ThinkPad klávesnice: pause, break, scroll lock, sysrq

Návod: Jak stisknout „chybějící“ klávesy na notebooku ThinkPad s ostrůvkovou klávesnicí?

9. 3. 2019 | 6

Nové notebooky ThinkPad postrádají některé klávesy, které kdysi mívaly. Co s tím? Přinášíme jednoduché řešení!

S nástupem ostrůvkových klávesnic v roce 2013 se notebooky ThinkPad po letech více přiblížily současným trendům. Klávesy jsou od té doby odděleny většími mezerami, což mnoho uživatelů vítá, neboť to snižuje riziko překlepnutí se. U původní klávesnice jste mohli během stisku klávesy zavadit o přečnívající zkosenou část vedlejší klávesy, to se u ostrůvkové klávesnice stát nemůže.

Zásadní redesign se ovšem netýkal pouze vzhledu a konstrukce, citelně rovněž zasáhl do tradičního rozložení kláves. Některé klávesy zmizely úplně (context menu, integrovaný numerický blok atd.), jiné se přesunuly na nové místo.

Může se stát, že některou z chybějících kláves budete někdy postrádat. Zmíněné klávesy mají ještě pořád občas opodstatnění jako klávesové zkratky ve specializovaném softwaru, scroll lock stále někteří používají pro pohyb v excelovém sešitě a podobně. Lenovo naštěstí nebylo úplně krátkozraké a klávesy místo úplného odstranění pouze přesunulo pod klávesové zkratky. Přinášíme jejich stručný seznam těm, kteří by je postrádali.

  • Break (FN + B) nebo (FN + Ctrl + B)
  • SysRq (FN + S)
  • ScrLK (FN + K)
  • Pause (FN + P) nebo (FN + Alt + P) nebo (FN + Ctrl + P)

Zdroj: https://support.lenovo.com/cz/cs/solutions/ht074004

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky