Lenovo ThinkPad T60 a Nvidia GeForce GTX1060?

27. 12. 2018 | 0

O kombinaci notebooku a externí grafické karty jsme na Lenovo Blogu již psali. Jak si ale poradí 12 let starý notebook s aktuální grafickou kartou? Vůbec ne špatně!

Nápad doplnit notebook externí grafickou kartou (eGPU) není žádná novinka. Výrobci (především v minulosti) nabízeli hned několik různých způsobů řešení, díky čemuž mohl mít uživatel v terénu odlehčený notebook s delší výdrží na baterii, zatímco výkonné grafické řešení zůstávalo doma.

Typickým představitelem tohoto řešení bylo i IBM/Lenovo s dokovací stanicí 250310U Advanced Dock. Poměrně obří dokovací stanice totiž umožňovala připojení klasické desktopové grafické karty. Modeři z youtubového kanálu AA Computers and Technology si tedy vymysleli skutečně bláznivou kombinaci: notebook Lenovo ThinkPad T60 (Intel Core2 Duo T7200 a 3 GB RAM) s grafickou kartou Nvidia GeForce GTX1060.

Řešení je prezentováno ve videu níže. V tom je vidět, jak si toto pozoruhodné combo dokáže poradit s výkonnostními testy a moderními hrami. Výsledek mě docela překvapil. Tuto pozoruhodnou kombinaci je třeba brát jako pokus pro zajímavost, určitě se nejedná o zařízení, co by se mělo jakkoliv snažit konkurovat aktuálním, o mnoho modernějším notebookům. Pokus je to zajímavý, nehledě na to, že staré, mnohdy i „nezničitelné“ ThinkPady mají stále své unikátní kouzlo.

Co je na tomto pokusu zajímavé, a je ve videu i explicitně zmíněno, je fakt, že mnohé notebooky mnohdy ani v současnosti právě neoplývají grafickým výkonem. S externí grafickou kartou tak lze dosáhnout výsledku, kdy máte doma relativně výkonný počítač na hraní či práci s grafikou, a když někam vyrazíte, nemusíte tento těžký, hůř uchladitelný hardware nosit s sebou.

V současnosti je pro tento účel nejsnazší využít konektor Thunderbolt 3. Prodávají se celé dokovací stanice (např. Lenovo Thunderbolt 3 Graphics Dock, který si již brzy detailněji představíme), je ale také možné využít svou šikovnost a grafickou kartu připojit vlastnoručně sestaveným adaptérem.

Odkaz videa (YouTube): https://youtu.be/NcwPJm3tlms

Diskusní vlákno (Reddit): https://www.reddit.com/r/thinkpad/comments/a3juq5/modern_gaming_on_a_lenovo_t60_gtx_1060_lenovo_t60/

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky