lenovo-yoga-ces-2019

CES 2019: Chytré notebooky a all-in-one Lenovo Yoga S940, A940 a C730

16. 1. 2019 | 0

Lenovo představilo nové počítače řady Yoga, chytřejší než kdy dříve! Notebook s tenkými rámečky obrazovky a vylepšená all-in-one zařízení pro každé využití.

V záplavě chytrých zařízení by se mohly notebooky zdát jako poměrně konzervativní zařízení, není tomu ale úplně tak. Lenovo se snaží inovovat i je a nové modely přináší nové chytré funkce, které jsou buď úplně nové, popř. se dosud vyskytovaly především v dražších firemních noteboocích řady ThinkPad.

Lenovo Yoga S940: tenký notebook s Windows 10 a vylepšeným zabezpečením

Nový notebook Lenovo Yoga S940 je elegantním přírůstkem řady prémiových uživatelských notebooků. Na první pohled zaujme obrazovkou s velice tenkými rámečky, jde také o první notebook na světě se sklem Contour Glass. Zařízení je pouze 12,2 mm tenké a hmotnost má pouze 1,2 kg. Samozřejmostí jsou procesory Intel Core (ač neuvedeno, počítáme s modely osmé generace), až 16 GB RAM LPDDR3 a SSD s kapacitou až 1 TB. Navíc se zdá, že se Lenovo snaží pracovat na kvalitě obrazovky, Yoga S940 má přijít se 14“ panelem a až 4K (16:9) HDR displejem s podsvícením o intenzitě až 500 nitů. Věříme, že naplní naše očekávání. Nechybí reproduktory s rozšířením Dolby Atmos pro vylepšení zvuku.

Důležitou novinkou mají být chytré funkce, vestavěné do aplikace Lenovo Vantage. Ty mají umožnit zlepšení kvality hovoru ještě lepším filtrováním okolního zvuku. Výrobce také cílí na vyšší zabezpečení: notebook pomocí infračervených senzorů v rámečku obrazovky hlídá, zdali s ním pracuje jeho majitel, a pokud se od něj vzdálíte, automaticky uzamkne operační systém (Windows 10). Dokáže tak ohlídat citlivá data i před očima těch, kterým nejsou určená. Dle výrobce se notebook (nejspíš opět přes Lenovo Vantage) dokáže učit, jak jej používáte, a tomu automaticky přizpůsobit nastavení napájení. Lenovo uvádí výdrž na nabití až 15 hodin. Yoga S940 by měla na trh dorazit v březnu.

Lenovo Yoga A940: all-in-one nejen pro profesionální grafiky

All-in-one jsou stále žádanější zařízení na trhu, Lenovo se tak snaží rozšířit nabídku na míru těm, kteří takové zařízení používají i jinak, než jen jako „pouhý“ stolní počítač. Yoga A940 je velice zajímavý koncept „nastavitelného“ all-in-one: obrazovka je se základnou spojena aretovatelným kloubem, díky čemuž je možné obrazovku nastavit vertikálně, popř. ji ještě otáčet. Lze tak zařízení používat jako klasické all-in-one s monitorem proti očím, nebo obrazovku otočit do vodorovné polohy a položit až na téměř na stůl, díky čemuž lze dělat přesné pohyby (např. kreslení) s daleko větší přesností. Samotná základna má místo, kam lze uložit klávesnici a myš, díky čemuž je možné obě periferie snadno dobíjet tehdy, když zrovna nejsou potřeba, a to aniž by zabíraly cenné místo na stole.

Tou nejspíš úplně nejzajímavější věcí Yogy A940 je otáčecí ovladač Lenovo Precision Dial. Jde o ovládací zařízení ve tvaru válečku, kterým lze otáčet podobně jako s kolečkem myši. Scrolling tak umožňuje s vysokou přesností. Vybavuje se mi paralela s jemnou mechanikou otočných ovladačů na mikroskopech. Lenovo tvrdí, že tento otočný ovladač značně usnadňuje přepínaní aplikací, procházení scrollovacích menu (např. v obrazovém editoru). Ovladač má navíc ze strany vestavěné tlačítko, kterým je možné vrátit zpět poslední provedenou operaci (či jinou funkci, samozřejmě na přání uživatele).

Lenovo Unboxed: Yoga A940 All-In-One PC

With no box in sight, we nevertheless „unbox“ a massive new feature-laden Yoga AIO PC for artists and creators. Highlights include a spectacular 27″ 4K touch display, Lenovo Precision Dial, pen & wireless charger. It’s even LED-lit from below. Learn more here: https://www.lenovo.com

Samotná obrazovka bude volitelně ukrývat až 27“ 4K IPS dotykový panel s podporou technologie Dolby Vision, samozřejmostí je možnost použít digitální pero. I Yoga A940 přichází s podporou chytrých doplňků Lenovo Smart Assist pro lepší úroveň zabezpečení. Samozřejmostí jsou procesory Intel Core osmé generace, grafické karty AMD Radeon RX 560, až 32 GB operační paměti DDR4. Z nabídky úložišť výrobce zmiňuje možnost až 512 GB SSD či 2 TB HDD. Zařízení budou na trhu s operačním systémem Windows 10 a na trhu by se měla objevit v březnu.

Lenovo Yoga C730: stylový notebook s AMOLED obrazovkou

Ve smartphonech se poslední dobou těší stále větší oblibě, v noteboocích ale dosud tak úplně rozšíření nejsou: řeč je o displejích typu AMOLED. Lenovo Yoga C730 se bude snažit prosadit s právě takovou obrazovkou, která má oproti dnes rozšířeným IPS displejům jít zase o kus dál, především co se barevného podání týče, a to až ve 4K rozlišení. Nejde jinak o žádného drobečka, Yoga C730 je 15″ notebook konvertibilní konstrukce s otočnou obrazovkou, funguje tak buď jako tablet, nebo jako notebook (všimněte si nového značení, kdy Yoga řady „C“ značí právě konvertibilní notebooky). Nechybí zvukové rozšíření Dolby Atmos a reproduktory certifikované značkou JBL, procesory Intel Core 8. generace nebo podpora digitálních per s Windows Ink. Na světový trh by měla dorazit v dubnu, doufejme, že se k nám dostane co nejdříve.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky