16 Thinkpad P1 Gen2 Specialty B C Cover

Lenovo představuje novou generaci výkonných pracovních stanic ThinkPad řady P

17. 6. 2019 | 0

Společnost Lenovo v minulých dnech uvedla na trh novou generaci produktů řady ThinkPad P. Jedná se o ThinkPad P73, ThinkPad P53, ThinkPad P1 gen2, ThinkPad P53s a P43s.

Klasicky jsou všechny produkty navrženy pro maximální výkon a snadnou přenositelnost. Určené jsou například o grafiky nebo projektanty, ale dokážu si je představit i v rukách nějakého střihače z Marvelu, nebo Youtubera, který potřebuje pracovat při cestování.

ThinkPad-Workstation-Family-2019-01

Nejvýkonnější 15,6″ pracovní stanicí na světě se stává model ThinkPad P53. Ta nyní nabízí nejvýkonnější procesory Intel Xeon nebo 9. generaci Core s až osmi jádry, grafickou kartu Nvidia Quadro RTX 5000, až 128 GB RAM a 6 TB úložného prostoru. Doteď to bylo doménou 17″ velkých těžkých ,,potvor“, které sice mobilní byly, ale nikdo se s nimi celý den tahat určitě nechtěl.

Co se mi líbí u tohoto modelu je možnost OLED displeje s HDR, který kromě super černé a dokonalého barevného podání bude mít skvělou jasnost a čitelnost na slunci. Co mě také překvapilo, je fakt, že se Lenovo zaměřilo na zdroj, který udělalo je o 35 % menší. Sám mám problém s tím, že v době, kdy mám drahý ultra přenosný stroj, musím tahat 130W velkou cihlu, která to celé zabíjí. Model P53 bude začínat zhruba na 1799 dolarech (bez daně) a dostupná bude v červenci.

Thinkpad P53

S více kompromisy ve výkonu, ale méně ve velikosti, nastupuje model ThinkPad P1 gen 2. Ta je nyní nejtenčí a nejlehčí 15.6″ pracovní stanicí. Obsahuje grafiku Nvidia Quadro Turing T1000 a T2000 spolu s až osmi jádry 9 generace Xeonu. A možnost dotykového OLED displeje zůstává. Překvapil mě kryt z karbonu, který je součástí s 4K UHD panelu. Myslím, že v této cenové kategorii mohl být součástí všech specifikací. Lenovo si za P1 gen2 nechá zaplatit nejméně 1949 dolarů, ale věřím, že díky malým rozměrům ((mm): 361,8 x 245,7 x 17) a hmotnosti jen 1,7kg bude opravdu oblíbený a takový architekt putující po budovách již nebude muset tahat brašnu na notebook na kolečkách. Dostupný bude na konci června.

Thinkpad P73

Spolu s těmito tenčími a lehčími stroji byl uveden i větší, ale na druhou stranu i o něco lepší ThinkPad P73. Ten klasicky nabízí velikost displeje 17,3″ s Dolby Vision 4K UHD. V mobilitě mu také pomáhá o 35 % menší zdroj. Výkonově se opakuje stejná plejáda procesorů a grafiky RTX Quadro. Tyto stroje benefitují hlavně díky velikosti obrazovky, což může hrát roli třeba u zpracování snímků z magnetické rezonance (nikdo by přeci nechtěl něco přehlédnout). Dostupný bude v září s cenou od 1849 dolarů.

ThinkPad P1 gen2

Nakonec tu máme nový ThinkPad P53s a ThinkPad P43s. Oba benefitují hlavně z kombinace přenositelnosti a lepší ceny. Vybaveny jsou shodně grafikou Nvidia Quadro P520 a procesory 8. generace Intel Core. Větší 15,6″ model může mít displej 4K UHD HDR s 500 nity a 14″ pak WQHD s 500 nity. Co je pro mě překvapující je hmotnost, kdy větší začíná na 1,76kg a menší na 1,47kg. Což jsou čísla z úrovně nejlepších ultrabooků. Představit si před pár lety, že dostanete takový výkon s touto hmotností, sám bych na něj šetřil. Dokážu si jej představit v rukách studenta, nebo animátora, který pracuje přes dopoledne někde z kavárny. Ceny startují na 1499 dolarech a dostupnost je pro větší model v červnu a pro menší v červenci.

Thinkpad P53

Pro úplnost dodám ještě novinku Lenovo, a to novou X-Rite Pantone Factory Color kalibraci pro ThinkPad P1 Gen 2, ThinkPad P53 a ThinkPad P73. Ta dodává co nejvyšší možnou barevnou věrnost. Ideální pro tvorbu videa či fotografy.

Osobně se mi velmi líbí, kam tato třída směřuje, a to hlavně v rámci zmenšování rozměrů. Snad jsou ty doby, kdy se člověku trhaly popruhy na batohu z té váhy stroje konečně pryč. Navíc se možná ztratí část pacientů ortopedických ambulancí.

Thinkpad P43s

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky