Harmonie v úlu: sledováním úlů k lepšímu zemědělství

26. 4. 2018 | 0

Dobrý nápad může přijít kdykoliv, ale nápad Bryana Hoyta přišel v ten nejlepší možný čas. Když se v letadle vracel do svého rodného města v Christchurchu na Novém Zélandu, zjistil, že sedí vedle zkušeného včelaře. To, co začalo jako přátelský rozhovor, se rychle změnilo ve velkou vizi, která má velký dopad na celosvětové zemědělství.

Jako včelař potřebuješ přesně vědět, co se děje ve tvé kolonii, ale mnohé z úlů jsou vzdálené stovky kilometrů,“ říká Hoyt. „Ačkoli má práce včel neuvěřitelný dopad na náš moderní svět, praktiky používané k monitorování jejich činnosti jsou stále zastaralé.“

Nedlouho poté, co letadlo přistálo, už Hoyt vymýšlel možná řešení monitorování úlů. Jako zakladatel společnosti Brush Technology, internetové designové společnosti, ví moc dobře, jak mohou technologie vylepšit a usnadnit život. Po několika dlouhých nocích strávených nad průzkumy trhu a rozhovory se svými bratry a obchodními partnery, Benem a Berwynem, založil Hoytův tým Hivemind, satelitní systém monitorování úlů.

Kromě rekreačních a profesionálních včelařů by tato technologie mohla mít obrovský globální dopad. Více než třetina světových potravin je závislá na opylování. Včely opylují více než 70 druhů plodin, vyrábějí 6 000 tun medu a podílí se na světové ekonomice více než 350 miliardami dolarů. Nicméně z nějakého důvodu, na který se výzkumníci stále snaží přijít, jsou kolonie včel v hlubokém úpadku.

Tým výzkumníků má velkou motivaci k inovacím, ale musí čelit také nečekaným problémům. Ve venkovských zemědělských oblastech na Novém Zélandu, které jsou vystaveny vlivům počasí a nedostatku elektřiny, náš tým čeká hned několik výzev.

Muselo to být vodotěsné, neuvěřitelně odolné a snadno použitelné řešení pro lidi, kteří se obvykle nevyznají v technologiích,“ říká Hoyt. „Když navrhujete dobrý produkt, poznáte to třeba tak, že si začnete klást otázky typu: „Co když si na to stoupne kráva? Můžeme vymyslet řešení odolné proti krávám?“

Technologie, kterou Hoyt používá u Hivemind, musí být stejně odolná a responzivní jako jeho produkty. Ať už pracuje v terénu nebo vyvíjí v kanceláři, jeho ThinkPad slouží jako spolehlivý výzkumný asistent.

Několikrát jsem seděl s mým notebookem ThinkPad v dešti a shromažďoval data v terénu připojený přes satelit k řadě úlů – což zní jistě zábavně,“ směje se. Navíc ThinkPad ztělesňuje filosofii „prostě to funguje“, kterou se Hoyt snaží praktikovat ve své vlastní technologii.

Po mnoha měřeních a několika rozhovorech s místními včelaři vytvořil Hoyt a jeho tým bezdrátové váhy a senzory, které lze umístit pod úl. Při komunikaci se satelitními rozbočovači jsou zařízení schopna změřit téměř všechny veličiny, a pak posílat aktuální informace přímo do telefonu nebo počítače.

Na začátku jsme sledovali hlavně hmotnost úlu, která ilustrovala, kolik medu se v něm vyrobí,“ říká Hoyt. „Ale během určité doby jsme přidali nové senzory pro záznam vlhkosti, srážek, populace včel a aktivity uvnitř úlu.“

Pro profesionály nejsou tyto údaje jen zajímavostí, ale jsou nástrojem, který jim může ušetřit tisíce dolarů. V jednom případě obědval místní včelař po celém ránu sbírání medu na poli. Najednou dostal upozornění od Hivemind, které ukázalo nečekaný a drastický pokles váhy jeho úlu. Rychle si oblékl včelařský oblek a ochranu hlavy, vylezl ven a zjistil, že roj vos útočí na úl a krade včelám jejich těžce získaný med. Díky okamžitému upozornění byl schopen obnovit úl v plném rozsahu.

Pro nás to je to, o co se stále snažíme: zlepšovat kvalitu života lidí a v průběhu toho udělat svět lepším místem,“ říká Hoyt. „Ano, my vedeme podnik, ale naší motivací je láska k životnímu prostředí a zemědělství.“

Opylování je hůře měřitelný proces než produkce medu, ale pokud Hivemind o něčem vypovídá, tak o schopnosti se časem vyvíjet a přizpůsobovat. „Musíme se naučit rozvíjet udržitelnější zemědělské postupy a klíčovým faktorem při hodnocení těchto alternativních metod bude schopnost přesně sledovat a kontrolovat stav úlu,“ říká Hoyt. „Více než problémem z hlediska prodeje se toto stane problémem životního prostředí pro všechny.“

Propojení zemědělství a technologie je stále poměrně na začátku a Hivemind patří mezi první průlomové cesty v tomto úrodném sektoru. Již nyní bratři Hoytové přemýšlejí o nových způsobech, jak zlepšit svou technologii, doplňovat své satelitní systémy o možnost WIFI a přidat vodotěsné reproduktory, které oznamují hmotnost úlu. Vzhledem k tomu, že Hivemind byl vymyšlen ve výšce 40 000 stop nad zemí, je pro bratry Hoytovy limitem už jen opravdu nebe.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky