IdeaCentre Y900: Když hrát, tak naplno!

13. 2. 2017 | 0

Dnes si představíme nejvýkonnější herní počítač, který momentálně Lenovo u nás nabízí. Designová skříň, výkonná grafická karta GTX 980 a taktovací procesor rodiny i7. Tedy o třídu lepší CPU i grafická karta jak u modelu Y700, který jsme recenzovali na začátku roku Lenovo IdeaCentre Y700.

Úvod

První věc, které si člověk hned všimne, je velká krabice a velká skříň, což by mělo pro znalé naznačit, že se bude jednat o stroj s velkým výkonem. Přeci jenom HW je výkonný a teplo je potřeba ze skříně dostat ven. A i zde platí čím větší, tím lepší, protože se tam vleze víc ventilátorů, ale o tom až později :)  Design je stejný jako u Y700, nicméně na to, abych ho pochopil, musel jsem se vžít do osoby mladší 20 let. Důvod je jasný. Momentálně jasně preferuji střídmý a jednoduchý design, tedy vše, co vypadá jako ThinkPad – černá (nebo v jiné barvě, ale jednobarevná) hranatá krabice, jasně určená k jedinému účelu, a to fungovat. Ovšem pokud bych byl „teenager“, který má rád diskotéky a trochu agresivnější vzhled, tak by tohle bylo přesně to, co bych chtěl mít v pokojíku. Tedy ostré linie, imitace karbonu, červené podsvícení a průhledná bočnice, abych se mohl dívat na logo grafické karty a vnímat naplno podsvícené ventilátory. Ostatně fanoušci našeho blogu a značky Lenovo nebudou jistě překvapení, protože tenhle vzhled jde napříč celou modelovou řadou Y…


Dále je potřeba zmínit relativně šikovné detaily. V první řadě vhodně umístěné IO porty. Které netrčí vpřed, takže nehrozí jejich „ukopnutí“ nebo jiné poškození a taky nejsou umístěny vertikálně tak, aby sloužili jako lapače prachu. Nesmím také zapomenout na „držák“ nebo „poutko“, které se nachází v horní části skříně a velmi ulehčuje manipulaci se skříní. Sama skříň při pohybu působí velmi bytelným dojmem. V neposlední řadě je tu mechanismus na demontáž bočnice, díky kterému se nemusíte bát složité údržby. Stačí odjistit zámek a poté jen stisknout zadní plošku, více na fotografiích.

Y900 Y900

Konektorová výbava je myslím si dostatečná. PS/2, 2x USB 2.0, 4x USB 3.0, 5x 3,5mm jack pro audio + SPDIF, RJ45. Na grafice 3x DP, HDMi. DVI.

IMG_4844


Hardware

  • i7-6700K
  • nVidia GTX 980
  • 16 GB RAM
  • 120GB SSD
  • 1TB HDD

Další věci nejsou zase až tak podstatné, ale určitě je zmíním. Deska je dělaná na zakázku (proč se víc nerozepisuji zmíním dále). Ventilátory i chladič je OEM. Bohužel je zde použita referenční karta od NV, takže chlazení relativně hlučné bez zátěže a v zátěži samozřejmě ještě víc. O dalších detailech se nezmiňuji z několika důvodů. Hned ten první je, že v případě, kdy budete do PC zasahovat z největší pravděpodobností přijdete o záruku. Stejně tak bych neradil měnit ventilátory, maximálně bych doplnil HDD nebo SSD, ale do větších akcí bych se nepouštěl. Pokud byste uvažovali o výměně ventilátorů je to naprosto zbytečné, protože grafická karta je zákonitě překřičí. Stejně tak výměna chlazení na grafické kartě je neproveditelná. Prostě a jednoduše se jedná o „hotovku“, tedy PC, který se zapojí a používá, pokud by někdo chtěl nějaké specialitky musí zvolit jinou cestu, třeba cestu zakázkové soustavy.

Teď se podíváme na testy výkonu a provozních vlastností.

Oko znalé jasně vidí, že výkonu má sestava na rozdávání dle výsledku benchmarků. Pro oko neznalé vysvětlím, co tyhle všechny čísla znamenají. Stručně tedy, zahrajete si cokoliv z dnešních AAA (ty nejnovější a nejvíc propagované hry) titulů.  Zvládne tedy naprosto bez problémů FHD na ultra detaily při 60FPS+ u QHD ji dech určitě docházet nebude, ale už bude nejspíš potřeba občas nějaký ten detail stáhnout na high.

///bohužel zklamal OneDrive a nezálohoval všechny screeny a hlavně lidský faktor (já), když jsem spoléhal na internetovou synchronizaci. Omlouvám se.

Provozní vlastnosti

Považuji se za člověka s citlivým sluchem, a tak je tahle kapitola pro mě docela těžká a berte ji prosím trošku s rezervou… Přeci jen je na můj vkus PC lehce hlučnější, ale tak to přeci nemusí cítit každý, že ano? Počítač rozhodně nemá problém se uchladit, a to ani v naprosto nereálné syntetické zátěži 100% GPU i CPU, taky je to herní počítač a né pracovní stanice. Pozitivní je, že bez větší zátěže není PC kdo ví jak hlučný. Ruch se v domácnosti ztratí naprosto bez problémů. Problém začíná v okamžiku, kdy se spustí libovolná hra. Referenční chladič na GK má jediný úkol, a to udržet kartu při životě za co možná nejmenší cenu, takže ve zkratce – malý pasiv (protože je to drahé) a vysokootáčkový ventilátor (protože je levné) z toho nám vzniká taková malá turbína, tedy hlavně co do projevu. Na CPU je menší věžový chladič, který zvládá i7-6700k naprosto bez problémů, ono taky špičkově 100W není zase tolik tepla. Co se týká provozních vlastností, jistě by jim (minimálně pocitově) pomohlo obsadit m.2 slot, který na desce je, ale není obsazen. Přeci jen je zde SSD od firmy LiteOn a ta dělá také m.2 disky, tak snad v dalším PC.

IMG_4852 IMG_4830 IMG_4835

 

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky