Miix 720: malý tablet s velkým výkonem

4. 5. 2017 | 0

‍Když Microsoft v roce 2012 představil svou vizi 2v1 zařízení, přenesenou do tabletu Microsoft Surface, inspiroval tím nejednoho výrobce počítačů. Stejně tak i Lenovo, které světu dalo svou verzi v podobě zařízení řady Miix. Ta jsou od Microsoft Surface téměř k nerozeznání. Oproti nejnovějšímu, dnes testovanému modelu Lenovo Miix 720, jsou zde pouze zanedbatelné rozdíly. Na první pohled je zde jiná klávesnice, panty inspirované páskem hodinek a loga na čelní straně tabletu. Pojďme se tedy společně podívat na to, co nový Miix 720 nabídne.

Jedná se o recenzi předprodukčního kusu. Některé věci se od finálního produktu, který půjde do prodeje, mohou lišit.

Parametry testované konfigurace

  • CPU: Intel Core i5-7200U Kaby Lake
  • RAM: 8 GB DDR4
  • Disk: 512 GB SSD
  • Grafická karta: Intel HD 620
  • Displej: 12″ QHD+ (2880 x 1920 pixelů) lesklý, dotykový s podporou 4096 stupňů dotyku, Gorila Glas
  • Ostatní: Wi-Fi 802.11 ac (2 antény), Bluetooth 4.1, 1Mpx webkamera s podporou Windows Hello, 5Mpx zadní fotoaparát, USB-C, USB 3.0, USB 2.0, microSD,  reproduktory Dolby, 41 Wh baterie, podsvícená klávesnice
  • Operační systém: Windows 10 Pro

Design a konektivita

Na první pohled zaujme velmi tenké a lehké provedení. Včetně nasazené klávesnice se tloušťka tabletu pohybuje kolem 1,5 cm, hmotnost se pak zastavila na 1,1 kg a samotný tablet pak váží jen lehce přes tři čtvrtě kilogramu, a to i díky lehké kovové slitině. Testovaný kus byl ve zlatém barevném provedení, ale dostupná bude i šedá varianta.

Ve výsledku se toho, co se týče designu, oproti předchozí generaci příliš nezměnilo. Tak jako v případě staršího modelu Miix 700 je na zadní straně stále ten stejný výklopný stojánek s panty, které jsou inspirovány páskem hodinek. Panty, založené na podobném principu, je možno nalézt také v konvertibilních zařízeních Lenovo Yoga. Díky povedené a promyšlené konstrukci pantů je možné zařízení velmi snadno polohovat. Stojánek je dost tuhý, a tak se rozevřený úhel nemění, displej je stále stejně nakloněný na jakémkoliv povrchu.

Na pravé straně zařízení se nachází (shora) tlačítko pro zapnutí zařízení, jednolité tlačítko pro úpravu hlasitosti a USB 3.0 konektor. Níže se pak nachází mřížka jednoho z reproduktorů.

Levá strana pak nabídne kombinovaný 3,5 mm jack konektor, USB-C konektor pro napájení, nebo připojení externího monitoru, pomalejší USB 2.0 konektor a v neposlední řadě také druhý reproduktor.

Čelní strana je vybavena množstvím senzorů a kamer. Nalezneme zde běžnou webovou kameru s rozlišením 1 Mpx. Mimo webovou kameru se zde nachází infračervené světlo a infračervená kamera, díky které je možno na tabletu využívat funkce Windows Hello, která slouží pro rozpoznávání obličeje a automatické přihlášení. Jedná se o povedenou bezpečnostní funkci, která je velice spolehlivá. Neoblbl jsem ji ani svou fotografií a tablet neodemkl ani člověk mně vizuálně podobný. Rozpoznávání obličeje funguje spolehlivě i v prostředí s horším osvětlením nebo v noci, kdy vás osvětluje pouze světlo tabletu.

Zadní strana nabídne fotoaparát s rozlišením 5 Mpx, který svou kvalitou příliš neohromí, ale jen málokdo bude tímto zařízením fotografovat. Na spodní straně je pak slot pro paměťovou kartu microSD. Bohužel testovanému modelu chyběla možnost vložení SIM karty a s tím spojená podpora LTE, snad se tedy objeví i konfigurace, která tímto disponovat bude.

Na spodní hraně je několik pinů pro komunikaci s klávesnicí. Vrchní strana pak skrývá široký pruh výduchů ventilátorů.

Klávesnice

Kryt klávesnice má semišový povrch, který nejen že vypadá elegantně, ale také dostatečně dobře ochrání displej zařízení před náhodným poškrábáním. Klávesnice se k tělu tabletu přichytává skrze neodymové magnety, díky čemuž klávesnice na tabletu pevně drží.  Klávesnici je možno používat ve dvou způsobech – buď tak, že klávesnice bude celým povrchem ležet na stole, nebo se může menší část klávesnice přichytit k rámečku displeje a tak nabídne větší sklon. Díky tenkému provedení se klávesnice při větším zatlačení mírně prohýbá.

Převážně díky malé tloušťce nabídne klávesnice nízký zdvih, avšak s dostatečnou tuhostí. Klávesnice je relativně tichá a nabídne dvoustupňové podsvícení.  Touchpad je od zbytku základny oddělen stříbrným prvkem, je však až příliš tuhý a hlasitý.

Displej a zvuk

Displej je dostatečně velký, aby se na něm dalo komfortně pracovat, ale dostatečně malý, aby si zachoval mobilitu tabletu. Úhlopříčka displeje je slušných 12“ s poměrně atypickým poměrem stran 3:2. Je tvořen velmi kvalitní IPS maticí s rozlišením QHD+ (dokonce větší než v případě Surface Pro 4). Barevné podání je zde na skvělé úrovni, stejně jako pozorovací úhly – displej je krásně jasný ze všech úhlů. Skvělý je také maximální jas displeje, který dosahuje hodnoty až 400 nitů. To však nestačí na to, aby na displeji nešly vidět odlesky. Poměrně netradiční je přítomnost ochranného skla Gorila Glass, které dokáže ochránit zařízení před nahodilým poškrábáním.

Spolu se zařízením Miix 720 přišlo také nové a vylepšené pero Lenovo Active Pen 2, které na rozdíl od svého předchůdce podporuje rovných 4096 stupňů přítlaku. Na nové pero jsem se velice těšil, bohužel vinou předprodukčního kusu tablet nebyl schopen spolehlivě pracovat s dotykem a také právě s perem. Jednoduše po několika centimetrech přestal pero a dotyk detekovat, v určitých místech jej nedetekoval vůbec, a tak jsem si nové pero nemohl pořádně vyzkoušet.

Od mini reproduktorů v tabletu nelze očekávat zázraky. Zde jsou však reproduktory na poměrně dobré úrovni. Vydávají čistý zvuk a díky technologii od Dolby jsou středy a výšky dobře vyvážené. Basy trochu zaostávají, ale je potřeba si uvědomit, že se jedná o tablet.

Výkon a chlazení

Lenovo se snaží posunout možnosti svých zařízení dále, a tak nový Miix 720 vybavilo téměř tím nejlepším, co je na trhu možné získat. Letos upustilo od Core M procesorů, které bylo možné získat v Miix 700, a přešlo na plnohodnotné Core i3 až Core i7 sedmé generace. A ačkoliv se i zde jedná o procesory se sníženou spotřebou a výkonem, výkonu podají stále více než Core M procesor.

Testovaný model byl v konfiguraci s 8 GB paměti RAM, k dispozici by měl být i model s 16 GB RAM, ale myslím si, že vzhledem k určení tabletu bude 8 GB RAM bohatě dostačující. Pevný disk komunikoval skrze rozhraní PCIe a disponoval kapacitou 512 GB.

Díky výkonnějšímu procesoru se tablet skvěle hodí i na náročnější činnosti. Střih videa, virtualizace, hraní her (odzkoušena hra Counter Strike: Global Offensive) – to vše s určitými kompromisy a pevnými nervy lze na tabletu provozovat.

Pomalu, ale jistě se dostáváme k chlazení, které se zdá být také největší slabinou tabletu. Díky výkonnějšímu a „žravějšímu“ procesoru již bohužel nestačí pasivní chlazení, a tak na řadu přichází aktivní chlazení. To foukalo z větší části neustále, jen málokdy hluk větráků utichl, aby po chvilce vyletěly otáčky na maximum. Při vyšším výkonu jely větráky na plné obrátky, a tak solidně hučely. Lenovo Miix 720 není nejtišší, ba právě naopak. Hlučnost se i při nízkých otáčkách pohybuje na hranici snesitelnosti.

Každopádně je potřeba brát v potaz, že zařízení nebylo finální. Jednalo se o předprodukční kus. Je možné, že finální produkt, který se dostane k zákazníkům, již nebude tak hlučný a zvládne se lépe chladit. To však momentálně nedokážeme potvrdit.

Tomu, že něco bylo s chlazením, nasvědčují také všechny standardní programy pro monitorování teploty. Žádný z nich totiž nedokázal vypsat přesné teploty, respektive načíst správná data ze senzorů. Důkazem toho je třeba i screenshot programu SpeedFan po hodině hraní CS:GO, zobrazující teplotu procesoru 26 °C.

Baterie

Integrovaná baterie má kapacitu 41 Wh a Lenovo udává výdrž až 8 hodin na jedno nabití. Nejblíže této hodnotě se mi podařilo dosáhnout při minimálním jasu, úspornému režimu a kancelářské práci (7 hodin a 42 minut). Pokud se rozhodnete sledovat video ve Full HD a streamované z YouTube (tzn. se zapnutou WiFi), dostanete se zhruba na pět hodin. Pokud tablet nebudete ani trochu šetřit a celou dobu budete chtít hrát hry, počítejte s maximální výdrží necelých tří hodin.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky