thinkpad-x1-carbon-6-gen-zadny-internet

ThinkPad X1 Carbon 6. gen.: Wi-Fi žádný internet po probuzení (řešení, aktualizováno)

20. 7. 2019 | 1

Pokud jste majiteli ThinkPadu X1 Carbon 6. generace (nebo ThinkPadu X1 Yoga 3. generace), možná vás od určité doby trápí nepříjemný problém, kdy zařízení po probuzení ze spánku hlásí žádný internet (nebo žádnou síť). Co s tím?

Popis problému

no-internet-secured-1

no-internet-secured-1

ThinkPad X1 Carbon 6. generace typicky s Wi-Fi kartou Intel AC 8265 trpí na zajímavý problém, kdy se notebook po probuzení z moderního režimu spánku (connected standby) nepřipojí k Wi-Fi síti, ke které byl připojen před uspáním. Windows hlásí omezené připojení („žádný internet“ – buď ikona Wi-Fi se žlutým vykřičníkem, nebo ikonka planetky se symbolem omezení). Navíc se tento problém začal objevovat až v průběhu života notebooku (pro spoustu uživatelů třeba až v květnu letošního roku), nikoliv od samého začátku.

Asi jste taky zjistili, že si jednoduše pomůžete – buď se odpojit a znovu připojit k síti, vypnout a zapnout Wi-Fi, případně zapnout a vypnout letový režim. Nicméně ani jedna možnost se nedá považovat za řešení, ani nemluvě o nepohodlí, které to u prémiového pracovního notebooku způsobuje.

Příčina problému

Příčinou problému je ovladač Wi-Fi Intel, který od jisté aktualizace (uživatelé se shodují, že se jedná o verzi 20.70.10.2, což jsem pozoroval i já) toto chování způsobuje. Jelikož Windows 10 dnes instalují aktualizace (také ovladačů) automaticky, dostal se vám do Windows nový ovladač a vaše problémy začaly. Lenovo na svém webu podpory nabízí verzi ovladače, která tyto problémy nezpůsobuje (20.70.7.1).

Diskuse o problému na anglických fórech Lenovo zde.

Rychlé řešení problému

x1carbon6gen-wifi-driver

x1carbon6gen-wifi-driver

Aby nebylo tak zle, existuje poměrně jednoduché a rychlé řešení (na které mnozí z vás po přečtení odstavce výše už taky přišli a možná tuhle větu už ani nečtou) – použít starší, funkční ovladač.

První varianta je ve správci zařízení kliknout na možnost „vrátit změny ovladače“ – Windows nainstalují předchozí verzi. Pokud toto pomůže, máte vyhráno a ještě bez námahy. Pokud nepomůže, je třeba najít starší ovladač na internetu a ručně jej nainstalovat. Jenže který? Z diskusí na internetu vyplývá, že následující verze fungují správně:

  • 20.70.7.1 je podle všeho také v pořádku. Ke stažení z webu podpory Lenovo zde.
  • 20.70.6.1 (prosinec 2018), zdá se, také funguje správně (krátký test). Ke stažení zde.
  • 20.70.3.3 (někdy z března 2018) podle uživatelů ve fórech funguje. Doporučuji sáhnout ale po novější.
  • Vyzkoušel jsem verzi 20.40.0.4 (únor 2018), která funguje také správně. Spíše bych ale sáhl po novější.

Dlouhodobé řešení problému (aktualizováno 2. 8. 2019)

Dlouhodobým řešením problému je samozřejmě vydání nového, funkčního ovladače. Podle pár dní staré informace z komunitních fór Lenovo již s Intelem na nápravě pracují, takže budeme pouze doufat, že jim to už nebude trvat příliš dlouho.

Lenovo vydalo nový ovladač, který opravuje problém se ztrátou připojení k internetu po probuzení. Jedná se o ovladač nz4w804w dle číslování Lenovo ve verzi 21.30.2.0u, dle Intelu 20.70.11.3. Ke stažení je zde.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky