Opravy bezpečnostních chyb MDS v procesorech Intel Core zařízení Lenovo

23. 5. 2019 | 0

Odborníci narazili na další vážné chyby v procesorech Intel, umožňující útočníkům získat citlivá data uživatelů. Kdy a která zařízení obdrží bezpečnostní záplaty?

Minulý rok to byly chyby Spectre a Meltdown, letos to jsou ZombieLoad, RIDL a Fallout. Řeč je o nově publikovaných bezpečnostních chybách v procesorech Intel Core. Čekají nás tedy další záplaty na úrovni nových verzí biosu. Nově publikované chyby Intel souhrnně označuje jako MDS (Microarchitectural Data Sampling) Vulnerabilities.

Lenovo na oznámení reaguje. Velká média publikovala první zprávy o nových chybách 14. května, Lenovo už pracuje na rozpisech aktualizací pro dotčená zařízení. Je třeba říct, že jich není právě málo, chyba se týká všech procesorů Intel Core 7. generace (Kaby Lake) a starších. V praxi to znamená, že bezpečnostní opravy obdrží uživatelé zařízení s 3.-7. generací procesorů Intel Core. Zařízení s procesory Intel Xeon Scalable 2. generace postižená nejsou, jejich předchůdci ano.

Zařízení s procesory Intel Core 8. a 9. generace se uvedené chyby netýkají.

Lenovo vydá aktualizace pro zařízení napříč svým portfoliem. Aktualizace se netýkají pouze pracovních zařízení (ThinkPad, ThinkCentre, ThinkServer, ThinkStation), dočkají se i majitelé consumer zařízení (IdeaPad a Yoga, různých All-in-one či herních počítačů a notebooků Legion). Kompletní seznam dotčených (a výrobcem podporovaných zařízení) najdete na webu Lenovo Product Security Advisories.

Nepříjemnou zprávou z pohledu uživatelů je, že nové aktualizace přinesou jisté omezení výkonu. Podobně jako v případě dřívějších oprav chyb Spectre a Meltdown, i nyní lze očekávat mírné snížení výkonu. Slovo mírné je ale na místě. Dle slov Intelu se rozdíl ve výkonu před a po aktualizaci liší pouze v řádech jednotek procent. Ve zcela drtivé většině případů jde tedy o záležitost stěží rozpoznatelnou (podobně jako v případě již zmíněných Spectre a Meltdown). Skutečné zpomalení se ale samozřejmě může lišit v závislosti na konkrétní aplikaci či způsobu využití.

Rozdíl ve výkonu procesoru po aplikaci opravy chyb MDS. Zdroj: Intel

Rozdíl ve výkonu procesoru po aplikaci opravy chyb MDS. Zdroj: Intel

Uvidíme, jestli nás čekají další novinky o chybách v procesorech našich zařízení. Doufejme, že společně s vydáním záplat tyto nepříjemnosti skončily.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky