running-TrackPoint

Řešení problému: kurzor TrackPointu má dlouhý dojezd

5. 10. 2019 | 0

Na mnoha novějších ThinkPadech (2018) jste se mohli setkat s problémem, kdy má kurzor při polohování pomocí TrackPointu velmi dlouhý dojezd, šipka si po obrazovce jezdí ještě dlouho poté, co jste s pohybem skončili. Dnes se podíváme na řešení.

Popis problému

Notebooky ThinkPad jsou vybavené legendárním a neoddělitelným tlakovým polohovacím zařízením, TrackPointem, který si spousta jejich uživatelů oblíbila. Někteří až to takové míry, že červenou čepičku upřednostňují před jakýmkoliv jiným způsobem polohování. U mnoha loňských ThinkPadů (2018), které přinesly novou generaci TrackPointu s opět nižším profilem, jste se však mohli setkat s otravným problémem, kdy má kurzor dlouhý dojezd ještě dlouho poté, co jste s polohováním skončili – projevuje se to tak, že šipka myši stále pokračuje ve svém předešlém pohybu, i když vy už dávno na TrackPoint nijak netlačíte. Já jsem se s tímto problémem setkal při testování ThinkPadu X1 Carbon 6. generace, rovněž u svého Carbonu a také u mé X280.

Řešení

I v tomto případě je řešení jednoduché a poměrně přímočaré – je pouze třeba aktualizovat firmware TrackPointu, který najdete ke stažení na webu podpory Lenovo po vyhledání svého zařízení ThinkPad v sekci myš a klávesnice.

thinkpad2018-tp-fw-update
thinkpad2018-tp-fw-update
thinkpad2018-tp-fw-update-readme
thinkpad2018-tp-fw-update-readme

Web podpory Lenovo

Pozor jen, že před aktualizací firmware TrackPointu je třeba nejprve aktualizovat firmware touchpadu. Stáhnout tak musíte dva firmwary, po instalaci každého z nich bude notebook restartován. Dodám jen, že aktualizace firmware polohovacích zařízení trvá trochu déle, než bývá zvykem, takže si připravte zhruba 10 minut času na celou proceduru včetně dvou restartů.

Mohu potvrdit, že jak na Carbonu, tak na X280 aktuální firmware problém vyřešil.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky