p920

Nové pracovní stanice ThinkStation P920 a P720

9. 5. 2019 | 0

Lenovo nyní uvádí na trh moderní řadu výkonnostně špičkových pracovních stanic ThinkStation P720 a P920. Chlubí se nově řešeným tříkomorovým chlazením a moderními komponenty.

Maximální specifikace může dosahovat až 28 jader ve dvou procesorech Intel Xeon (až Intel Xeon Platinum), až 2 TB operační paměti DDR4 (16 slotů) a o grafický výkon se mohou starat dvě grafické karty NVIDIA Quadro RTX 8000 (každá s 48 GB GDDR6 ECC paměti, výkon 16,3 TFlop, optimalizované pro ray tracing; o cca 10 % výkonnější než RTX 2080 Ti) spojené NVlinkem. To už je maximální nálož dnešní doby. Dovedu si je představit, jak někde vypočítávají algoritmy umělé inteligence, případně řeší výpočty kosmických předmětů, které by mohly mít kolizní dráhu s naší planetou (případně mnohem prozaičtěji mohou prostě počítat statiku budov, modelovat optimální tvar lopatek turbodmychadla či zatížení převodového hřídele).

Nechybí ani bohatá výbava konektivity a rozšiřitelnosti včetně až 12 disků (různé kombinace M.2, 2,5″ a 3,5″, podpora RAID 0, 1, 5, 6, 10), čtečky karet, optické mechaniky, USB 3.1, USB-C/Thunderbolt 3, 3,5mm oddělené jacky, sériový, parelelní, PS/2 porty, eSATA, FireWire, bezdrátová konektivita, pět plnohodnotných PCIe 16x slotů.

Přiznám se, že pro mě osobně by ten výkon byl nevyužitelný. Existuje ale spousta oborů, kde je výkonu vždy málo a tyto stanice určené jeho k nepřetržitému poskytování najdou uplatnění. Výhoda stanic je i 3letá onsite záruka obvyklá pro řadnu Think. Co mne překvapilo, je možnost výměny veškerých komponentů bez jakéhokoliv nástroje a to i základní desky či zdroje (což je však od redesignu ThinkStationů před pár lety standardem).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky