Lenovo Tech World 2017: ve znamení umělé inteligence

22. 7. 2017 | 0

Lenovo v Šanghaji uspořádalo letošní konferenci Tech World 2017, která se nesla v duchu umělé inteligence, propojených a chytrých zařízení. Pojďme se v rychlosti podívat, o čem se mluvilo!

Významní globální hráči (či lídři, chcete-li) na poli IT se nejenom účastní oborových konferencí, jako je IFA, MWC, CES, ti největší pořádají také vlastní konference, kde představují – mimo jiné – vize budoucnosti a v podstatě také směr, kterým se dále chtějí ubírat. Jelikož si Lenovo svou vstupenku do kategorie lídrů a inovátorů odvětví zasloužilo dávno také, začalo organizovat svou (dnes již můžeme říci) tradiční, každoroční konferenci také, pod názvem Lenovo Tech World.

Tech World 2017 Show Opener

Lenovo goes BIG with this Tech World show opener.

Ten letošní třetí se konal v Šanghaji a, jak už špičky Lenova avizovaly, nesl se v duchu umělé inteligence, ale obecně propojených systémů a na nich postavených „učících se“ technologií a chytrých zařízení. To ostatně po akvizici a stabilizaci x86 serverové divize IBM v rámci portfólia Lenovo na straně páteře a Motoroly na straně zařízení dává rozhodně smysl.

Vize Lenova pro umělou inteligenci

CEO Lenova, Yuanqing Yang (též běžně přezdívaný YY), ve své úvodní řeči nastínil vizi společnosti pro umělou inteligenci. Jistě, nepřichází s ničím, co bychom ještě neslyšeli, ale myšlenky jsou to samozřejmě platné – umělá inteligence prošla obrovským vývojem vpřed a především v posledních několika letech se tento vývoj také zhmotnil do podob autonomních aut, počítačových soupeřů, kteří konkurují nejlepším lidským hráčům, či chatovacích botů, u kterých velká část lidí nepozná, že nejsou živí. Umělá inteligence je tedy mezi námi, překvapení a úžas je za námi, teď už prostě chceme víc. YY přirovnává umělou inteligenci k parnímu stroji průmyslové revoluce, protože její možnosti a potenciál, jak může změnit naše životy, je obrovský.

Představte si přístroje či dopravní prostředky, které vám rozumí a přirozeně s vámi komunikují. Představte si domov, který automaticky přizpůsobí teplotu, osvětlení nebo stínění oken lidem, kteří jsou právě v místnosti. Analýzu globálních dat ve firmách, na základě které je možné predikovat trh nebo přizpůsobit návrh výrobku. Učící se dopravní síť ve městech, která na základě analýzy provozu automaticky upravuje nastavení semaforů.

Pro anglicky mluvící skvělé video – děti hovoří o robotech a umělé inteligenci:

The Future Predicts The Future

As we’re gearing up for Lenovo Tech World, we asked the future generation to predict the future of tech. #LenovoTechWorld http://www.lenovo.com/techworld.

Zároveň zažíváme období přesunu z internetu v počítači k mobilnímu internetu (a to už dokonce díky pokrytí LTE i u nás v Česku) – zvykáme si a je pro nás běžné namísto počítače používat mobilní zařízení, jejichž možnosti nám rozšiřují servery a cloudy pohánějící vyhledávání, ale také sofistikovanější, učící se systémy, jako jsou hlasové asistentky a samozřejmě (začínající) rozšířené či virtuální reality. A o to větší je poptávka po výkonných, pružných a inteligentních datových centrech.

A proto se Lenovo nebude zaměřovat už jen na počítače, ale veškerá výpočetní zařízení, která pomohou chytrým telefonům, osobním cloudům, ale také interaktivním technologiím, jako jsou zmíněné reality, takříkajíc roztáhnout křídla.

Ukázky umělé inteligence

Šanghajská společnost NIO vyvíjí a vyrábí elektromobily, ovšem ne ledajaké. Díky spolupráci s Lenovem – jako zákazník i partner – společnost vyvinula nejrychlejší elektromobil na světě, NIO EP9 s maximální rychlostí přes 313 km/h. Automobil vznikl také díky investici společnosti Lenovo a je navíc vybaven umělou inteligencí, která je schopna vozidlo obsluhovat. Dále je ve vývoji další koncept, rovněž s autonomním režimem, NIO EVE, který má představovat autonomní elektromobil budoucnosti.

Electric Car Future Tech: 313 km/hour & Autonomous Driving

We check out two amazing cars from Nio. EP9 is the world’s fastest electric car and Eve is a concept car with an AI-based autonomous driving option. #LenovoTechWorld

Lenovo také ukázalo asistentku CAVA, která ja založená na učících se algoritmech, dokáže rozpoznat uživatele, na základě toho blokovat zobrazení informací a notifikací pouze na zařízení registrovaným uživatelům, poskytovat inteligentní upozornění (např. objednejte si včas taxík na letiště, pokud vám letí letadlo) nebo informace na základě okolností (např. nabízet program kin v okolí, pokud píšete kamarádovi o plánech na večer).

CAVA Intelligent Virtual Assistant

Kyron Whitfield tells us all about CAVA which is an intelligent virtual assistant solution programmed with state of the art, deep learning algorithms, contextual awareness, natural language technology and even facial recognition tecnology. #LenovoTechWorld

Mezi další zajímavosti, které byly k vidění, patří systém chytrého sdílení kol v Šanghaji pomocí QR kódů, mobilní aplikace a kol se zámky připojenými k síti (načtete QR kód, zadáte PIN a kolo se odemkne – můžete vyrazit).

Chytrá zařízení

Na Tech World 2017 jsme – jako vždy – mohli také vidět pár konceptů od Lenova a partnerských firem. Jedním z nich je chytré triko Lenovo „SmartVest“, které skrze deset senzorů monitoruje vaši tělesnou aktivitu, již dokáže synchronizovat s vaším chytrým telefonem a účinně předcházet srdečním a kardiovaskulárním problémům.

Our „SmartVest“ Tracks Health Data So You Can Live Better

Can new tech have a real, positive impact on our health? We’re betting on it with this medical-grade wearable concept straight from our labs. #LenovoTechWorld

Koncept brýlí pro rozšířenou realitu daystAR (rovněž od Lenova) představuje plně bezdrátový set založený na otevřené AR platformě Lenovo s funkcí ovládání gesty, 3D projekce, překrývání reálného světa, rozpoznávání prostředí a objektů nebo vzdálené pomoci. Jako demo si návštěvníci Tech Worldu 2017 mohli vyzkoušet simulátor údržby proudového motoru.

daystAR All-In-One AR Headset

Lenovo’s Disha Sharma provides an overview on daystAR, Lenovo’s All-In-One AR Headset. It’s a futuristic cable free headset which runs on Lenovo’s open source AR platform. #LenovoTechWorld

Zajímavě vypadalo zařízení SmartCast+, což je chytrý reproduktor rozšířený o projektor promítající na stůl s funkcí rozpoznávání obrazu, interakce se zařízením je tak nejenom zvuková, ale také obrazová, a to obousměrně.

K vidění byl ale také robotický číšník (Vzpomínáte na Číslo 5 žije? „Káva prosím, podává se káva! Chlebíčky, jednohubky, …“) nebo robot řešící hlavolam Rubikovy kostky.

A co dále mimo umělé inteligence?

Ne vše se točilo jen kolem umělé inteligence a konceptů budoucnosti. Lenovo v Šanghaji překvapivě představilo Yoga Book s Windows v nových barvách – bílé a červené (sláva! Ne, že bych neměl rád černou, ale zařízení, jako je Yoga Book, barvy prostě chyběly), který – alespoň podle fotek – doznal pár drobných viditelných změn, jako je vizuálně trochu jiné pero nebo mírně odlišný potisk klávesnice. Ostatně posuďte sami…

No a úplně posledním překvapením na závěr bylo oznámení spolupráce Lenova a Disney na AR zážitku (bez jakýchkoliv dalších informací v tuto chvíli) Star Wars: Jedi Challenges (více zde).

Star Wars: Jedi Challenges Sneak Peek

Star Wars: Jedi Challenges is coming soon for you. This video watch you should. Sign up at www.jedichallenges.com

Co na letošní Tech World říkáte? Zaujalo vás směřování Lenova? A nebo jen ukázané koncepty? Podělte se v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky