DSC 0008 ok pohled-shora-NTB

ThinkPad T580: pracant do kanceláře (recenze)

21. 1. 2019 | 4

Našlapaný kancelářský notebook, který zvládne jakoukoliv kancelářskou práci bez zaváhání. Odolný dříč s vysokým  výkonem patřící do řady profesionálních zařízení určených pro velmi náročnou skupinu uživatelů. S tímto notebookem bude kancelářská práce radostí, protože dostatečný výkon zaručuje, že zvládnete jakýkoliv pracovní úkol.

Vzhled, kvalita zpracování

Na první pohled notebook nevyčnívá z řad černých Thinkpad notebooků. Vše se ale změní při prvním kontaktu po otevření. Víko notebooku má speciální povrchovou úpravu, díky které okamžitě získáte pocit, že držíte něco výjimečného. Víko je sice tenké, ale natolik pevné, že se nijak dramaticky nevlní, neohýbá a je vidět jeho velice kvalitní zpracování. Na horním víku také nalezneme dvě loga, první je klasické logo Thinkpad s diodou signalizující zapnutý notebook, které je krásně zapuštěné, takže nehrozí jeho poškrábání nebo sloupnutí. V protilehlém rohu je i logo Lenovo, které je zde vytvořeno plastickým prohloubením písmen, což také působí velice vkusně a neruší to nijak vzhled notebooku. Navíc vypadá opravdu povedeně. Zadní straně vévodí několik skupin větracích otvorů pro dobrý odvod vzduchu z chladícího systému . Dále najdeme ve spodní čísti také jednu ze dvou baterií.

Notebook je velice pevné konstrukce a důslednost při vymýšlení konstrukce je zde znát. Celkově notebook působí tenkým vzhledem a všechny hrany jsou krásně zaobleny, takže jakýkoliv dotek při práci je velice příjemný. Aby notebook neklouzal na podložce nebo na stole, je vybaven decentními gumovými nožkami, které nijak nevadí a nevyčnívají z propracovaného vzhledu.

Logo na víku Thinkpad T580

Logo na víku notebooku Thinkpad T580

Pohled shora na Thinkpad T580

Pohled shora na Thinkpad T580

 

 

 

 

 

 

 

Klávesnice, trackpoint, touchpad

Klávesnice má klasické Thinkpad rozložení včetně numerického bloku. Uprostřed klávesnice se nachází standardní červený ovladač trackpoint. Směrové šipky na klávesnici jsou osazeny níže což je výborné na hmatovou orientaci při pohybu prstů na klávesnici. Celá klávesnice je podsvícená ve dvou úrovních, světlo prosvítá skrze písmenka a jde vidět i při pohledu z boční strany kláves. Trackpoint má pod klávesnicí trojici tlačítek, která navazují na touchpad. Touchpad reaguje perfektně a má příjemný povrch takže se s ním pracuje velice dobře. Stisk kláves není nijak vysoký a nijak hlučný, celkový dojem při práci na klávesnici hodnotím jako výborný.

Ukázka podsvícení Thinkpad T580

Ukázka podsvícení Thinkpad T580

Detail klávesnice Thinkpad T580

Detail klávesnice Thinkpad T580

 

 

 

 

 

 

 

Displej, obraz 

Matný IPS displej má velikost 15,6″ a rozlišení Full HD – 1920 x 1080 pixelů. Kvalitní povrchová úprava v kombinaci s grafickou kartou Nvidia dává vyniknout těm nejmenším detailům a barevným kombinacím. Celkově podání barev u tohohle testovaného modelu hodnotím na výbornou. Díky již zmiňované matné antireflexní vrstvě nedochází k nežádoucím odleskům a práce za denního světla a sluníčka je tak velice komfortní. Samotné víko displeje je velice dobře zpracované, rámeček okolo displeje je decentní a nijak neruší pohled na obrazovku.

Ukázka podání barev Thinkpad T580

Ukázka podání barev Thinkpad T580

Webkamera, mikrofon, reproduktory

Testovaný model má HD kameru umístěnou klasicky na horním rámečku displeje. Zde si Lenovo dalo záležet na soukromí uživatelů a vybavilo kameru stínítkem ThinkShutter, kterým fyzicky zakryjete kameru, pokud si přejete mít stoprocentní jistotu soukromí. Tato vychytávka je velice praktická a ovládá se naprosto jednoduše. Samotná kamerka má pak dobrý obraz i při slabších světelných podmínkách.

Otevřená kamera Thinkpdad T580

Otevřená kamera Thinkpdad T580

Zavřená kamera Thinkpdad T580

Zavřená kamera Thinkpdad T580

 

 

 

 

 

 

 

Integrovaný mikrofon se nachází vedle již zmiňované webkamery, čímž je zaručeno, že při poslechu neuslyšíte zvuk chladiče, nebo zvuk klávesnice při psaní. Toto řešení je praktické a hodnotím jej velice kladně.

Reproduktory se nacházejí vespod notebooku a vydávají celkem slušný zvuk. Hlasitost je dostačující a kvalita je obvyklá, spíše nadprůměrná. Je to ale stále notebook pro kancelářskou práci, takže nemůžeme čekat Hi-Fi soustavu, i když pokud si pustíte hudbu na pozadí k práci, bude kvalita dostačující. Při přehrávání filmů bylo vše akorát slyšet a zvuk nijak nezaostával za obrazem. Problém se zvukem by mohl nastat, pokud si vezmete notebook do postele a otvory pro reproduktory byste zakryli peřinou. Tím by se samozřejmě vlastnosti zvuku značně zhoršily.

Reproduktor Thinkpad T580

Reproduktor Thinkpad T580

Konektorová výbava, konektivita

Na levé straně se nachází USB-C konektor s podporou Thunderbolt 3, který slouží zároveň pro napájení. Dále zde najdeme konektor pro připojení dokovací stanice, čímž lze získat další rozšiřující porty. V nabídce příslušenství Lenovo si určitě vybere každý. Pokud byste přemýšleli o pořízení docking station tak je zde mnoho variant s různými konektory jak pro monitory, tak pro periferie jako je třeba USB. Hned vedle otvorů pro odvod teplého vzduchu se nachází čtečka Smart Card.

Levá strana Thinkpad T580

Levá strana Thinkpad T580

Pravá strana je pak osazena kombinovaným 3,5 mm audio jackem. Pokud chcete připojit zvlášť mikrofon a zvlášť sluchátka, je potřeba vše propojit takzvaným ypsilon kabelem. Pokud máte set, kde je vše v jednom konektoru, máte vyhráno. Dále je notebook osazen slotem pro SD karty, dvěma USB 3.1 porty, HDMI konektorem, a zdířkou RJ-45 pro konektor LAN sítě. Jako poslední se nachází na pravé straně otvor pro zámek Kensignton pro případ, že byste si notebook chtěli zajistit proti krádeži zamknutím třeba ke svému pracovnímu stolu.

Pravá strana Thinkpad T580

Pravá strana Thinkpad T580

Pro připojení k wifi je notebook vybaven síťovou kartou Intel 8265 Triband WiFi, podporující standardy a, ac, b, g, n.  Příjem signálu byl naprosto bezproblémový a nedocházelo k odpojování. Samozřejmostí je také připojení Bluetooth které fungovalo také bez problémů. Další vychytávka je čtečka otisků prstů, která funguje jen na přiložení prstu a není teda potřeba prstem přejíždět, jako tomu je u jiných modelů konkurence. Čtečka funguje, rychle, přesně a bezchybně. Na její požití si zvyknete velice rychle.

Detail touchpadu a čtečky otisku prstů Thinkpad T580

Detail touchpadu a čtečky otisku prstů Thinkpad T580

Testovaný model T580 (20L90021MC)

  • Procesor: Intel Core i5 8250U, Kaby Lake-U/Y, 1,6GHz
  • Paměti: 8 GB, DDR4, 2400 MHz
  • Úložiště: SSD SAMSUNG 128 GB
  • Grafická karta dedikovaná: Nvidia GeForce MX150 , 2GB, GDR5
  • Grafická karta integrovaná: Intel UHD Grafics 620
  • Obrazovka: 15,6“ IPS s rozlišením 1920 x 1080 px, matný displej a poměrem stran 16:9
  • Rozměry (šířka/ výška / hloubka):  365/ 20,2/ 252 mm

Výkon a komponenty

O dostatečný procesorový výkon se stará procesor osmé generace Intel Core i5 8250U, Kaby Lake o taktu 1,6 GHz. Jeho výkon byl vyvážený a ideální jak práci tak na zábavu. Výkon procesoru perfektně doplňuje 8 GB paměti RAM a o grafiku se starají dvě karty. První integrovaná Intel UHD Grafics 620 a druhá výkonnější dedikovaná Nvidia GeForce MX150 se 2GB vlastní paměti. Pevný disk je SSD o velikosti 128 GB.

3dmark výsledky Thinkpad T580

3dmark výsledky Thinkpad T580

3dmark shrnutí Thinkpad T580

3dmark shrnutí Thinkpad T580

 

 

 

 

 

Test SSD disku Thinkpad T580

Test SSD disku Thinkpad T580

 

Napájení, baterie, chlazení

Thinkpad T580 disponuje unikátním systémem dvou baterií, čímž se zvýšila výdrž pro práci s tímto notebookem. První baterie se nachází uvnitř notebooku a není přístupná jinak než rozebráním notebooku. Druhá baterie je však vyjímatelná a lze ji zaměňovat za baterie o různé kapacitě a tím se můžete dostat až na výrobcem udávanou dobu použití notebooku přes dvacet hodin. Toto řešení je ideální pro lidi, kteří s sebou nechtějí pořád nosit napájecí adaptér, nebo pro ty, co často cestují a nechtějí pořád vytahovat napájecí zdroj. V případě že máte náhradní druhou baterii, můžete ji dokonce vyměnit i přímo za chodu notebooku. O chlazení se stará ventilátor uvnitř notebooku a teplo pak odvádí teplovodními trubičkami přes mřížky ven z vnitra notebooku. Při práci nebyl nijak hlučný a tak bych tento model zařadil do kategorie velmi tichých notebooků.

Přístupnost k pamětem, HDD a komfort rozšíření

U notebooku T580 se dá bez použití šroubováku jen vyměnit baterie. Pokud byste chtěli přidat paměť nebo vyměnit pevný disk, je už potřeba šroubovák, kartičku na odcvaknutí plastů a pevné nervy. Přístup je možný po odšroubování několika šroubků a sundání spodního krytu, pak na vás vykoukne volný slot na paměť, slot na pevný disk, základní deska a první baterie.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky