Lenovo Legion Y720: recenze

12. 7. 2017 | 0

Už na letošním veletrhu CES v Las Vegas představilo Lenovo nové notebooky spadající do řady Y s označením Legion. V březnu letošního roku byly oba notebooky (Legion Y 520 a Legion Y 720) se spoustou příslušenství představeny na tiskové konferenci v jednom pražském hotelu. Spousta výkonu v lehce přenositelném notebooku zní přeci jen dobře, obzvlášť pokud je člověk poměrně často mimo domov a chce si pořádně zahrát. Není snad ani nutno říkat, že od chvíle, co jsem ho viděl, mne svrběly prsty chutí si ho pořádně vyzkoušet.

A teď se mi konečně dostal do rukou jeden ze zástupců této řady Lenovo Legion Y720, tedy výkonnější z výše zmíněné dvojice.

Design

U modelu Legion Y720 Lenovo zůstalo u již známého černo-červeného vzhledu série notebooků Y. Kovová záda obrazovky jsou pokryta černým šrafovaným vzorem, v jehož středu se královsky vyjímá rudé Y. Rudý symbol příslušnosti k herní rodině mírně vystupuje nad zbytkem zad displeje a je na omak příjemně hrubý. V horním rohu je pak matně černé logo Lenovo.

Y720 logo

Y720 logo

Pant se nachází uprostřed těla notebooku, tak jako tomu bylo již u modelu IdeaPad Y700. Pant displeje drží pevně a nijak se neviklá, což navíc okamžitě evokuje představu silného a výkonného herního stroje. Já osobně mám však stále pocit, jako by se měl displej najednou odlomit, ale odolal veškerému přenášení a třasu, kterému jsem ho vystavil.

Pohled na pant

Po otevření víka okamžitě upoutají masivní červené reproduktory, potažené černou kovou mřížkou. Na spodní straně notebooku je stejně vypadající trojúhelníkový subwoofer Dolby Atmos.

Kolem touchpadu je výrazný červený okraj. Tělo notebooku kolem klávesnice je matné a bohužel, pokud se vám potí při hraní dlaně, bude to na něm vidět. Na omak je ovšem velmi příjemné, a i přes to, že není z kovu, je chladivé.

Zadní stranu notebooku pak pokrývá masivní žebrování chladícího systému.

Displej a zvuk

Začněme tedy u 15,6“ IPS displeje s Full HD rozlišením. K dispozici by měla být i varianta s 4K displejem, ale ten bohužel nebyl součástí testované konfigurace. Displej má příjemný pozorovací úhel, takže není problém kamarádovi rychle ukázat, jak skvěle vypadá vaše herní postava, ale v takovém přednáškovém sále by zcela jistě upoutal více pozornosti, než by se vám líbilo. Jediné, co mi trošku kazí celkový dojem, jsou velké okolní rámečky.

Nad displejem je usazená webkamera a dva mikrofony s funkcí potlačení šumu. Kamera má dobrý obraz a celkem obstojně si poradí i se světlem ze stolní lampičky.

O výborný zvuk se stará dvojice 2W reproduktorů JBL a 3W subwoofer se zvukovou technologií Dolby Atmos. Musím říci, že zvuk je výborný a reproduktory umí hrát i pořádně nahlas. Na kvalitě zvuku se značně podílí právě subwoofer pod klávesnicí. Navíc je notebook vybaven i softwarem Dolby Atmos, na kterém lze přepínat profily pro hranou hudbu. Ale u hraní her, jako například Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, bych stejně doporučil sluchátka s prostorovým zvukem.

Klávesnice a touchpad

Nízko profilová klávesnice je pod prsty velice příjemná a tichá. Horní řada kláves s klíči F1-12 ukrývá jako obvykle užitečné funkce – od ovládání hlasitosti až po vypnutí webkamery.

Trošku nestandartní je umístnění kláves PgUp, PgDn, End a Home pod šipkami místo nad numerickou klávesnicí, stejně tak umístění NumLock v levém spodním rohu vedle nuly.

Při hraní jsem ocenil klávesu pro rychlé nahrávání videa, která je vedle pravého Ctrl. Nahrávání videa se sice dá spustit i libovolnou klávesovou zkratkou, ale takhle je to přeci jenom mnohem pohodlnější a pohotovější.

Klávesnice disponuje třemi volitelnými režimy s 19 nastavitelnými barvami. Barevné kombinace jdou bohužel nastavit pro 4 oddělené bloky a nepodporuje nastavení barev pro samostatné klávesy, ani třeba pro blok WSAD. Možnost nastavení vlastní barevné kombinace je sice hezká, ale vzhledem k omezení nepřináší žádnou skutečnou výhodu.

Touchpad je klasický matný čtvereček. Na rozdíl od zbytku vnitřního těla na něm nejsou otisky prsů tak moc vidět. Jako vždy podporuje množství prstových zkratek pro ovládání prohlížení atd. Nemile mě překvapilo, že po delším hraní, kdy se tělo notebooku pod klávesnicí zahřálo občas touchpad vynechával.

Lenovo Nerve Sense

Nastavování barevných profilů klávesnice probíhá stejně jako několik dalších věcí přes předinstalovanou aplikaci Lenovo Nerve Sense.

Kromě již zmiňovaných profilů podsvícení klávesnice tato aplikace nabízí ovládání několika dalších užitečných prvků respektive jejich zapínání a vypínání.

Mód extrémního chlazení vytočí obrátky větráčků na maximum, čímž sice zvýší jejich efektivitu, ale i nepříjemně zvýší jejich hlučnost. Což pokud hrajete se sluchátky ani vadit nemusí, ale ostatní lidé v místnosti vás rozhodně nepřeslechnou.

Dalším nastavením je režim Priorita sítě. Pokud je tento režim aktivní dostane jakákoliv právě hraná hra prioritu v síťové komunikaci, takže se nestane, že by se hudba z Youtube začala drasticky projevovat ve stabilitě oblíbené online MMO hry.

Kontrola nechtěných dotyků. No zní to jako ochrana před deviantem ze sousedství, ale v jistém slova smyslu to tak i je. V tomto režimu je totiž deaktivovaná klávesa Windows a touchpad, takže nemůže nastat ona klasická situace, kdy v zápalu boje ruka sjede a člověk se najednou ocitne v nabídce start.

Poslední možností je zapnutí/vypnutí vylepšení zvuku za pomoci aplikace Dolby.

Na druhé záložce lze pak nalézt archiv nahraných videí, tak i nastavení záznamu obrazovky. V tomto menu lze nastavit nahrávání audia z mikrofonu, nahrávání pohybu myši a je zde i malá červená tečka symbolická pro video záznam. Kromě toho lze nastavit počet snímků za vteřinu (FPS) a kvalita videa.

Konektivita

Co se týče síťového připojení disponuje notebook již klasickým vyklápěcím RJ-45 (LAN) konektorem. Dále pak WIFI standardu 802.11 ac.

Dále je notebook vybaven třemi USB-3 konektory, jedním konektorem Thunderbolt (pro který jsem zatím nenašel využití) a HDMI portem a jedním DisplayPortem.

 

Kromě toho je notebook vybaven kombinovaným jackem. U mých externích reproduktorů GX Gaming docházelo k hroznému šumu / zpětné vazbě mezi reproduktory a notebookem, u sluchátek bylo všechno v pořádku. Nutno říci, že sluchátka nemají vlastní zesilovač, a tak šum mohl způsobovat právě ten.

A pak samozřejmě Bluetooth 4.1 pro připojení například bezdrátových reproduktorů nebo třeba mobilního telefonu.

Hardware a výkon

  • Procesor: čtyřjádrový Intel Core i7 2,8Ghz
  • RAM: 16GB DDR4
  • Grafická karta: NVIDIA GeForce GTX 1060 6GB
  • Úložiště:
    • 256 GB SSD
    • 1 TB HDD

V uvedené konfiguraci se jedná o téměř nejvyšší dostupnou variantu tohoto notebooku. Jediné, v čem si lze polepšit, je mít více úložného prostoru na obou discích a 4K display.

Pro hraní her se jedná o více než dostačující výbavu. Vzhledem ke grafické kartě a množství RAM paměti si zahrajete i nejnovější tituly s rozumným nastavením na 60 FPS. Dále vzhledem ke grafické kartě má notebook Virtual Reality certifikaci.

Výdrž baterie je udávána až 5 hodin, ale v realitě při běžném procházení internetu, sledování videa a posloucháni hudby jsem se dostal na zhruba 3 hodiny. Při hraní je nutností hrát s připojenou nabíječkou, tedy pokud si chcete užívat plný výkon stroje.

Mezi notebooky se také pochopitelně řadí k těžším vahám – 3,2 kg se v batohu rozhodně neztratí, ale na druhou stranu stále lehčí a přenositelnější než klasický počítač.

Vyvstává samozřejmě otázka, jak se takový výkon ve stísněných podmínkách notebooku uchladí.

Ještě něco málo herních testů.

Chlazení

Grafická karta a procesor jsou chlazeny dvojicí větráků, což je na poměry notebooků poměrně nezvyk, na druhou stranu u herního stroje nutnost. Při běžné práci jsou tiché, i když o něco hlučnější, než jsem zvyklý od jiných notebooků Lenovo.

Při testování stroje jsem hrál loňské tituly Tom Clancy’s The Division a Overwatch. Zhruba pět hodin do celodenní herní session jsem si sundal sluchátka a chvíli poslouchal hlasitě hlučící větrání. Nechal jsem tedy změřit teplotu na PC a k mému příjemnému překvapení jsem naměřil na procesoru 68 °C a na grafické kartě 64 °C. Hodnoty jsou to na notebook poměrné nízké po pěti hodinách hraní.

Na večer po dalších asi pěti hodinách se teplota vyšplhala k 75 °C na procesoru a grafické kartě. Chlazení je tedy efektivní, ale bohužel se musíte smířit s chlazením, které je slyšet. V režimu extrémního chlazení pak Legion přehlušil chlazení Cooler Master v ručně postaveném stolním počítači spolubydlícího.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky