Posunutí hranic bezpilotních letadel

20. 6. 2018 | 0

Už je to 100 let od chvíle, kdy se bezpilotní letadlo proletělo oblohou. Ale to, co zní jako kouzlo, je ve skutečnosti realitou – je to inovace, která mění svět v průmyslových odvětvích jako je zdravotnictví a maloobchod.

Bezpilotní letadla, běžně známá jako drony, už dlouho používají armády po celém světě, aby eliminovaly vysílání lidí do misí, které jsou příliš „nudné, špinavé nebo nebezpečné“.

Drony se však také stávají důležitými nástroji, které dokážou mnohem víc než jen vyfotit zemi shora. Jedna letecká poradenská firma odhaduje, že byly prodány dva miliony spotřebitelských dronů pouze v roce 2016 a soukromé společnosti je používají k přepravě online nákupů, přenášení internetového signálu do odlehlých oblastí a k pořizování okouzlujících leteckých snímků krajin.

Podle slov jednoho průkopníka moderního průmyslu UAV: „Vstupujeme do věku dronů.“

Rychle se rozvíjející průmysl výroby dronů spoléhá na výrobu letadel, vývoj hardwaru a softwaru, aby společně zajistily, že budou autonomní letadla moci plnit své poslání, ať už je jakékoliv. Ale většina moderních vývojářů se specializuje pouze na jednu nebo dvě fáze tohoto procesu, což vede ke zpoždění, chybám nebo vysokým nákladům, když se produkt dostane do další fáze.

V rušné metropoli Bangalore v Indii pracuje 22členná společnost na tom, aby se to změnilo.

Firma Absolute Composites, založená inženýrem Raghavem Reddym, používá kompozitní materiály jako uhlíková vlákna, plástové sendvičové panely a inovativní výrobní procesy, aby vytvořila vysoce výkonné UAV v různých velikostech, které mohou přenášet těžší náklady a letět dál než jakákoli existující technologie tohoto druhu.

Mezi jejich klienty patří několik významných indických výzkumných organizací, které vyvíjejí technologii, která pomůže armádě, povede k novým vědeckým objevům a posune hranice letecké techniky.

Reddy říká, že jejich drony změní způsob dodání nákladu, což může zlepšit lidskou bezpečnost jak v humanitární pomoci, tak při dodávání zboží bez ohrožení pilota.

Například, říká Reddy, by vzdálené oblasti po celém světě mohly být obsluhovány drony, které by pomáhaly dodávat lékařskou i jinou pomoc tam, kde to dřív nebylo možné. Drony by se mohly používat k boji s obrovskými požáry, přepravovat důležité dodávky těm, kteří jsou zasaženi povodněmi, monitorovat úrodu a mnohem více.

Absolute Composites navrhuje drony z ultralehkých nízkonákladových kompresních materiálů, které poté testuje v terénu ještě před schválením pro používání. Reddy a jeho tým udělali tímto produktem významný krok v procesu vývoje, který je ve stále rostoucí oblasti výroby UAV unikátní.

Pro firmu Absolute Composites jsou zařízení ThinkPad dokonalým nástrojem pro každý krok procesu vývoje. Reddy říká, že je jeho tým stále na cestách. Což je důvod, proč je tak důležité, aby jejich notebooky odolávaly všem překážkám, které během cest vznikají – často i v těch nejtvrdších podmínkách. Když jsou doma v laboratoři, hojně využívají zařízení ThinkPad pro matematické modelování a simulaci.

A pro každý dron, který staví, slouží ThinkPad jako hlavní kontrolor. Při testování dronů načtou na zařízení předem vyvinutou „pozemní řídící stanici“ a potom ji použijí pro ovládání a navigaci UAV ve vzduchu.

Tým pracuje na výrobě dronů, které budou schopny létat skrz zemskou stratosféru, říká Reddy. Takže není žádným překvapením, když se někdy dron ztratí z dosahu. Tým vykresluje souřadnice GPS a zadává instrukce o výšce do zařízení ThinkPad používaného jako pozemní řídící jednotku, aby zajistil, že dron jde přesně tam, kam chtějí, ať už ho vidí nebo ne.

Pro Reddyho je obloha celoživotní inspirací. Inspirací, která přináší technické i finanční výzvy.

Zvolil jsem kompozity, protože to byla přirozená volba pro výrobu dronů. S těmito materiály můžete začít s velmi nízkým kapitálem,“ říká Reddy. „A abych byl upřímný, začínal jsem s investicí asi 40 dolarů.“

Koupil ruční nářadí, uhlíkové vlákno a pryskyřici a v roce 2005 založil obchod ve vlastní kuchyni. To byl začátek projektu, který nakonec vedl ke vzniku Absolute Composites.

Přátelé se ke mně začali připojovat a podporovali mě ze všech stran,“ říká Reddy. V té době v Indii bylo obtížné získat i základní materiály jako rádiový ovladač nebo vrtule.

Bylo pro nás obtížné importovat cokoliv, co se týkalo takové technologie. Spoléhali jsme na příbuzné a přátele z USA. Posílali jsme jim informace a čekali šest měsíců až rok, abychom získali jakékoliv malé vybavení,“ říká.

Nyní jsou pro Absolute Composites věci trochu jednodušší. Ale to neznamená, že Reddy a jeho tým spokojí s tím, co už dokázali.

V současnosti jejich drony vydrží sedmkrát déle v e vzduchu a mohou nést 20krát těžší náklad než kterákoli komerčně dostupná zařízení. Doufají, že budou pokračovat v e vývoji svého produktu a vytváření inovativních řešení pro problémy své i celého světa. Koneckonců, jen obloha je limit.hg

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky