Lenovo YOGA Book s OS Android – první pohled

18. 10. 2016 | 2

Společnost Lenovo  uvádí na náš trh jednu z horkých novinek letošního veletrhu IFA. Jedná se o Lenovo YOGA Book – jedinečné zařízení kombinující sešit, tablet a notebook v jednom. Zaujme hned na první pohled, ale výjimečný je i uvnitř. Lenovo YOGA Book otevírá nové možnosti elektronizace zápisků, poznámek či náčrtů. Budoucí zákazníci se skutečně mají na co těšit.

Vzhled a zpracování:

Na první pohled zaujme tloušťka, která činí pouhých 9,6 mm. Jeho hmotnost pouhých 690 gramů je srovnatelná s knihou či sešitem. Tělo je tvořeno ze slitiny hliníku a hořčíku, což z něj dělá nejen lehké, ale i odolné zařízení. Už jen pouhým okem je evidentní kvalitní zpracování všech součásti, které do sebe perfektně zapadají, a tak nedochází k žádnému nechtěnému prohýbání. Jedinou nevýhodou je však snadné poškrábání povrchu.

YogaBook

YogaBook

Na pravé straně se po vzoru chytrých telefonů nachází spouštěcí tlačítko a tlačítka pro regulaci hlasitosti. Také se zde nachází jeden ze dvou reproduktorů a klasický 3,5 mm vstup pro sluchátka. Všechno vypadá velice jednoduše a moderně.

 

Levá strana disponuje druhým reproduktorem, micro HDMI výstupem, slotem pro paměťovou kartu, slotem pro datovou SIM kartu a micro USB, což je velice slušná výbava pro tablet s uhlopříčkou 10,1“. Naopak pro někoho může být zklamáním chybějící port USB-C .

Pant inspirovaný páskem hodinek, který je již dobře známý od jiných notebooků řady YOGA, je umístěn na zadní straně.

Největší překvapení přijde až po otevření. Nachází se zde dotykový 10,1“ IPS displej s FHD rozlišením a 16,7 miliony barev a dotyková klávesnice, která se dá vypnout, čímž se rázem promění na plochu pro malování a psaní poznámek. Jedná se tak o revoluční způsob elektronizace poznámek a malování s nečekanou přesností a citlivostí.

Klávesnice:

Samotná klávesnice reaguje vcelku dobře. Pokud nejste vášnivý spisovatel, který je odhodlaný na tomto zařízení napsat román, budete spokojeni, jelikož pro běžné psaní je naprosto dostačující. Jediným nedostatkem může být horší viditelnost na slunci. Po vypnutí klávesnice stisknutím ikonky se symbolem pera je možné využít tuto plochu pro kreslení. V balení máte k dispozici pero, kterým lze kreslit a díky schopnosti rozeznat více než 2168 úrovní tlaku je možné stínování jak s tužkou, tak i s jinými nástroji, které si můžete zvolit v aplikacích. Pero lze vybavit inkoustovou náplní, se kterou je možné kreslit či psát jako do sešitu a Wacom vrstva obsah ihned přenáší na displej. Pokud již nechcete využívat klávesnici a potřebujete zařízení uchopit do ruky, stačí notebook převrátit a využívat jej jako tablet. Díky absenci klasické klávesnice, je YOGA Book lehčí a jako tablet se pohodlněji drží.

7 8

Hardware:

Zařízení je poháněno 4jádrovým procesorem Intel Atom x5-Z8550 s frekvencí 2,4 Ghz. Je možné ho tedy využít k běžným činnostem jako je například přehrávání filmů, psaní dokumentů, kreslení obrázků a surfování po internetu. YOGA Book a trh přichází ve verzi jak se systémem Android, tak se systémem Windows. Testovaná verze s relativně čistým Androidem 6.0 je vybaven horní lištou, která nabízí běžné funkce jako je Wi-Fi, bluetooth, mobilní data, GPS, funkce Dolby a automatické otáčení displeje. V levé spodní liště se nachází menu, historie a tlačítka zpět, která ale působí vcelku nepotřebně a nevýrazně. Na pravé straně je umístěna ikonka s perem, která se také mimochodem nachází na samotné klávesnici a slouží k přepínání mezi klávesnicí a plochou pro malování.

Zvuk:

Zvuk vylepšený technologií Dolby Atmos je i přes menší rozměry reproduktorů velice kvalitní a v uzavřených prostorech také dostatečně hlasitý.

Konektivita:

Lenovo YOGA Book je vybaven WiFi 802.11 a/b/g/n/ac. Pokud není WiFi v dosahu, je možné připojit se pomocí Nano SIM a využívat tak rychlé LTE připojení. Tablet také disponuje technologií Bluetooth 4.1 a možností pro zapnutí Hotspotu.

Paměť:

Uvnitř zařízení se nachází úložiště o kapacitě 64GB a operační paměť RAM o kapacitě 4GB LPDDR3. Pokud vám kapacita nebude stačit, lze úložiště rozšířit pomocí Micro SD karty.

Fotoaparát:

Přední fotoaparát umístěný nad displejem má rozlišení 2Mpx, které je naprosto vyhovující pro základní fotografie nebo videohovory. Takto mobilní zařízení určené zejména pro mladší generaci by si však dle mého názoru zasloužilo lepší kvalitu předního fotoaparátu. Zadní fotoaparát byl velice chytře umístěn na pravý horní roh klávesnice, takže pro focení stačí jen obrátit zařízení do pozice tablet. Rozlišení zadního fotoaparátu je slušných 8Mpx, tedy plně postačující pro zachycení momentek, nebo snímání obsahu k editaci.

1 9

Baterie:

Výrobce udává, že Lenovo YOGA Book je vybaven baterií 8 500 mAh, která vydrží až 15 hodin na jedno nabití (Android verze). Při běžném využívání (např. psaní, sledování filmů, surfování po internetu nebo kreslení či hraní her) zařízení skutečně vydrželo celý den bez nutnosti dobíjet. Tato hodnota je opravdu neuvěřitelná, pokud vezmeme v úvahu tloušťku a hmotnost YOGA Booku.

Testovaná specifikace:

  • Operační systém: Android 6
  • Rozměry: 256,6 x 9,6 x 170,8 mm
  • Váha: 690 g
  • Procesor: Intel Atom x5-Z8550 4 jádra, 2,4 GHz
  • Displej: 10,1″ FHD IPS (1920 x 1200) se svítivostí 400 nitů
  • Hloubka barev: 16,7 milionů
  • Paměť: 4GB LPDDR3
  • Úložiště: 64GB + microSD
  • Zvuk: Dolby Audio Premium
  • Senzory: haptické vibrace, G-senzor, senzor osvětlení, senzor přiblížení, GPS
  • Fotoaparáty: zadní 8MPx s automatickým ostřením, přední 2MPx
  • Baterie: 8 500 mAh, výdrž až 15 hodin
  • Konektivita: WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, volitelně LTE
  • Sloty: Nano SIM, microSD
  • Materiál a barva: slitina hliníku a hořčíku, karbonová černá
  • Předběžná cena a dostupnost:  14 500 Kč, již zítra, tedy 19.10.2016

 

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky