ThinkPad P1 title

Lenovo představilo Carbon s výkonem pracovní stanice

14. 8. 2018 | 4

Včera Lenovo představilo dvojici nových mobilních pracovních stanic, z nichž jedna – ThinkPad P1 – posouvá hranice toho, co jsme doposud mohli ve světě mobilních pracovních stanic vidět.

Pondělí 13. 8. byl pro Lenovo a jejich mobilní pracovní stanice významný den. Spolu s prestižním automobilovým výrobcem totiž představili dvě nové mobilní pracovní stanice. Tou první je tradiční „bestie“ ThinkPad P72, tedy 17″ výkonné monstrum, které si poradí i s nejtěžšími výzvami. Druhé představené zařízení ale posouvá hranice mobilních pracovních stanic jako takových, protože se jedná o doposud nejtenčí a nejlehčí kousek, který (minimálně) Lenovo kdy vyrobilo.

ThinkPad P72: aktualizovaná bestie

„Pé dvaasedmdesátku“ s dovolením trochu odbudu. Jak jsem zmínil, minulý model P71 se konečně dočkal Coffee Lake refreshe, kterým je právě ThinkPad P72. Vzhled, tělo, materiály a vlastně i všechno ostatní zůstalo zachováno, zařízení však dostalo novou generaci procesorů i nejmodernější profesionální grafické karty.

P72 nabídne obří 17,3″ displej buď s rozlišením Full HD (400 nit, 72% gamut), nebo 4K (10 bitů, 400 nit, 100% gamut), 6jádrové procesory Intel Core i7 nebo Xeon. Operační paměť nasázíte do čtyřech DDR4 slotů s maximální kapacitou 128 GB, přičemž konfigurace s Xeony podporují ECC. Volit můžete hned z pěti grafických karet – vedle základních to jsou také hned tři grafiky pro práci ve VR, nejvyšším modelem je nVIDIA Quadro P5200 s vlastními 16 GB grafické paměti (nic výkonnějšího do notebooku dát nelze). Certifikace pro všechny přední profesionální aplikace je samozřejmostí, jakož i (opět v případě modelů s Xeony) speciální edice Windows 10 Pro for Workstations určená speciálně pro pracovní stanice.

Záležitosti jako 6TB SSD úložiště v RAIDu, 99Wh baterie (prý až 18hodinová výdrž), dva Thunderbolt 3 konektory, volitelné rozpoznávání obličeje, čtečka otisků prstů, podpora vícekanálového zvuku Dolby Atmos nebo plnohodnotná čtečka paměťových karet jsou už jen třešničkou na dortu.

Zařízení ale samozřejmě váží téměř 3,5 kila a svými rozměry může konkurovat nejednomu kompaktnímu hatchbacku (416 × 281 × 24,5-29,4 mm).

ThinkPad P1: Carbon s Xeonem?

Jakkoliv impozantní ThinkPad P72 je, druhé zařízení takříkajíc „ukradlo pondělní show“. Už dlouho se šuškalo a jednu dobu vážně spekulovalo o zařízení s názvem ThinkPad P1. Zřejmě se mělo jednat o pracovní stanici (dle názvu a řady), ale žádné konkrétní obrysy tenkrát na povrch nevyplavaly. Po několika sporadických únicích jsme se včera konečně oficiálně modelu ThinkPad P1 dočkali a byla to událost vskutku velká!

Lenovo se nerozhodlo udělat prostě další mobilní pracovní stanici. Lenovo se rozhodlo, že je na čase vyrobit X1 Carbon s výkonem mobilní pracovní stanice. A přesně to, včetně designu nebo černých log ThinkPad, ztělesňuje ThinkPad P1.

Představte si ThinkPad X1 Carbon, tenoučké a lehké temně černé zařízení z karbonových vláken. Máte? Dobře. Teď ho maličko roztáhněte tak, aby se do něj vešel 15″ displej (takže naroste na 361,8 × 245,7 mm), ale tloušťku držte na 18,4 mm a váhu na 1,7 kilech. Hotovo? Fajn. No a teď dovnitř vměstnejte šestijádrové procesory Intel Xeon, 64 GB RAM a výkonnou profi grafiku nVIDIA Quadro. Právě jste vytvořili ThinkPad P1!

ThinkPad P1 je vyroben ze stejných materiálů a sestaven ze stejného druhu konstrukce jako ThinkPad X1 Carbon, a tak kombinuje pokročilé materiály a kompozity v čele s karbonovými vlákny, díky čemuž získává vysokou tuhost a zároveň nízkou váhu. Zajímavostí je, že Lenovo zvolilo „válcový“ design pantu víka displeje, díky čemž se rozprostírá téměř po celé zadní hraně namísto dvou samostatných vykousnutí. Rámeček displeje je tenký, pouze zvýšený směrem zespod, a tak je displej umístěný maličko výš nad základnou. Mnohem zajímavější ale je, že ThinkPad P1 i přes 15″ úhlopříčku nenabízí numerický blok klávesnice, namísto toho se spoléhá na ThinkPad klávesnici, kterou známe z 14″ modelů. Pro mě osobně je to pozitivum, protože takovou konfiguraci preferuji – člověk nemusí nepřirozeně vytáčet ruce a je tělem ve správné ose s obrazovkou, nicméně nejsem si jistý, jak na to budou reagovat uživatelé (možná ale skupina, na kterou P1 cílí, má podobné smýšlení jako já).

Aston Martin – Lenovo Workstations

Aston Martin’s commitment to making the most beautiful cars in the world is legendary. To do this, they rely on the performance and reliability of Lenovo workstations. And now, with the new ThinkPad P1, that performance can be taken to new places and new heights.

Teď ale k hardware. Z procesorů to jsou buď Intel Core i7 Coffee Lake hned s šesti jádry, případně ještě vyšší Intel Xeony určené speciálně pro pracovní stanice. Výběr procesoru určuje nejenom operační systém (i zde platí, že pro Xeony je k dispozici Windows 10 Pro for Workstations), ale také schopnosti paměťového systému – zatímco klasické Core procesory nabídnou až 64 GB DDR4 (2 666 MHz) pamětí, Xeony podporují ECC, po jehož aktivaci klesne maximální kapacita na 32 GB. Grafické karty jsou v nabídce aktuálně dvě, a sice nVIDIA Quadro P1000 a vyšší P2000 (s vlastní 4GB GDDR5 grafickou pamětí). Úložiště může mít až 4 TB (rychlé NVMe SSD) v RAIDu.

Obrazovky jsou na výběr dvě – 15,6″ Full HD IPS panel (300 nit), nebo dotykový 4K IPS panel (400 nit, 100% gamut). Také P1 nabízí rozšíření Dolby a podporu pro Dolby Atmos. Konektorová výbava pokrývá vše podstatné a nezapomíná jak na Thunderbolt 3 porty nebo USB 3.1, ale nabízí také volitelně čtečku čipových karet a – pro tenký notebook dnes již netradičně – také plnohodnotnou čtečku paměťových karet! HDMI ve verzi 2.0 je samozřejmostí, jen ethernet je i zde přes redukci (snad bude v balení). Dokování bude možné jen skrze ThinkPad Thunderbolt 3 Workstation Dock, což je kabelová stanice – dokování tedy v nějaké podobě jedním kabelem půjde, ale klasický ThinkPad dock to prostě není. Na baterii má ThinkPad P1 vydržet až 13 hodin.

Obě zařízení se začínají mezinárodně prodávat již koncem srpna za ceny atakující 2 000 USD (cca 60 000 Kč).

Co na nové mobilní pracovní stanice říkáte? A jak se vám líbí ThinkPad P1?

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky