První pohled: Lenovo IdeaPad 320

28. 6. 2018 | 0

 Zrecenzování notebooku IdeaPad 320 beru jako výzvu, která mi pomůže udělat si obrázek o tom, jaké zařízení s rozumným poměrem ceny a výkonu lidé velice často volí. Toto je první pohled, na který mi Lenovo zapůjčilo hned dva kousky o různé výbavě, po němž bude za čtrnáct dní následovat plná recenze.

IMG 20180626 183733

IdeaPad 320. Masový notebook

Hlavně levně

IdeaPad 320 má širokou řadu konfigurací, z nichž nejlacinější koupíte už za sedm tisíc včetně daně. V těch tikají základní procesory od AMD a Celerony M od Intelu. Paměťově si musí vystačit s 4GB RAM a integrovanou grafikou. Nejvyšší výbava třistadvacítek se pak šplhá za cenu třiceti tisíc a nese v sobě už poměrně solidní komponenty jako jsou ultrabookové procesory i7, 1080p displeje či SSD disky. Jsou to notebooky, které sice nepatří k výkřiku hi-tech, ale díky svým nižším pořizovacím nákladům jsou ideální pro studenty, seniory i jako pracovní nástroj pro základní kancelářskou práci. Užijete si na nich sledování seriálů, čtení zpráv, brouzdání po sítích a v závislosti na výbavě i nějaký ten Minecraft. Svými možnostmi jsou to stroje spíše na konzumaci obsahu než jeho produkci, i když samozřejmě nabízejí daleko víc kreativních možností než nejrůznější druhy placatých zařízení s dotykovým displejem.

IMG 20180626 184347

Vše nasvědčuje tomu, že se jedná o produkt Lenovo

Cool vzhled

Nejsou daleko časy, kdy platilo, že tenhle segment notebooků byl vždy poctivě plastový. Z nějakého důvodu (čti: marketing) jsou ale i entry-level počítače potaženy hliníkem. Upřímně nevěřím, že by to mělo co dělat s odolností nebo praktičností, ale prostě to tak je, protože se to leskne a co se leskne, to je hezké a dokonce možná i luxusní. Další věcí, která v posledních letech z těchto notebooků zmizela, byla pohodlná klávesnice. Chicklet sice vypadá stylově, ale psát na něm diplomku nebo knížku bych nechtěl. Je to věc tak akorát na facebookový komentář o třech až pěti rozvinutých větách, což je akorát na pochvalu nafocené večeře vašeho kolegy nebo instatní politický či společenský hejt na libovolné téma. Obě tyhle proměny na IdeaPad 320 přesně sedí. Snaží se být stylový a v rámci dnešních trendů mu to docela jde. Je relativně tenký, i když ne zas tak moc, a je velmi příjemně lehký. Do školního batohu pěkně zapadne a ani ho nebudete na zádech cítit.

IMG 20180626 183717

Hliník se neodstěhoval do Humpolce, ale na etry-level notebooky

Porty

Co se mi na IdeaPadu 320 na první pohled líbí je, že se nevydává cestou hubení portů, které známe od jiných výrobců, kteří se spokojí třeba i jen s jediným USB typu C. Jsou tu tři USB v poslední verzi 3.1 (dvakrát typ A a jednou typ C), kombinovaný jack (což je pro tenhle typ notebooku praktické), HDMI, LAN a čtečka karet. Všechno je hezky na levé straně, abyste nemuseli hledat, co kde je, a zároveň aby vám nezavazela myš. Nespokojení budou snad jen leváci, na které se nepamatovalo ani s jediným USB napravo.

IMG 20180626 184000

Je co zapojovat. A pokud budete mít na hlídání děti, můžete jim rovnou i prakticky vysvětlit, k čemu na přelomu tisíciletí sloužilo DVD

Zvuk a obraz

Většina třistadvacítek má bohužel obrazovku o rozlišení 1366 x 768. To je případ i obou zařízení, která mám k dispozici. A upřímně, tohle je velice špatná věc. Nechápu, proč se WXGA displeje ještě vůbec vyrábí. Vždyť je to zlo. Ok, není to takové zlo jako oceány plné plastů, tající ledovce a řádění Kevina Spaceyho před třiceti lety, ale pořád docela dost zlá věc. Prosím, já mám tohle rozlišení na mobilu a manželka ho má na miniaturním netbooku, ale to jsou malá zařízení, kde se to ještě dá přežít. Na 15.6 notebooky ale tohle nepatří. Ne a ne!

Přívětivější slova mám ke zvuku. Ten je – opět vzhledem ke třídě – poměrně kvalitní i hlasitý, takže na film se klidně podíváte i bez sluchátek (prosím, jen to nedělejte ve vlaku, je to velice neohleduplné, nikoho nezajímá, že vás zajímá 50 odstínů něčeho).

IMG 20180626 184111

Mnoho lesku a málo pixelů na obrazovce (za příplatek se dá ale pořídit lepší)

‚Za ty prachy dobrý‘

Po prvotním osahání soudím, že IdeaPad 320 vůbec není špatný stroj. Jistě, chlapa na něj nesbalíte, ale ženu možná ano (za tento hloupý a samoúčelný sexismus se raději omlouvám hned, abych nemusel později). Vypadá slušivě a i se základní výbavou slouží dobře. Jako jediný zásadnější problém vidím jen tu obrazovku, ale díky široké škále konfigurací máte na výběr vybrat si lepší. Zkusím ho dva týdny používat na běžnou práci a pak napíšu zasvěcenější recenzi.

IMG 20180626 184209

Veškeré čudliky na notebooku jsou součástí klávesnice. I ten zapínací a vypínací.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky