Zajištěný zámeček baterie systému Power Bridge.

TIP: Docvakněte si na ThinkPadu zámek baterie!

26. 10. 2019 | 0

Zdá se vám, že váš ThinkPad má podivně krátkou životnost baterie? Vybíjí se vám notebook příliš rychle i s novou baterií? Řešení může být překvapivě snadné!

Dnešní krátký článek je inspirovaný vlastní zkušeností. Můj vlastní ThinkPad 25 v základu obsahuje dvojici baterií: kromě integrované baterie ještě menší vyměnitelnou, která se nachází v zadní části základny. Výrobce toto „combo“ označuje jako režim Power Bridge. Kapacita obou akumulátorů je dohromady 45 Wh, což sice není kdoví jak moc, zároveň by to ale mělo stačit na několik hodin práce s rozumně nastaveným jasem obrazovky.

V mém případě tomu tak ale rozhodně nebylo. Trvalo mi pár dní, než jsem přímo zpozoroval, že se notebook vybíjí opravdu abnormálně rychle. Namísto obvyklé 4-5hodinové výdrže stěží atakoval 3 hodiny. Rozhodl jsem se zkontrolovat, co je přesně v nepořádku.

Po rozkliknutí ukazatele baterie ve stavové liště Windows jsem zjistil, že notebook zobrazuje kapacitu pro jedinou baterii, resp. nerozděluje kapacitu mezi vestavěnou a výměnnou baterii. Napřed jsem si myslel, že Microsoft tuto funkci odstranil, ale ke stejnému výsledku jsem se dobral i přes aplikaci Lenovo Vantage, která normálně zobrazuje detailní statistiky všech vložených baterií zvlášť.

Příčina mě překvapila: jeden ze zámečků, kterými se zajišťuje baterie v šasi nebyl úplně zacvaknutý. Notebook tedy s touto baterií nijak nekomunikoval, navzdory tomu, že baterie byla jinak kompletně zasunutá v těle notebooku. Doporučuji se tedy podívat, že máte zámečky docvaknuté. I taková na první pohled drobná maličkost může mít velký dopad na to, jak dlouho váš notebook vydrží běžet na baterii.

Pokud do notebooku vkládáte baterii a nezacvaknete pojistné zámečky, nebude detekována a v provozu!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky