Lenovo IdeaCentre AiO 510 – příjemné překvapení

31. 7. 2017 | 0

Vzhled a konstrukce

Na první pohled pravděpodobně ani nepoznáte, že se jedná o AiO počítač a ne o obyčejný monitor. O tom vypovídá pouze váha celého přístroje a také jeho tloušťka, ale i ta je překvapivě nízká a působí ještě lépe díky zužujícím se okrajům.

Počítač sám o sobě váží skoro 6 kilogramů, takže to není žádný drobeček a obavy z konstrukce jsou na místě. Osobně jsem se zejména bál, jak stabilní bude takový počítač na poměrně tenké noze, která se u stolu rozděluje do tvaru písmene V. Vzhledem k tomu, že to byla moje první zkušenost s počítačem konstrukce AiO, tak mě příjemně překvapilo, že noha i její spodní část jsou z kovu a počítač je naprosto stabilní, ať už je monitor v jakémkoliv úhlu.

Displej má příjemně tenké rámečky až na spodní hranu, kde se nachází stereo reproduktory a také webkamera. U té mi trochu chyběla stavová dioda, která by jasně indikovala její používání.

Celkově design musím pochválit, tenké rámečky a tenká noha počítače působí elegantně a na stole určitě ostudu neudělají. Možná je trochu škoda, že veškeré šasi jsou plastové, ale vzhledem k rozměrům a váze počítače se nedá očekávat častá manipulace.

 

Obsah balení

V balení kromě počítače naleznete také myš a klávesnici. Bohužel obě tyto periferie jsou špatné. Respektive, myš má tři tlačítka (pravé, levé a kolečko) a naprosto neergonomický tvar. Klávesnice je zase nepříjemně nízká, rozložení tlačítek není nic moc a navíc při intenzivnější práci vydává „pružinové zvuky“, což je dost nepříjemné. Jsem si skoro jistý, že každý, kdo bude na počítači trávit více než hodinu denně, si tyto periferie vymění.

 

Přeinstalovaný software

V přeinstalovaných Windows 10 Home najdeme poměrně velké množství přeinstalovaných programů, a to nejen od Lenova, ale i od dalších firem. Většiny z nich si pravděpodobně ani nevšimnete, ale některé se vám od prvního zapnutí připomínají, jako například Lenovo Companion, Lenovo App Explorer nebo McAfee.

Obraz a zvuk

O obraz se stará 23″ FULL HD IPS displej, jehož podání barev je poměrně dobré. I pozorovací úhly jsou dobré, ale občas jsem měl pocit, že při zobrazení některých barev se odstíny v rozích liší od těch ve středu obrazovky. Z nějakého důvodu (pravděpodobně kvůli velké úhlopříčce a velkému úhlu, do kterého se dá monitor natočit) jsem měl chuť občas použít dotykové ovládání, které se v některý modelech AiO počítačů vyskytuje, v tomhle bohužel chybí.

Pod obrazovkou se nachází reproduktory, které mají slušný výkon. Nemají problém ozvučit středně velkou místnost.

Konektivita

Konektivita počítače je slušná, konektory najdeme hned na dvou místech. Jedna část je na zadní straně, kde najdeme napájecí port, ethernetový port, trojici USB 2.0 a dvojici HDMI pro vstup a výstup. Na levé straně pak najdeme zbylé konektory. Jedná se o dvojici USB 3.0, čtečku SD karet a čtyřpólový 3,5mm Jack. Bezdrátově tento model komunikuje pomocí  WiFi 802.11ac a Bluetooth 4.0.

Překvapilo mě, že se dá počítač používat zároveň jako monitor i počítač. Tím chci říct, že využití HDMI vstupu nesnižuje funkci počítače jako takového, takže můžete nechat počítač pracovat (referovat, instalovat, stahovat) a připojit si na HDMI vstup nějaký film nebo seriál například ze stroje s menším monitorem, a počítač tak bude pracovat a zároveň fungovat jako obyčejný monitor.

 

Konfigurace a výkon

Na recenzi jsem měl zapůjčenou nevyšší konfiguraci s Intel Core i5 (6400T), 8 GB RAM a grafickou kartou GeForce GT940MX od Nvidie. Řekl bych, že od AiO počítačů se nějaký extra výkon nečeká (i když se vyrábí i herní modely, viz. Lenovo AiO Y910). Předpokládám, že lidé, kteří si tento počítač koupí ho chtějí hlavně na internet, filmy, práci a maximálně hry pro děti, což tato konfigurace hravě zvládne. Dokonce zvládne i pár let staré hry, ale u nich už jsou dost slyšet ventilátory.

Žádná z konfigurací neobsahuje ani SSD, což je škoda, na druhou stranu si myslím, že za cenu kolem 20 tisíc jsme dostali maximum, co se za tuto cenu dá sehnat. Myslím, že v porovnání s notebooky za podobnou cenu tento typ počítače vítězí už kvůli rozlišení a typu displeje.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky