 | 0

Lenovo IdeaPad S540-15IML patří mezi laptopy pro domácí použití, ale s cenou okolo 27 000 v dané konfiguraci by měl přinést nejenom lepší výkon, ale i pocitově lepší zpracování. Pojďme se na něj podívat v prvním pohledu.

Osobně jsem vždy skeptický vůči moderním laptopům pro větší masy lidí. Většinou je totiž kupují lidé na daný rozpočet, a tak koupi většinou berou jako nutné zlo, takže pořídí to nejlevnější, co najdou v oddělení s elektronikou ve svém nejbližším hypermarketu. Není to dogma, ale je to časté. Tyto stroje pak ale dostávají zabrat v rukou studentů nebo hrají statickou roli na jídelním stole či v obývacím pokoji. Za mne kolikrát dostávají více za uši než kdejaké manažerské kousky za násobky ceny (z těch mám ale lepší pocit).

Tento kousek se ale dle mne řádí někam mezi tyto světy. Nekoupíte jej za 9 000 Kč z akčního letáku, ale také ne za 50 000 Kč, co dáte za nějakou mobilní pracovní stanici. Pryč jsou bohudík doby, kdy jste mohli zakoupit nějaké dvoujádro a v porovnání s klasickým počítačem jste si mysleli, že s sebou taháte předraženou kalkulačku. Určitě ne u tohoto modelu.

Po vybalení z obyčejné krabice si hned všimnete chladu v rukou. Je to dáno tím, že je tělo notebooku vyrobeno z hliníku. Pocitově je pevné a v testované barvě (měděná copper) vypadá opravdu hodnotně. Díky tenkým rámečkům je i subtilní a váha je tak akorát. Opticky displej zvětšuje i černý plast, který je kolem něj po otevření. Velikostně se samozřejmě jedná o velikost 15,6″ s rozlišením Full HD. Kvalita po pár chvílích používání vypadá dobře a uvidím, jak to celé bude fungovat, až s tím vylezu na sluníčko na zahradu.

Co se týče základních parametrů tohoto modelu, najdete zde Intelácký procesor poslední 10. generace a to ve variantě i7-10510U. Jedná se sice o úspornou verzi, ale stále má 4 fyzická jádra a celkově 8 vláken a to s maximální frekvenci 4,9 GHz při TDP 15 W! Tak nějak zvažuji, na co mám v mém herním počítači tu mou i7-7700K, která ani přetaktovaná na vodě nejede přes 4,7 GHz, ale vím, že se jedná o pár generací starší model. Dále má nezvyklou velikost operační paměti a to 12 GB – tu si ale pak projdeme v klasickém testu. Co se týče grafické karty, je zde kromě integrované Intel UHD i dedikovaná NVIDIA GeForce MX250. Není to sice herní pila, ale starší hry se určitě dají hrát obstojně a já se již těším, až na ní vyzkouším nového DOOMa Ethernal. Testovaná konfigurace má pak datové úložiště o velikosti 1 TB a je typu NVMe (SSD).

Klávesnice je typická IdeaPaďácká – hladký povrch, zmenšené šipky a numerická část zde také nechybí. Touchpad je prostorný a je umístěn mimo střed celé plochy. Uvidíme, jak se sním bude pracovat delší dobu. Doplním ještě prezenci plošky na snímání otisku prstu. Co se pak týká boční výbavy, tak na pravé straně nalézám čtečku SD karet a dva kousky USB portů. Na druhé pak 3,5ku na headset, jedno USB C, HDMI klasické velikosti a konektor na nabíjení. Ten pak nabíjí 52,5Wh tříčlánkovou baterii, která by kromě rychlonabíjení měla vydržet opravdu dlouhou dobu. Na to se tedy pořádně podíváme ve velkém testu, který bude v dohledné době následovat.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky