Aktuální mix: Lenovo a VR, Mixed Reality a Windows 10 ARM

4. 6. 2017 | 0

V květnu proběhlo hned několik důležitých oznámení a událostí, které by vám neměly uniknout – Lenovo ukázalo samostatný VR headset pro Google Daydream, dostupný headset pro Mixed Reality od Microsoftu a taky se oficiálně pasovalo mezi partnery Microsoftu pro Windows 10 ARM.

Autoři blogu jsou momentálně natolik vytíženi novými zařízeními, testy nové generace ThinkPadů, telefonů Moto, ale také herních strojů a doplňků Lenovo, že na novinky v podobě oznámení prostě nezbývá mnoho času. Květen na ně však byl bohatý, zvlášť zajímavé budou pro ty, kteří jsou zapálení do nových nastupujících technologií, jako jsou různé reality (virtuální, rozšířené) nebo transformace přenosných počítačů, jak je známe. Pojďme se v krátkosti na tato témata podívat!

Headset Lenovo pro virtuální realitu Daydream od Google

Lenovo a Google se mají rádi, o tom není sporu. Důležitější je však fakt, že jejich spolupráce doopravdy přináší ovoce – zářným příkladem budiž úspěšná spolupráce na projektu rozšířené reality Tango, ze kterého vzešlo unikátní zařízení Phab 2 Pro. Nyní společnosti opět spojily síly, díky čemuž mohlo Lenovo představit samostatný headset (brýle) pro Google Daydream.

Daydream je virtuální realita od Google. Doposud však byla výsadou mobilních telefonů s Androidem, kde jste mohli najít předinstalovanou aplikaci Daydream, která vám skrze displej mobilního telefonu zobrazovala virtuální realitu, jež pomocí senzorů samotného telefonu sledovala pohyb telefonu a okolí. Do jisté míry je to podobný princip jako projekt Tango na Phab 2 Pro, avšak v tomto případě na výrazně jednodušší úrovni – namísto promítání objektů do prostoru a reálného světa kolem vás v tomto případě obraz virtuální reality zcela překrývá svět reálný, senzory aplikace používá pouze na správnou reprezentaci pohybu a polohy zařízení, abyste měli iluzi, že displej telefonu je kukátkem do jiné reality, jiného světa Daydream.

A co že je na headsetu od Lenova tak zajímavého? Přestože se o něm zatím mnoho neví, protože je stále v aktivním vývoji, jeden zásadní fakt jej odlišuje od ostatních VR řešení – pokud se dnes chcete ponořit do virtuální reality, nákup headsetu („helmy“) je jen prvním (a obyčejně nákladným) krokem. Následuje obvykle obdobně drahé PC, příprava místnosti, rozestavění senzorů, kalibrace… V případě samostatného headsetu Daydream od Lenovo musíte udělat jen krok první – koupit headset. Ten již funguje samostatně, protože využívá vlastní hardware i senzory.

Nechme se překvapit, jak bude projekt pokračovat, nicméně představa virtuální reality bez otravných drátů, které omezují, externích senzorů, jež je nutné správně nastavit, mi zní opravdu velmi sympaticky a najednou by mohla mít taková technologie možnost vymanit se z běžného chápání „to je pro ty nadšence“ a namísto toho být vnímána podobně jako tablet nebo telefon, jako něco, co není „divné“, ale běžné a pohodlné. Něco, co funguje bez toho, abychom se přizpůsobovali my.

Levný headset pro Windows Mixed Reality

Už od představení HoloLens Microsoft dával jasně najevo, že technologie rozšířených realit mu nejsou cizí a chce na tomto trhu udělat jasně viditelnou značku. Tuto snahu nyní také spolu s Lenovem prohlubuje – původní Windows Holographic se přejmenovalo na Windows Mixed Reality (mixed ve smyslu smíšená), což je celá platforma, která si klade za cíl nativně integrovat různé technologie realit přímo do Windows 10 včetně API pro vývojáře v univerzálních Windows aplikacích (UWP), čili potenciálně do drtivé většiny počítačů (a tabletů, telefonů a konzolí) na světě.

Po velmi drahém zařízení HoloLens, které samozřejmě nikdy nemělo ambice uchvátit běžného zákazníka, naopak sloužilo jen jako ukázka toho, co technologie Mixed Reality nabízí, přichází partneři se svými vlastními headsety. Jedním z nich je přirozeně také Lenovo, které se snaží technologii masově prosadit. Na Computexu jsme tak mohli zahlédnout headset od Lenova. Ostatně Lenovo ho ukazovalo už začátkem roku, tenkrát se o něm nic nevědělo, a tak nevzbudil v podstatě žádné ohlasy. Ani v tomto případě se toho moc neví a na informace si musíme počkat, jedno je však jisté – Mixed Reality headset od Lenova bude extrémně cenově dostupný a na trh by se měl dostat během tohoto roku.

„Cenově dostupný“ je přesně to, co virtuálním a rozšířeným realitám chybí, aby se uchytily. Na rozdíl od helem s desetitisícovými cenovkami (které musíte doplnit o další hardware za desetitisíce) se tak zdá, že Mixed Reality s náhlavní soupravou od Lenova by mohl mít reálnou šanci uspět a dosáhnout masového přijetí. Uvidíme, ale je to velká šance, která má víc než reálnou naději na úspěch – však se podívejme na PlayStation VR, které si získalo mnoho zákazníků právě proto, že je cenově dostupné. Nicméně oproti „helmě“ od Sony není headset Lenovo pro Mixed Reality spřažený s žádným konkrétním hardware, službou nebo uzavřenou platformou.

Windows 10 ARM zařízení od Lenova

Microsoft koncem minulého roku docela zásadně překvapil, když oznámil Windows 10 pro ARM. Co to je a proč by vás to mělo zajímat? Od nepaměti (dobře, přeháním, ale myslím, že si rozumíme…) se svět výpočetních technologií z hlediska hardware dělil na plnohodnotná PC (a notebooky) pro každou vážně myšlenou činnost, která používají procesory typu x86, no a „ta zařízení na hraní a zábavu“, jak jsou mobilní telefony nebo tablety, kde najdeme procesory s architekturou ARM. Software (operační systém, ale i aplikace) pro x86 nelze spustit na ARM zařízení a naopak – jedná se prostě o zcela odlišný hardware, který (jednoduše řečeno) nemluví stejným jazykem.

No a Microsoft nyní přichází s Windows 10 pro ARM (což je jakási náhrada za neúspěšné Windows RT, na které, prosím, všichni zapomeňme a už nikdy o nich nemluvme, ano?), což jsou klasické Windows 10 pro zařízení s procesory ARM, jež na takovém zařízení dokáží skrze pokročilé systémy emulace spouštět plnohodnotné x86 aplikace. Jednoduchý příklad z praxe: teoreticky na telefonu s Windows, který připojíte ke klávesnici a myši, můžete spustit plnohodnotný a nijak neupravený Adobe Photoshop. Nebo třeba Office, Total Commander a klidně i klienta pro SAP.

A to je právě ten obrovský rozdíl mezi propadákem v podobě Windows RT a nyní přicházejícím Windows 10 pro ARM – Windows RT byla speciální edice Windows 8, která podporovala pouze instrukční sadu ARM. Jak systém, tak všechny aplikace musely být přímo pro ARM napsané. Jinými slovy běžnou Windows aplikaci (jako je Photoshop) nebylo možné ani nainstalovat ani spustit. Windows 10 pro ARM je systém nativně využívající instrukční sadu ARM, který skrze emulaci dokáže bez omezení spustit všechny Windows aplikace (jen pro zajímavost, jedná se o emulaci stylem „Windows nad Windows“).

Koncem tohoto roku (ve čtvrtém kvartále) se začnou na trhu objevovat zařízení s Windows 10 pro ARM (kterým se nyní obvykle říká „mobilní PC“) postavené na procesoru Qualcomm Snapdragon 835, poskytovat mají dlouhou výdrž na baterii, LTE připojení, no a – jak jsme si řekli – vedle dotykových aplikací také podporu pro plnohodnotné x86 či Win32 aplikace. Microsoft sice již před půl rokem ukazoval Windows 10 pro ARM na telefonu s Windows se starším procesorem Qualcomm Snapdragon, nicméně podporován bude pouze nový čipset 835 (z logických ekonomických důvodů).

Lenovo jako jeden z prvních a největších partnerů připravuje vydání jednoho takového zařízení. Tohle je pro mě skvělá zpráva a už se těším, až se mi dostane do ruky!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky