think-green-lenovo-csr-uvodka

5 příběhů o environmentální práci: Think Green by Lenovo

25. 7. 2019 | 0

Společnost Lenovo se angažuje i na poli společenské zodpovědnosti. Jedním z příkladů je i environmentální politika.

V současné době mnoho velkých společností světa pracuje na tom, jak omezit uhlíkovou stopu svého podnikání. V poslední době se takové věty skloňují zejména v kombinaci s automobilovým a energetickým průmyslem, zrak veřejnosti se pomalu obrací i k letecké dopravě a zemědělství. Své vlastní úsilí ale vyvíjí i společnosti, které nejsou s tímto tématem v očích veřejnosti úplně spřažené.

Můžeme se dohadovat, nakolik jsou environmentálně směřované kroky společnosti Lenovo tlačeny z důvodu vlastní prezentace veřejnosti (CSR), kvůli plnění standardů či v rámci vlastní firemní filozofie. Důležité je, že Lenovo jako významný výrobce elektroniky vnímá svůj dopad na stav životního prostředí. A my se dnes podíváme na to, jaké kroky činí. Výrobce svou environmentální politiku označuje jako Think Green.

Pro zajímavost: Pokud vás blíže zajímají detaily o environmentálním pilíři CSR politiky Lenovo, můžete nahlédnout do starší prezentace (2016), kterou jsme vyštrachali na webu. Zdroj: Lenovo

Menší a lehčí balení, používání biologicky rozložitelného materiálu

Prodejní balení je jedna ze součástí, kterou s produktem dostáváme. Většinou slouží pouze k tomu, aby se výrobek v pořádku dostal z továrny k zákazníkovi, čímž účel prodejního balení končí. Někteří spotřebitelé balení maximálně schovávají na půdě, tzv. „pro případ reklamace“.

Je tedy dobře, že se natolik základní věc, aby byla „krabice s igelitem uvnitř“ snadno rozložitelná. V praxi lze ale narazit na potíž se správnou volbou materiálů, neboť stále platí, že balení musí zboží zachovat nepoškozené do doby, než jej zakoupí zákazník. Není tedy možné, aby se „rozložilo“ už během cesty do Evropy.

Dle výrobce roste podíl obalových materiálů z bambusových a třtinových vláken. To uspořilo hmotnost a objem použitého materiálu, který je navíc rozložitelnější než klasické krabice. Výrobce tvrdí, že odeslání jednoho ThinkPadu tak provází o 6,7 % méně emisí CO2. Bohužel už neuvádí, zdali se to týká konečného odvozu domů, či celé cesty zařízení z továrny až k zákazníkovi.

Solární elektrárny spojené s továrnami

Daleko zajímavější je výstavba solárních elektráren v blízkosti výrobních zařízení. Lenovo uvádí, že komplexy pro výrobu elektřiny ze slunce vystavělo v čínském hlavním městě Pekingu (Huiyang district), Šanghaji a Hefei. Tyto pomocné zdroje napájení mají ročně vyrobit více než 5000 MW elektřiny a snížit tak emise CO2 o 5000 tun ročně. V celosvětovém měřítku jde o zanedbatelný rozdíl, může mít ale dopad pro danou lokalitu, průmyslové komplexy nebývají zrovna místem, kam byste vyrazili za čerstvým vzduchem.

Šetrnější pájení

V minulosti přechod z olovnatých na pájky s vyšším podílem cínu nezahájil pouze debaty nad vzájemnou kvalitou takových spojů. Mnoho zemí světa silně omezilo používání olovnatých pájek (v EU například směrnice RoHS) kvůli potenciálním dopadům na lidské zdraví. Pro výrobce to znamenalo nutnost úpravy výrobního procesu a přechod na nová zařízení. Bezolovnaté pájení probíhá také za vyšší teploty, což má svůj dopad energetická náročnost výroby.

Společnost Lenovo nedávno přišla s vlastním typem pájky, který umožňuje bezolovnaté pájení za teploty 180 °C, tedy o 70 °C méně, než je běžné. To umožnilo snížit spotřebu energie pro výrobu. Výrobce změřil, že jen použití nových pájek ušetřilo mezi lety 2017 a 2018 59 tun emisí C02. Lenovo očekává, že takových pájek postupně zapojí ještě více.

Zpracování starých zařízení

Asi každý si někdy položil otázku, co se stane s jeho smartphonem, tabletem či notebookem poté, co doslouží. Možností jak šetrně naložit se starou elektronikou je spousta. Běžná zařízení můžete zpravidla odevzdat v prodejnách (mobilní telefony, notebooky), ta neobvyklejší lze uložit na sběrném dvoře.

Jinou možností je odevzdání starého zařízení specializované firmě, popř. přímo výrobci. Společnost Lenovo uvádí, že v roce 2017 financovala zpracování 25 000 tun elektroodpadu pocházejícího z vlastního majetku, či získaného od zákazníků. Z toho bylo 2,5 % produktů použito na nové účely či náhradní díly, 97 % pak bylo využito na materiál.

Pokud by bylo z vašeho notebooku při likvidaci využito 97 % materiálu, nebyl by to tak špatný výsledek, co říkáte?

Růst podílu recyklovatelných materiálů

V neposlední řadě zmiňujeme recyklaci materiálů. Recyklace nikomu nevadí, nikomu neuškodí. Lze téměř jistě říct, že třídění odpadu je asi ten nejlínější způsob, kterým lze snížit svou stopu pro další generace. O skutečné efektivitě se vedou sáhodlouhé debaty, osobně ale zastávám názor, že pro většinu populace není třídění odpadu žádnou velkou denní překážkou (uznatelné výjimky pomineme).

Byl by to vskutku „vlastňák“, kdyby Lenovo tzv. netřídilo. Lenovo uvádí, že od roku 2005 využilo více než 90 000 tun jakkoliv recyklovaného materiálu pro další výrobu. To není zrovna málo. Výrobce dokonce tvrdí, že některé notebooky ThinkPad jsou až z 50 % vyrobeny z recyklovaných materiálů. Nabízí se otázka, kolik slisovaných téček či elek tak dalo vzniknout mému ThinkPadu 25? Kdo ví.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky