Legion Y720 Tower

Lenovo Legion Y720 Tower: Ryzen v akci

16. 7. 2018 | 0

Zařizení LEGION hned na první pohled vypadají jako herním zařízení. V této recenzi se podíváme na to, jaký zážitek nabízí kombinace nové řady procesorů Ryzen (5 1400) od AMD, grafická karta AMD Radeon (RX 570) a dvojice disků SSD a HDD?

Y720-TOWER-2

Legion Y720 Tower

 

Balení – Je to počítač, nebo pračka?

Legion Y720 je dopravován v černočervené krabici větších rozměrů. Barevná kombinace a grafická úprava nenechají ani kousek pochybnosti, že toto je herní stroj.

Po vybalení na nás čeká veliký černý počítač s typickým červeným Y uprostřed. Zmíněné písmeno Y je navíc podsvíceno. Jako plus hodnotím praktické madlo na přenášení a manipulaci. Není to zrovna to nejpotřebnější u stolního počítače, který se často stěhuje pouze po koupi a při konci své životnosti. Každopádně to ulehčuje manipulaci s bednou.

Dále potěší přítomnost zdrojového kabelu napájení nebo základní klávesnice a myši. Myš je opravdu z nouze ctnost. K hernímu počítači se hodí myš, se kterou je míření přesné a je příjemná do ruky. O této jde říci s přivřenýma očima, že je příjemná v ruce. Působí ale laciným dojmem a uživatelský zážitek také není nějak zářný. Hlavně přesnost je docela mizerná.

Klávesnice je docela jiná pohádka. Jedná se o na první pohled obyčejnou klávesnici, která si mne však velice rychle získala. Nejedná se o herní super klávesnici s velkým množstvím speciálních kláves a nemá ani podsvícení. Má však příjemně nízký zdvih, což je pro milovníky notebookových klávesnic nádhera. Má poměrně elegantní vzhled a logické rozvržení kláves.

Správný a vášnivý hráč si stejně pořídí svoji myš a svoji klávesnici, popřípadě už má doma svoje herní příslušenství. Já jsem asi ale řekl, že dám šanci originálnímu příslušenství přímo v krabici a svou klávesnici a myš jsem nechal u starého počítače a připojil pouze monitor.

 

 

Běžné používání – Co víc si přát?

Po prvním zapnutí počítače, jsem musel proletět úvodní nastavení Windows. Poté se již objevila domovská obrazovka. Zapínám vestavěný internetový prohlížeč – Edge a dávám stahovat základní programy, které používám. To znamená MSOffice, Steam, UPlay, Chrome a VLC (Steam a UPlay obsahuje mou kompletní herní knihovnu). V průběhu stahování několikati desítek gigabajtů jsem využil počítač i na běžné činnosti, jako je přehrávání filmů (při této příležitosti jsem si vyzkoušel 3.0 USB konektory umístěné na horní hraně čelní strany a rychlost SSD disku), tisk školních materiálů (tady musím pochválit Microsoft a jeho odladěný systém Windows 10 za jednoduchost připojení nové tiskárny) nebo práci s dokumenty. Každá činnost probíhá svižně, není problém mít rozdělanou hromadu práce na jedné ploše, rozdívaný film na druhé a na třetí mít otevřený prohlížeč s YouTube na pozadí. Jenom na zapnutí Wordu se musí pár vteřin počkat, ale to je poměrně standardní jev.

Poznámkou o hudebním pozadí se dostávám ke zvukovému výstupu. Počítač nabízí řadu zvukových 3,5mm jacků na zadní části bedny, společně s ostatními konektory. Pro sluchátka je také nachystaná zdířka vedle čtyř USB konektorů na již zmíněné přední straně. Priority jsou nastaveny tak, že bedýnky připojené do zadních, hůře přístupných zdířek, se automaticky po zapojení sluchátek do předního konektoru odpojí. Toto velice zpříjemňuje střídání používaného zařízení pro přehrávání zvuku. Když jsme u toho zvuku, musím ale zmínit nepříjemnou drobnost. Při zapnutí některých her, jmenovitě WoT, Watchdogs či Far Cry 3 vychází z bedýnek trochu nezvyklý šum. Při práci na ploše nebo při přehrávaní zvuku tento jev nenastává. Nejedná se o nic rušivého, pro audiofila to však znamená malé mínus za zvukový výstup. Jedná se ale opravdu o pro většinu lidí nerozpoznatelný zvuk, který nastává pouze zřídka a pouze na velmi nízké hlasitosti.

Při běžném používání, potěší extrémně rychlé zapínání celého počítače – v tuto chvíli opravdu postrádá režim spánku naprosto smysl. Počítač je do 15s po zmáčknutí vypínače schopen ostrého provozu. Žádné zbytečné čekání, v mém případě se jedná o téměř vyrovnaný souboj s tři roky starým monitorem. SSD dělá divy. Na práci si člověk ale asi těžko pořídí tento stroj. Než se podíváme na jeho prapůvodní určení – gaming, koukněme na to, co má pod kapotou.

 

Výbava – Na vlně nové generace

V cenové kategorii 20 000-25 000kč se nedá o kombinaci 1TB ve formě klasického disku s 256GB ve formě SSD disku mluvit jako o nějakém zjevení. Jedná se o docela standartní výbavu. 1TB disk nikoho neurazí, ale ani nenadchne. Výrobcem je známý Western Digital. Místa je dost, a rychlost obvyklá. SSD od Samsungu je zapojeno v M.2PCLe/NVMe slotu. Nabízí 256GB, část konkurentů nabízí pouze 128GB. Tudíž v tomto Legion vystupuje z řady.

16GB RAM je pěkná záležitost, ale není to úplně ojedinělý případ. Základová deska nabízí podporu až 32GB, odpadá tak omezení v případě budoucího rozšiřování. Už i ale předem nainstalovaných 16GB je lepší průměr a stačí na téměř veškerou klasickou, či herní náplň.

Grafický karta je v tomto případě AMD RX570, která přímo nepatří k těm nejvíce špičkovým komponentům svého segmentu. Ve FutureMarku získala 11731 bodů. Jen pro porovnání, oblíbená Nvidia GeForce 1080 Ti má score 27821 a aktuálně nejlepší grafika je Nvidia Titan Xp s 28343 body. Ve této výkonové kategorii je oblíbená Nvidia GeForce 1060 s 3GB pamětí. Ta má score 12166 bodů.

Čím se nás tedy snaží Legion přesvědčit? Je to po dlouhé době podařená řada procesorů od AMD – Ryzen. Konkrétně tedy první generace Ryzen (5 1400). Tento kousek si získal ve FutureMarku 11418bodů. To je dost na 39. místo v žebříčku. Opět pro porovnání, například letošní oblíbený Intel core i7-8700 získal 19853 bodů a loňský konkurent Ryzenu 5, Intel core i5-7600 získal 7893bodů. A čím se snaží Ryzen oslnit?

Quadcore (8 vláken)

Patice: AM4

Frekvence: 3,2GHz (Boost až na 3,4GHz)

Technologie: 14nm

Vyrovnávací paměť: 8MB

Spotřeba: 65W

Jedná se tedy o docela slušný základ pro dobrý herní zážitek. Pojďme ale tato čísla otestovat. Hry jsou staženy. Můžeme začít.

 

Herní výkon – Jako ryba ve vodě

Jako dlouholetý a vášnivý hráč, jsem se na tuto recenzi moc těšil. Po potřebném zapojení jsem zahájil stahování mých herních titulů a nedočkavě sledoval grafy stahování.V mezičase mezi hrami jsem Legiona odzkoušel na světoznámém 3DMarku. Výsledky jsou vloženy výše u parametrů.

Začneme obecně nejoblíbenějším žánrem: MMO-RPG (Massive Multiplayer Online – Real Players Games). A to konkrétně titulem, o kterém slyšel asi snad každý – WoT (World of Tanks). Tento běloruský výtvor brázdí vody již nějakou dobu a jeho největší sláva je pravděpodobně tatam. Nyní zůstává plus mínus stejná hráčská základna. Náročnost hry se odvíjí od nastavení kvality grafiky, škála náročnosti je docela různorodá kvůli rozdílné hráčské komunitě. V praxi to znamená, že hra nabízí vizuální zážitek ve stylu textur z Mangy pro ukrajinské či běloruské hráče na starých Pentiích či Core-2-duo až po graficky velice propracovanou podívanou pro proGamery s nejnovějším core-i7 nebo Xeonem. Jak si tedy vedl Legion Y720? Odzkoušel jsem ho hned na Ultra (nejvyšší detaily). Při běžném hraní se číslo ukazující FPS pohybovalo v rozmezí 58-60fps. V případě velikého množství výbuchů kleslo někdy na 47fps. Tento takzvaný FPSDrop ale nezpůsobil žádnou újmu na herním zážitku. Co trochu zamrzelo byly záseky při přechodu z meny do hry, tam se někdy obraz zastavil úplně.

 

V průběhu testování jsem vyzkoušel i režim hry zvaný Frontová linie (FrontLine). Tento režim je zajímavým osvěžením ale zároveň také náročným prvkem hry. Mapa je 9x větší a nároky jsou tak logicky mnohem vyšší. Detaily jsem tudíž snížil na „pouhé“ maximální a díky tomu jsem udržel 45-50fps.

 

Jako další hru jsem odzkoušel Watchdogs. Je to starší titul a už má nástupce Watchdogs 2. Nicméně se jedná o podobný žánr jako je slavné GTA nebo Just Cause. Tady jsem nastavil opět nejvyšší detaily ale už ne s takovým zářným výsledkem. Hra běží celou dobu plynule, většinu času ale pouze na 30fps. Pořád se jedná o hratelnou snímkovací frekvenci, ale k plynulosti 60fps to má daleko.

Následující titul je z české kotliny. Jedná se o hru Space Engineers. Známý vesmírný simulátor s dlouhodobým přídavkem BETA. Neustále vycházejí nové aktualizace a nový obsah, pořád se ale jedná o docela špatně optimalizovaný produkt, který nabízí obrovské možnosti na vybití vaší kreativity, ale za cenu obrovské výkonnostní náročnosti. Jak si vedl Legion Y720? Opět jsem si mohl dovolit nastavit maximální detaily. Tentokrát je však snímkovací frekvence dosti ovlivněna děním na scéně. Běžné hraní si a tvoření zvládá i s obrovskými objekty, horší je to při větším výbuchu či veliké kolizi a následné deformaci. Tam se nám z hry stává obrázková knížka, kterou listujeme rychlostí 14 stran za vteřinu. Výsledek je tedy při běžném hraní 40-120FPS (kritické momenty 40-14fps a málo náročná scéna 120FPS+).

Dále jsem si odskočil na tropický ostrov v historické Far Cry 3. Tento dobře odladěný, šest let starý kousek zvládl Legion Y720 bez jediného zaváhání. Vytknul bych pouze pomalejší loading hry a Ubisoftem uzamknutých 30FPS.

Ještě zmíním další známou herní sérii – Assasins Creed. Konkrétně Assasins Creed IV: Black flag. U tohoto titulu, jak můžete vidět na obrázku zobrazující průběžné FPS, je bohužel nastavena nejvyšší snímkovací frekvence na pouhých 30FPS. Graf, zobrazující FPS, je tudíž v podstatě přímka, i když by herní sestava zvládla i vyšší počet. Škoda.

 

Poslední hry, které slovně ohodnotím je hororová série Metro Redux (díly 2033 a Last light). Jedná se herní ztvárnění, které je více či méně inspirováno knižními bestsellery od ruského spisovatele Dmitrije Glukhovského. Atmosféra moskevské metra je ponurá a temné, plesnivé tunely jsou plné nebezpečí. Herní zážitek těchto herních klasik jsem si užíval na maximální detaily bez žádných záškubů nebo ztrát FPS (výjimku tvořila načítací animace, která se někdy na krátký okamžik zasekla). Průměrné fps se pohybovaly mezi 50FPS 60FPS.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky