Dostupnější astronomie

7. 5. 2018 | 0

„Nekonečnost vesmíru a nevědomost o tom, co se v něm skrývá – koho by to nezajímalo, že?“ ptá se Gary Fildes, ředitel Kielder Observatory v Northumberlandu ve Spojeném království. Díky umístění observatoře na zelených kopcích v severovýchodní Anglii byl Fildes svědkem nespočtu astrologických fenoménů – od dech beroucích meteorických rojů až k černým dírám, ale ještě nepotkal nikoho jako je Markus Reinert.

Teprve osmnáctiletý student Reinert z Německa, jehož vášní je počítačové programování a astronomie, předčil všechny své vrstevníky. Ačkoli má Fildes vědecké vybavení v laboratoři, které je starší než Reinert, okamžitě objevil Markusův neuvěřitelný potenciál. „Cílem observatoře je zpřístupnit obyčejným zástupcům veřejnosti hledáček velkých dalekohledů a umožnit jim pochopit, jak funguje náš vesmír,“ říká. „To přesně Markus dělá.“

S použitím teleskopu, fotoaparátu a svého spolehlivého notebooku ThinkPad vytvořil softwarový program s dostatečným výkonem pro analýzu hvězd – dokonce i v silně světelně znečištěných prostředích jako je jeho rodné město Mnichov. Jeho práce, i když složená z jednoduchých částí, byla dostatečně průlomová, aby mu pomohla k získání prestižní německé ceny „Jugend forscht“ udílenou mladým talentům. I když je teď velmi populární ve vědecké komunitě, Reinertova vášeň vznikla u jednoduché školní úlohy.

„Začalo to ve škole, když jsem dostal za úkol napsat práci o 15 stránkách na téma aplikovaná matematika.“ vysvětluje Reinert. „Jelikož jsem se zajímal o astrofyziku, rozhodl jsem se tyto dva předměty zkombinovat.“ Mezitím už přiživoval svůj budoucí koníček, který vedl k jeho proslavení. Přesto, stejně jako mnozí obyvatelé města, Reinert narazil na problém světelného znečištění. Dokonce i z rychlého výletu mimo metropolitní oblast Mnichova stále vznikaly rozmazané fotografie a nakonec i zkreslené výsledky.

V průběhu roku vytvořil Reinert algoritmus, který dokázal po vyfotografování hvězd automaticky upravit jas tak, aby vykompenzoval světelné znečištění. Jak uvádí Fildes: „Pokud víte, jak jasný objekt je, můžete vypočítat jeho vzdálenost.“

S filtrem statického šumu a šumu velkých městských světel dokáže Reiner vesmír vykreslit do čistého a jednoduchého obrazu na svém notebooku ThinkPad. Někdo by si mohl myslet, že ego Reinerta bude růst s prvními oceněními a pokroky, ale pokorný vítěz již zmíněné vědecké ceny je pouze jednoduše šťastný, že přispívá vědecké komunitě. .

„To, co tuto soutěž odlišuje od ostatních je, že nevidíme účastníky jako rivaly.“ říká.  „Mnohem více spolupracujeme a vnímáme se navzájem jako partneři v oblasti vědy, kteří se chtějí dozvědět víc o našem vesmíru.“

Nyní studuje Reinert matematiku v kombinaci s fyzikou na mnichovské univerzitě – dva obory, které mu umožňují spojit všechny své odlišné zájmy do jednoho programu. Zatímco každý den přidává ke svým znalostem nové nástroje a techniky, už stihl dokázat, že může dosáhnout astronomických výšin s poměrně jednoduchým vybavením.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky