Android 7: Na co se těšit a které telefony jej dostanou?

27. 3. 2017 | 2

Od představení nové verze operačního systému Android 7 Nougat uplynula už nějaká doba. Až nyní se ale tato verze začíná objevovat v nových zařízeních a ty starší pomalu dostávají nový Android ve formě aktualizace. Jaké největší novinky systém Android 7 oproti předchozímu Android 6 nabídne?

Podpora více oken

Nový Android 7 dovolí rozdělit obrazovku smartphonu nebo tabletu na dvě menší okna. Uživatel tak bude moci v jednom okně sledovat film a ve druhém například brouzdat po internetu. Tuto funkci však musí podporovat obě aplikace. Velikosti oken lze měnit tažením středové lišty. Podporu více oken uvítají především majitelé tabletů a smartphonů s větším displejem.

Rychlé odpovědi

Znáte to, sledujete video z YouTube a najednou vám přijde zpráva. Až doteď jste museli video pozastavit, přejít do aplikace pro zasílání SMS zpráv, odpovědět, a až pak bylo možné pokračovat ve sledování videa. Tak tomu je nyní konec. Další z novinek umožní přímé odpovědi. Na notifikaci nyní jednoduše odpovíte přímo z lišty, takže není potřeba otevírat samotnou aplikaci. Přístup k této funkci získají i jiné aplikace, které ji budou moci využívat – například WhatsApp.

Notifikace

U notifikací ještě na moment zůstaneme. I ty se totiž pyšní několika úpravami. Nyní se notifikace dokáží seskupovat dle aplikace, která notifikaci vyvolala. Po jejím roztažení je možné si obsah notifikace přečíst celý. Podržením prstu na notifikaci je také možno upravit chování notifikací dané aplikace, a tak její notifikace například na čas zablokovat.

Nabídka rychlého nastavení

Přepracování se dočkala také nabídka rychlého nastavení. Po stažení vrchní lišty dolů je možné ihned pracovat s přepínači a není nutné stahovat lištu nadvakrát, jako v předchozí verzi systému. Přepínače v této nabídce je možné upravovat – měnit jejich uspořádání, přidávat je nebo ubírat. Všechny přepínače v této nabídce jsou dostatečně malé, aby se pod ně vešly také notifikace.

Doze mode 2.0

Už předchozí verze Androidu disponovala tzv. Doze módem. Ten dokázal snížit spotřebu zařízení na minimum – deaktivoval GPS, podtaktoval procesor a odpojil aplikace od sítě. To vše jen v případě, že zařízení delší dobu leželo na stole. Nyní se „Doze mód“ dokáže spustit i za pohybu, tzn. například při nošení v kapse. Tato funkce bude mít za následek razantní úsporu energie a tedy i prodloužení výdrže telefonu.

Výkon

Nový Android Nougat nabídne také mnohem vyšší výkon grafického čipu díky rozhraní Vulkan, které se postupně stane náhradou za starší OpenGL. Hry tak budou mít lepší grafiku, jemnější obraz a zároveň dojde opět ke snížení spotřeby energie.

Následuje mnoho menších vylepšení, která na první pohled nebudou tak patrná. Díky vylepšení kompilátoru JIT dojde ke zmenšení velikosti aplikací, které tak zaberou méně místa a také se budou rychleji instalovat.

Ostatní

A tím to rozhodně nekončí. Nový Android také přinese nativní podporu zvukových profilů, kde bude mimo jiné možné si naplánovat, ve které dny a hodiny bude vyzvánění telefonu vypnuté.

Lehce přepracované je i nastavení, které vám nyní dokáže samo nabídnout akci, kterou je nutno se zařízením provést. Toto napovídání je však možné zakázat. Máte příliš jemný displej, na kterém jsou moc malé ikony? Nevadí, nyní si budete moci přímo v nastavení změnit DPI displeje.

A Google myslí i na vaše životy. Opravdu, nedělám si legraci. V systému je nyní možné vyplnit si o sobě základní informace – jméno, adresu, ale i krevní skupinu, užívané léky, alergie a kontakty. Pokud se vám tak něco stane a bude u vás nalezen telefon, mohou tyto informace pomoci při vaší záchraně.

Razantní změnou je také nový systém takzvaných bezešvých aktualizací. Nově se aktualizace stáhne na pozadí telefonu, nainstaluje a na uživateli bude jen restartovat zařízení.

Nugátový Android je také připraven na virtuální realitu, díky podpoře platformy Google DayDream VR. Další novinkou je podpora pro Unicode 9, díky které do základní výbavy přibude nových 72 smajlíků.

Android 7 v zařízeních Lenovo

Zařízení Lenovo si můžeme rozdělit na dvě kategorie – Lenovo  a Lenovo Moto. Zatímco zařízení Lenovo Moto disponují čistým operačním systémem Android, a nabídnou tak všechny výše popisované funkce, standardní Lenovo zařízení díky grafické nástavbě VibeUI nemusí obsahovat všechna tato vylepšení.

Lenovo

Systém Android 7 je momentálně podle stránek Lenovo Update Matrix plánován pouze pro tři zařízení. Těšit se tak na něj mohou majitelé smartphonů Lenovo P2 a Lenovo K6. Sedmičkový Android také dostane 2v1 zařízení Lenovo Yoga Book. Termín vydání aktualizace momentálně není znám.

Lenovo Moto

Aktualizaci na Android 7 již dostaly zařízení Lenovo Moto Z, Lenovo Moto Z Play a také u nás neprodávaný Lenovo Moto Z Force.

Ve druhé vlně kolem května by měly následovat aktualizace modelů série X – Moto X Style (opět model neprodávaný u nás), Moto X Play a Moto X Force. V této době by měl aktualizaci na Android 7 získat také model Lenovo Moto M.

A v neposlední řadě nesmíme zapomínat také na levnější sérii Moto G – potvrzená je i aktualizace u modelů Moto G4 Plus a Moto G4.

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky