Michal Blažek v Mercedes-Benz Virtual GP

26. 4. 2018 | 0

Všichni asi známe značky Lenovo, Mercedes-Benz a třeba BenQ. Méně z nás už zná soutěž VirtualGP. A dovolím si tvrdit, že pouze zlomek zná jméno Michal Blažek. V dnešním krátkém článku vám to trochu přiblížím.

 

Začneme tím základním – VirtualGP.

V roce 2013 se podařilo dvojici Vojtěch Novák a Lukáš Redl spojit dva světy. Herní a motorsportový. V dnešní době je e-gaming neustále prosperujícím odvětvím a láká víc a víc (nejen) mladých lidí. Motorsport si zase i přes pozvolný úpadek drží dobrou pověst a je pro spoustu lidí životní motivací. Mezi tyto lidi se řadí například Michal Blažek, k tomu ale později. Co má tedy e-gaming a motorsport společného?

Spousta začínajících závodníku tráví hodiny tréninku na počítačovém simulátoru. Toto řešení nabízí ekonomicky výhodnější řešení pro stáje v podobě počítačového simulátoru. Jistě si dovedete představit finanční náročnost ostrých tréninků na okruhu. Spousta závodních stájí proto hojně těchto variant využívá pro výcvik pilotů, testování strategií či různé testy, které nevyžadují nutné odzkoušení přímo na trati.

Mercedes-Benz Virtual GP Announcement

Všech těchto aspektů si byli Vojta s Lukášem vědomi a využili jich, při tvorbě projektu VirtualGP. V tomto projektu spojili realitu simulátorů, ke kterým přidali profesionální komentátory živých přenosů. Jedná se tak o projekt, ve kterém se jezdci zdokonalují v ovládání vozu a zároveň zažívají určitou úroveň rivality mezi sebou. Pro diváky jsou připraveny přehledné tabulky s výsledky a již zmíněné komentované přenosy samotných závodů a kvalifikací. První tři ročníky se jezdilo pouze v monopostech Formulí. To se tento ročník změnilo a vznikly tři kategorie.

Za celým náročným projektem stojí řada lidí. I díky tomu se těší celý projekt zájmu veřejnosti a spoustě rozhovorům se špičkovými závodníky a profesionálními stájemi renomovaných soutěží, například Formule 1. Vše je totiž do detailu propracováno a budí profesionální dojem.

Letos běží 4. ročník této soutěže. Předchozí ročníky byly sponzorovány v roce 2015 firmou GoldMax, v roce 2016 výrobcem zobrazovací techniky BenQ a loňský ročník (2017) si vzal pod svá křídla Thrustmaster. A jak je již zmíněno, tentokrát je to pod finančním krytí od automobilky Mercedes-Benz. Toto je také jeden z důvodů otevření nových kategorií: vozy třídy GT, a vozy třídy Le-Mans (prototype) plus zůstává Formule Hybrid 2017. Letošní šampionát je tedy rozdělen do tří části. Každá část se pojede v jedné kategorii a bude rozdělena do 4 závodů. Vše se bude odehrávat ve studiích televizního programu RE-PLAY v Praze. Fanoušci se mají na co těšit.

 

Michal-Blažek-Lenovo-LEGION

Michal-Blažek-Lenovo-LEGION

 

 

Michal-Blažek

Michal-Blažek

V úvodu článku jsem zmínil jméno Michal Blažek. Jak tento mladý muž zapadá do tohoto celého? Do letošního ročníku nastupuje spolu se značkou LEGION by Lenovo. I přes jeho poměrně nízký věk (18) se jedná o jednoho z matadorů této soutěže. Působí zde od poloviny první sezóny. Od té doby nasbíral celkově 171 bodů a jeho nejlepší umístění bylo do letošní sezóny čtvrté. Michal původně plánoval ukončit působení ve VirtualGP. V monopostech Formule se necítil příliš dobře, a proto ho letošní ročník příliš nelákal a vypadalo to, že by letos zůstal „pouze“ u opravdového rally a boj o počítačové zlato by přenechal jiným. Mimochodem, závodění se Michal věnuje už od svých pěti let a je intenzivně podporován svou rodinou vlastnící rallycrossovou firmu. Nicméně rozhodnutí rozšířit letošní sezónu o třídy GT a Le-Mans (prototype) změnilo Michalův názor, a proto letos nastoupil pod vlajkou Lenovo. Podle jeho vlastních slov se na sezónu těší a letos plánuje konečně dosáhnout na pódiová umístění. A jeho slova se velmi brzy naplnila. V první kategorii (vozy GT – konkrétně Mercedes AMG GT3) se v prvních dvou závodech umístil na třetích místech, a získal tak 30 bodů. Na druhého Petra Doležala (stáj SECCO+) ztrácí jediný bod a proti Vojtěchu Polesném (stáj Predátor) má náskok dvou bodů.

 

 

Sezóna je tedy na svém začátku a uvidíme, jak se bude vyvíjet dál.

Novinky můžete sledovat přímo na stránce projektu: http://www.virtualgp.cz/cs/

Aktuální výsledky jsou zde: http://www.virtualgp.cz/aktualni-sezona/vysledky-2018/

Michalovi fandíme a přejeme mu vysněné pódiové umístění a mnoho zážitků.

 

Aktualizace k 30.4.2018

Michal je aktuálně na druhém místě celkového pořadí.

Gratulujeme!

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky